PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Zamieszanie wokół ochrony zwierząt i jego wpływ na sektor bydła

Zamieszanie wokół ochrony zwierząt i jego wpływ na sektor bydła
fot. PTWP

Podczas Narodowych Wyzwań w Rolnictwie OnLine eksperci omówili konsekwencje nowelizacji ustawy o ochronie zwierząt skupiając się na ograniczeniu uboju rytualnego. Jaka jest skala produkcji wołowiny halal i koszer, dlaczego temat ten powrócił, czy dzięki takiemu rozwiązaniu zwiększymy ochronę zwierząt? Na pytania te odpowiedzieli eksperci biorący udział w debacie.



W czasie Narodowych Wyzwań w Rolnictwie OnLine w sesji poświęconej produkcji bydła eksperci omówili największe wyzwania stojące przed sektorem bydła. Jednym z nich jest oczywiście nowelizacja ustawy o ochronie zwierząt. Piątka dla zwierząt trafiła co prawda do sejmowej zamrażarki, jednak w najbliższym czasie ma zostać przedstawiony nowy projekt i nie wiadomo czy nadal będzie zawierał zapis o ograniczeniu uboju religijnego bydła.

Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso, przedstawił dane dotyczące produkcji wołowiny, w tym wołowiny pochodzącej z uboju religijnego.

– Liczby mówią same za siebie. Polska produkuje 1,1 mln ton wołowiny, z czego ubojem bydła zajmuje się prawie 300 ubojni, a hodowlą bydła ok. 350 tys. rolników, są to i producenci mleka i producenci wołowiny – powiedział Choiński zaznaczając, że ograniczenie uboju rytualnego dotknie wszystkich, ponieważ spadek cen odczują obie te grupy.

– Przychody tej branży z samej wołowiny to 8,3mld zł, z samego eksport pond 6 mld zł. Jeśli weźmiemy pod uwagę, że koszer w tym eksporcie stanowi prawie 30 proc., a być może już więcej, bo dział ten bardzo mocno się rozwijał w ostatnich dwóch latach, a mówimy o danych z 2019 roku, i to, że ubojowi na potrzeby religijne było poddawane około 600 tys. sztuk bydła rocznie, to zobaczymy skalę tego zjawiska – zaznaczył prezes ZPM.  – Należy też wziąć pod uwagę, że cały czas szacujemy koszty w ramach cen żywca, a nie w cenach produktów gotowych. Na rynek Francji czy inne ok. 50 proc. towar jedzie w postaci przetworzonej, czyli wartość dodana zostaje u nas w kraju, a tak będziemy pozbawieni tych dochodów - zarówno producenci, jak i zakłady mięsne – dodał.

Choiński podkreślił również, że rząd powinien jak najszybciej wydać informacje o dalszym losie nowelizacji, ponieważ obecna sytuacja skłania odbiorców do dywersyfikacji dostaw. Kontrahenci z obawy o dalsze losy uboju religijnego w Polsce poszukują nowych dostawców np. węgierskich. Obecnie wiadomo, że tzw. Piątka dla zwierząt nie będzie dalej procedowana, a za 2-3 tygodnie przedstawiony zostanie nowy projekt, jednak nie wiadomo jakie zapisy się w nim znajdą.

Z kolei Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, opowiedział, dlaczego kwestia uboju religijnego powróciła w projekcie ustawy mimo wyroku Trybunału Konstytucyjnego z 2014 r., gdy Trybunał orzekł, że zakaz takiego uboju jest niezgodny z Konstytucją. Podobny wyrok został wydany niedawno w sprawie przeciwko Belgii, w czasie której Trybunał Sprawiedliwości uznał całkowity zakaz uboju religijnego za niezgodny z prawem UE, jak informował Wierzbicki. Różnica polega na tym, że poprzednio chodziło o całkowity zakaz uboju religijnego, tym razem mowa o ograniczeniu – zablokowaniu produkcji na eksport, jak podkreślił Wierzbicki.

– W moim przekonaniu jest to nadinterpretacja art. 26 rozporządzenia 1099/2009, który mówi, że kraje członkowskie mogą stosować przepisy idące dalej w kierunku ochrony zwierząt podczas uśmiercania zgodnie z wymaganiami obrzędów religijnych – mówił Wierzbicki. – Jednak to co jest w polskim projekcie nie jest próbą dalej idącej ochrony zwierząt tylko próbą wypchnięcia tych ubojów z Polski do innych krajów UE. Zapotrzebowanie na mięso halal i koszer w Europie i krajach trzecich nie ulegnie zmianie po wprowadzeniu ustawy, będzie takie samo, tyle samo zwierząt zostanie ubitych. W związku z tym nie uzyskujemy większej ochrony zwierząt, a wręcz pozbawiamy się możliwości ich ochrony, ponieważ gdyby ubój odbywał się w Polsce można by zmieniać prawo w kierunku lepszej ochrony zwierząt poddawanych ubojowi religijnemu – zaznaczył.

