PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Wzrost wydajności z technologią Shredlage?

Wzrost wydajności z technologią Shredlage? Efekt czteromiesięcznego badania najbardziej widoczny był w grupie wieloródek, w której odnotowano wzrost wydajności o ok 4 kg/szt./dzień, fot. mat. pras.

Wykorzystanie technologii Shredlage w przygotowaniu kiszonki z kukurydzy może zaowocować wzrostem wydajności krów, jak wskazują wyniki prób przeprowadzonych w gospodarstwie Fortune w Cieszymowie.



Na wydajność mleczną wpływa wiele czynników jak rasa, czynniki zarządzania, częstotliwość doju czy żywienie. Jak podkreślał Andrzej Kulczyński, Product Manager odpowiedzialny w CLAAS Polska za kombajny i sieczkarnie, podczas konferencji prasowej "Wzrost produkcji mleka dzięki technologii Shredlage", która odbywał się 18 sierpnia, głównym czynnikiem sukcesu w żywieniu bydła są pasze objętościowe.

Na wysoką jakość kiszonki z kukurydzy wpływa m.in. właściwy czas zbioru, długość i jakość cięcia, przetwarzanie zmiażdżonych ziaren kukurydzy, stosowanie dodatków wspomagających zakiszanie, ugniecenie i uszczelnienie silosu, wymieniał.

W przypadku długości cięcia wiele gospodarstw stosuje kiszonkę z kukurydzy o długości fragmentów ok. 8 mm, ale coraz więcej stosuje już długość 15-18mm, jak zaznaczył Kulczyński. W technologii Shredlage długość cięcia mieści się w zakresie 26-30mm.

Shredlage to długo siekana i intensywnie kondycjonowana kukurydza na kiszonkę. Szczególną cechą systemu jest spiralny rowek biegnący przeciwbieżnie na każdym z walców, który rozbija fragmenty kolb, rozdrabnia plon wzdłużnie i poprzecznie, dzięki czemu wzrasta ilość skrobi dostępnej w żwaczu oraz zwiększa się powierzchnia działania dla mikroorganizmów w czasie zakiszania oraz w żwaczu, jak informował Kulczyński.  

– Przyjrzawszy się materiałowi zobaczymy, że ziarniaki poddawane są intensywnemu mieleniu, podobnie uszkadzane są w znacznym stopniu fragmenty samej kolby, liści czy łodyg. Zapewniają dużą powierzchnię dla mikroorganizmów, a materiał jest bardzo dobrze przygotowany do zakiszania – podkreślił Kulczyński.

Długość cięcia uzależniona jest od zawartości suchej masy w roślinie. Przy 30 proc. suchej masy długość cięcia to około 30 mm, jeżeli zawartość suchej masy jest wyższa to długość cięcia należy zredukować.  

Następnie zaprezentowano wyniki badań porównujących kiszonkę z kukurydzy zebraną za pomocą technologii Shredlage ze standardowymi, krótko ciętymi. Badania w USA wskazały wyższe pobranie paszy (o ok. 0,6 kg suchej masy na zwierzę) oraz wzrost wydajności (do 2 litrów/ szt./dzień) przy Shredlage. W wyniki badań francuskich i niemieckich były zbliżone (utrzymanie wydajności lub jej wzrost, brak zmian w składzie mleka, podobny pobór pasz lub jego wzrost).

Technologia testowana była również w Polsce, na fermie bydła Fortune w Cieszymowie. Na początku bieżącego roku rozpoczęto czteromiesięczny okres skarmiania kiszonki z kukurydzy zebranej w technologii Shredlage. Była ona dodawana do TMR-u przygotowywanego dla 4 grup żywieniowych.

Przed rozpoczęciem badania pojawiło się wiele wątpliwości. Wynikały one głównie ze znacznych różnic w rozkładzie frakcji na sitach Penn State, w porównaniu do standardowej kiszonki, jak przyznał Piotr Skoczek z firmy Somatik, współpracujący z fermą Fortune.

– Porównaliśmy układ świeżego materiału na sitach. Przy tradycyjnych metodach na górnym sicie mieliśmy ok. 9-12 proc., natomiast w nowej technologii ok. 30 proc. – mówił Skoczek. –Mieliśmy dużo wątpliwości, zastanawialiśmy się, czy tak pocięty materiał dobrze się zakisi. Jednak okazało się, że w momencie otwarcia silosu kiszonka bardzo ładnie pachniała, a zwierzęta chętnie ją pobierały. Mieliśmy również wątpliwości czy tak duża ilość frakcji na pierwszym sicie nie spowoduje zwiększanej segregacji TMR-u przez zwierzęta i nie doprowadzi do kwasicy, ale okazało się, że zwierzęta praktycznie nie sortowały paszy – podkreślał.

Efekt czteromiesięcznego badania najbardziej widoczny był w grupie wieloródek, w której odnotowano wzrost wydajności z prawie 54 kg do prawie 58 kg/szt./dzień, w innych grupach odnotowany wzrost był niższy – około 2 kg/szt./dzień. Po zakończeniu badania i powrocie do standardowego żywienia odnotowano spadek wydajności. Ponadto, jak zaznaczył Piotr Skoczek, wzrosło również pobranie suchej masy dawki. W najbardziej wydajnej grupie wzrosło ono z 29,5 do 32 kg/dzień.  

Kolejną zmianą w okresie badania było całkowite wyeliminowanie słomy z dawki pokarmowej bez żadnych negatywnych konsekwencji. Jak podkreśliła Renata Gurbowicz, główna hodowczyni z gospodarstwa Fortune, słoma będzie nadal stosowana w żywieniu jałówek i krów zasuszonych, jednak w TMR-rze dla krów w laktacji nie będzie ona wykorzystywana.

Gubrowicz zaznaczyła również, że w tym roku całość kukurydzy na kiszonkę zostanie zebrana w technologii Shredlage.

Należy jednak pamiętać, że nie można założyć wzrostu wydajności w przypadku zastosowania Shredlage. Jak podkreślił Skoczek, aby uzyskać taki efekt konieczne jest dopilnowanie szeregu czynników – prawidłowy zbiór, zakiszanie, wybieranie. Jeżeli wszystko zostanie dobrze przygotowane to jest duże prawdopodobieństwo, że wydajność wzrośnie w takim stopniu, jak zaznaczył Skoczek.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.215.185.97
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.