PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

XXI Szkoła Zimowa Hodowców Bydła

XXI Szkoła Zimowa Hodowców Bydła

Po raz 21. odbyła się Szkoła Zimowa Hodowców Bydła w Zakopanem, organizowana przez Uniwersytet Rolniczy oraz koło Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego w Krakowie.



SZkoła Zimowa organizowana jest nieustannie od 1993 roku. Tematem tegorocznej szkoły zimowej były "Obecne problemy produkcji mleka i wołowiny w Polsce i na świecie". Program szkoły był podzielony na 11 dwugodzinnych sesji.

GENETYKA I HODOWLA BYDŁA

Genetyka i hodowla bydła mlecznego i mięsnego były tematami dwóch pierwszych sesji. Selekcja genomo-wa jest w ostatnich latach najbardziej spektakularnym osiągnięciem naukowym w zakresie hodowli zwierząt. Polska należy do czołówki w zakresie wdrażania nowej, efektywnej metody do praktyki hodowlanej, o czym świadczy fakt przystąpienia do konsorcjum Eurogenomics skupiającego czołówkę hodowlaną państw europejskich. Podczas sesji Sophie Mattalia -wykładowca z paryskiego Institute de l'Elevage omówiła wdrożenie selekcji genomowej we francuskiej praktyce hodowlanej bydła mlecznego, gdzie ocena wartości hodowlanej na podstawie potomstwa została już całkowicie zastąpiona genomiką.

O możliwościach szerokiego działania w obrębie przyłączania nowych cech w doskonaleniu bydła mlecznego opowiedział mgr inż. Marcin Pszczoła z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Ewolucja indeksów selekcyjnych od wielu lat prowadzi do zmniejszenia wagi dla cech produkcyjnych na rzecz mierze warunkują koszty produkcji. Korzystając z nowoczesnych technologii oraz przy współpracy z hodowcami, istnieje możliwość poszukiwania, wdrażania i przede wszystkim doskonalenia nowych cech.

DŁUGOWIECZNOŚĆ BYDŁA A INTENSYFIKACJA PRODUKCJI MLEKA

Intensywna selekcja na cechy produkcyjne przez kilka ostatnich dziesięcioleci i zaniedbywanie w tym czasie selekcji na cechy funkcjonalne doprowadziła do znacznego skrócenia okresu użytkowania krów mlecznych, w wysokowydajnych stadach często do zaledwie 2-3 laktacji - mówi prof. Andrzej Filistowicz z UP w Poznaniu.

Intensywna selekcja na zwiększenie wydajności mlecznej oraz jej ujemny wpływ na płodność krów, zwłaszcza jeśli jest powiązany z nieodpowiednim żywieniem - są głównymi czynnikami odpowiedzialnymi za krótki okres użytkowania krów oraz szereg innych powikłań przyczyniających się do wczesnego brakowania krów mlecznych.

Nieprawidłowe żywienie, zwłaszcza w okresie okołoporodowym, jest przyczyną występowania chorób metabolicznych u krów mlecznych, które wpływają na niższą produkcję mleka, obniżenie odporności, zaburzenia związane z rozrodem oraz występowanie wielu innych schorzeń - wyjaśnia prof. Maria Dymnicka z SGGW.

CHOROBA ZAWODOWA KRÓW MLECZNYCH

Ketoza jest najpopularniejszą chorobą metaboliczną krów z wysoką wydajnością mleczną - co pozwala na nazwanie tego stanu chorobą zawodową krów wysokowydajnych. Krowy nie chorują na ketozę ze względu na wysoką wydajność mleczną, lecz mają niską wydajność bo chorują na ketozę -mówi prof. dr hab. Zygmunt M. Kowalski z UR w Krakowie.

Punktem wyjścia prewencji ketozy jest jej diagnoza u poszczególnych sztuk, a także poziom jej występowania w stadzie. Najczęściej podstawą diagnozy, jak również metodą najdokładniejszą, jest oznaczenie stężenia ciał ketonowych we krwi. Wiarygodne jest również ich oznaczenie w mleku, co oferuje PFHBiPM w ramach kontroli użytkowości mlecznej - dodaje prof. Kowalski.

W czasie od wdrożenia programu do oceny użytkowości mlecznej, badaniem mleka pod kątem zawartości ciał ketonowych objętych zostało ok. 7 tys. stad i ponad 30 tys. krów. Na podstawie tej bazy danych możemy powiedzieć, że keto-za występuje u 10 proc. zwierząt poddawanych ocenie, czyli krów do 60. dnia laktacji - mówi prof. Krzysztof Słoniewski z PFHBiPM.

