Aukcja z 15. września br. na giełdzie Global Dairy Trade, po czterech z rzędu spadkach, zakończyła się wyraźnym wzrostem notowań. Tym razem ogólny indeks cenowy uległ podwyżce o 3,6 proc. Ostatni wzrost notowań miał miejsce 7 lipca br. (+8,3 proc.).

Pozytywny wynik ostatniej aukcji sprawił, że większość dostępnych kategorii produktów mleczarskich uległa podwyżce. Największe zmiany na plus odnotowano szczególnie w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku (+8,4 proc.) oraz sera cheddar (+7,2 proc.). Natomiast spadki wystąpiły w przypadku laktozy w proszku (-2,7 proc.) oraz masła (-1,4 proc.).

Póki co, w notowaniach wciąż niedostępny jest indeks serwatki w proszku. Na ostatniej aukcji niedostępna była również maślanka w proszku. Tego dnia sprzedano ogółem 33 791 t produktów mleczarskich, czyli niemal 3 tys. t mniej niż w poprzedniej aukcji.

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 2,0 proc.,
• Masło – spadek o 1,4 proc.,
• Maślanka w proszku – nieoferowana,
• Ser Cheddar – wzrost o 7,2 proc.,
• Laktoza – stadek o 2,7 proc.,
• Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 8,4 proc.,
• Serwatka w proszku – indeks niedostępny,
• Pełne mleko w proszku – wzrost o 3,2 proc.

Ostatni wzrost notowań na GDT komponuje się z prognozami wzrostu cen surowca w kraju pod koniec tego roku. Jeśli więc nie wystąpią nieprzewidziane przeciwności, końcówka roku zapowiada się sprzyjająco dla producentów mleka.