Ostatnia aukcja produktów mleczarskich na giełdzie GDT z 21 września br. zakończyła się wzrostem ogólnego indeksu giełdowego o 1 proc., co stanowiło trzeci z rzędu wzrost.
Stosunkowo niewielki wzrost ogólnego indeksu cenowego wywołał mieszane zmiany w notowaniach produktów mleczarskich. Największy wzrost odnotowano w przypadku pełnego mleka w proszku (+ 2,2 proc.). Z kolei spadki wystąpiły w dwóch kategoriach: masła (- 1,9 proc.) oraz sera Cheddar (- 1,2 proc.). W ostatniej aukcji nadal niedostępna była serwatka w proszku. Tego dnie nie była oferowana również maślanka w proszku.
Podczas ostatniej sesji GDT sprzedano 24 476 ton produktów mleczarskich, co stanowiło wynik o około 0,5 tys. ton niższy w porównaniu z poprzednią aukcją.
Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:
• Bezwodny tłuszcz mleczny – bez zmian.,
• Masło – spadek o 1,9 proc.,
• Maślanka w proszku – nie oferowana.,
• Ser Cheddar – spadek o 1,2 proc.,
• Laktoza – wzrost o 1,3 proc.,
• Odtłuszczone mleko w proszku wzrost o 0,9 proc.,
• Serwatka w proszku – indeks niedostępny
• Pełne mleko w proszku – wzrost o 2,2 proc.
Pozytywne zmiany notowań produktów mlecznych na giełdzie GDT, reprezentujących sytuację na rynku globalnym, pokrywają się z dodatnimi zmianami na krajowym rynku mleka. Cena surowca w skupie zaczęła stopniowo wzrastać, choć podwyżki te nie są adekwatne do wzrostu kosztów produkcji mleka.

Czytaj więcej
Cena mleka w skupie na krzywej wzrostowej
Komentarze