Indeks GDT zyskał podczas dzisiejszej (19.09.2017 r) aukcji 0,9 proc. wartości w stosunku do ostatniego notowania (4.09.2017 r.).

Odnotowano 4 spadki cen oraz wzrosty wartości trzech produktów. Wzrosły ceny:

  • Bezwodnego tłuszczu mlecznego o 5,3 proc.
  • Masła o 1,2 proc.
  • Pełnego mleka w proszku o 0,6 proc.

Spadły natomiast ceny oferowanych na platformie:

  • Laktozy o 3,8 proc.
  • Kazeiny podpuszczkowej o 2,4 proc.
  • Sera Cheddar o 1,9 proc.
  • Odtłuszczonego mleka w proszku o 1,2 proc.

Maślanka w proszku nie była oferowana podczas opisywanej sesji.

Po raz drugi z rzędu odnotowano wzrost ceny masła, co pozwoliło na osiągnięcie nowego rekordu wartości tego produktu – 6 026 dol./t. To właśnie wysokie ceny masła są zdaniem analityków częściowo odpowiedzialne za dobrą sytuację w skupach mleka.