Sesja z 18. kwietnia br. na giełdzie Global Dairy Trade, była pierwszym wydarzeniem, które zakończyło się na plusie po serii czterech ujemnych aukcji. Wynikiem ostatniej sesji była podwyżka ogólnego indeksu cenowego o 3,2 proc.

Dodatni wynik sesji spowodował wzrost notowań wszystkich oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Najwyższym wzrostem wykazało się odtłuszczone mleko w proszku (+ 7,0 proc.). 

Pogłębia się spadek wolumenu sprzedanych produktów mleczarskich

Na ostatniej sesji GDT sprzedano 22 713 ton produktów mleczarskich, co stanowiło wynik o nieco ponad 1 tys. ton niższy w porównaniu z poprzednią aukcją. Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 4,7 proc.,
  • Masło - wzrost o 4,9 proc.,
  • Maślanka w proszku – nie oferowana,
  • Ser Cheddar – wzrost o 5,7 proc.,
  • Laktoza – nie oferowana,
  • Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 7,0 proc.,
  • Pełne mleko w proszku – wzrost o 1,0 proc.

Źródło: GDT
Źródło: GDT