Oznacza to, że jesteśmy na granicy zagrożenia tym problemem. Uważa się, że jeżeli ketoza występuje u większej liczby zwierząt niż 10 proc. stada, wtedy stado ma problem z tym schorzeniem. Co ciekawe, więcej krów z ketozą występuje w stadach o niższej wydajności - przeciwnie niż wielu ludzi by się spodziewało. Pokazuje to, że ketoza nie jest problemem krów o wysokiej wydajności, to jest problem krów, których żywienie nie jest dopasowane do ich wydajności.

Zupełnie niezrozumiała jest sytuacja, że w kraju o zróżnicowanych warunkach naturalnych oraz ekonomiczne w sensie wielkości gospodarstw i ich organizacji, a także kwalifikacji ludzi, którzy je prowadzą, 95 proc. krów stanowią HF-y.

- Choroby metaboliczne występują w gospodarstwach, w których krowy mają potencjał, a nie jest on wykorzystany przez brak adekwatnego żywienia tych krów w odniesieniu do ich potencjału. Są w Polsce gospodarstwa

- hodowcy, którzy powinni zajmować się hodowlą krów innych niż holsztyny. Spotyka się gospodarstwa dojące 6 tys. litrów, mogłyby doić 8 tys. litrów mleka od "Simentala", niż doić 6 tys. od HF-a, który oprócz tego jest stale chory - dodaje Słoniewski.

NOWOCZESNE TECHNOLOGIE W CHOWIE BYDŁA MLECZNEGO

Osiągnięcie wysokiej efektywności produkcji w gospodarstwach mlecznych nie jest jedynie wynikiem uwarunkowań genetycznych zwierząt w nich utrzymywanych czy sposobem żywienia, lecz również wyposażeniem w specjalistyczne urządzenia do doju. Automatyzacja i robotyzacja procesów produkcji jest jedną z najbardziej charakterystycznych cech postępu technicznego.

Dzięki uruchomieniu robotów udojowych, pracochłonność związana z dojem, pochłaniająca ponad 60 proc. ogólnych nakładów na robociznę w obsłudze stada krów mlecznych, została ograniczona. Co więcej, jakość mleka jest wyższa z tytułu jego izolacji od środowiska obory.

Czynnikiem istotnie wpływającym na ograniczenie stosowania nowoczesnych technologii doju w polskich gospodarstwach jest przestarzała infrastruktura obór mlecznych i mało liczebne stada krów - mówi Aleksander Jędruś z UP w Poznaniu.

EKOLOGICZNA PRODUKCJA MLEKA I WOŁOWINY

W ciągu ostatnich kilku lat obserwowany był znaczny wzrost produkcji mleka ekologicznego w krajach UE, gdzie obecnie zarejestrowanych jest ok. 200 tys. gospodarstw ekologicznych. W Polsce rocznie produkowane jest blisko 50 tys. ton ekologicznego mleka.

Produkcja mleka w gospodarstwach ekologicznych jest przyszłościową gałęzią produkcji zwierzęcej, zgodnie z panującymi trendami zdrowego odżywiania, działania na rzecz ochrony środowiska oraz dobrostanu zwierząt, o czym świadczy stały wzrost liczby gospodarstw ekologicznych w UE. Należy dołożyć wszelkich starań, aby nadal mogła się rozwijać dynamicznie - mówi mgr inż. Ewa Metera z Bioekspert Sp. z o.o.

Podczas Szkoły Zimowej zostały również zaprezentowane aktualne osiągnięcia badawcze katedr i instytutów krajowych i zagranicznych.

Pierwszym celem przyświecającym organizacji Szkoły Zimowej w Zakopanem była wymiana informacji, poglądów i doświadczeń między pracownikami placówek naukowych zajmujących się w Polsce hodowlą bydła - mówi organizator, prof. dr hab. Jan Szarek z UR w Krakowie.

Rozwinęło się to do tego stopnia, że obecnie przyjeżdża na szkołę przeciętnie 250 osób. Oprócz ciała naukowego, w szkole uczestniczą pracownicy wszystkich organizacji działających na rzecz hodowli bydła w Polsce, przedstawiciele firm paszowych, firm zajmujących się sprzedażą nasienia czy sprzętu rolniczego, a także hodowcy. Co roku zapraszani są goście z zagranicy: Francji, Niemiec, Danii, USA, Izraela, Słowacji i Czech.

Staramy się, aby stworzyć jak najszerszą płaszczyznę wymiany między praktyką hodowlaną a pracownikami naukowymi, co jest najkrótszą drogą do wdrożenia programów badawczych - dodaje prof. Szarek.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.172.233.2
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.