O innych konsekwencjach ograniczenia uboju religijnego mówił Leszek Hądzlik, prezydent Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka.

– W latach 2013-2014 zakaz uboju religijnego spowodował prawie 30 proc. spadek cen, a należy pamiętać, że bydło mięsne jest szczególnie cenotwórcze dla wszystkich grup bydła, a w tej grupie ceny dyktowane są przez sztuki ubijane w systemie halal i koszer – stwierdził.

Jak zaznaczył Hądzlik, niepokój rolników objawia się również w widocznym spadku popytu na cielęta.

Z kolei Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, stwierdził, że zawarcie w jednej ustawie przepisów odnośnie zwierząt gospodarskich, zwierząt towarzyszących i uprawnień organizacji prozwierzęcych to istne „pomieszanie z poplątaniem”.

– Przypomnę tylko, że jeśli chodzi o artykuł 7 ust. 3 to z sejmu ta ustawa wyszła praktycznie w bardzo dobrym kształcie. Zabrakło jednego, żeby organizacje mogły uczestniczyć w odbiorach, ale tylko przy udziale urzędowego lekarza weterynarii, niestety Senat odrzucił tę poprawkę i propozycja dla Sejmu została w tym brzmieniu dotychczasowym, które daje pełną możliwość organizacjom prozwierzęcym wchodzenia na teren gospodarstw i odbierania zwierząt bez żadnych konsekwencji – mówił Zarzecki.

Podkreślił również, że organizacje często działają niezgodnie z prawem, ponieważ po interwencyjnym odbiorze często brakuje drugiego etapu tj. zgłaszania odbioru do gminy, a nie spotykają ich za to żadne konsekwencje.

– My jako organizacje rolnicze stoimy na stanowisku, że ustawa o ochronie zwierząt musi zostać zmieniona, ale zmieniona w porozumieniu z organizacjami rolniczymi, w porozumieniu z organizacjami prozwierzęcymi, w porozumieniu z ministerstwem rolnictwa, i nie może być procedowana w taki sposób jaki obserwowaliśmy teraz – stwierdził Zarzecki. – Ponadto przepisy dopuszczające ubój religijny wyłącznie drobiu są sprzeczne z przepisami dopuszczającymi swobodę konkurencji podmiotów gospodarczych. Z punktu widzenia prawnego ubój religijny bydła niczym się nie różni od uboju religijnego drobiu oprócz, jak to powiedział jeden z prezesów dużej spółki, wizualnego i estetycznego wrażenia. Nie ma żadnej różnicy między tymi ubojami – mówił.

Odniósł się również do propozycji powołania Państwowej Inspekcji Ochrony Zwierząt.

– Policzyliśmy koszty niezbędne do postania takiej instytucji - to ok 200 mln zł rocznie. Lepiej przeznaczyć te środki na dofinansowanie Inspekcji Weterynaryjnej. Pamiętajmy, że obecnie jest w niej ok. 500 wolnych etatów, a pracownicy nadal czekają na podwyżki, które wyniosłyby ok. 60 mln zł. Inspekcja Weterynaryjna dobrze sobie radzi, nie ma potrzeby tworzenia nowych instytucji, nie jest to potrzebna, a dwa po prostu nas na to nie stać – mówił Zarzecki.   

Zapraszamy do obejrzenia retransmisji całej sesji poświęconej produkcji bydła podczas Narodowych Wyzwań w Rolnictwie OnLine.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (8)

  • Gwiazda 2020-11-02 20:07:55
    Jak wprowadzą piątkę to odsadki limousine będą tańsze i Wierzbicki straci troszkę kaski, dlatego nawija chłopom makaron na uszy
    • Jan 2020-11-03 00:58:47
      Nie chcę cię obrazić ale jesteś głupi większość odsadków czystorasowych wyjeżdża poza granice Polski
      • Gwiazda 2020-11-03 08:25:29
        Czystorasowe odsadki to idą do uboju za granicą nie kupują ich na odchów, a te co mają tutaj to chcą sprzedać w lepszej cenie za lichy towar za kosmiczne ceny. Niech go sam chowa i wyciąga dobrą cenę. Głąbie
  • Lewar 2020-11-02 19:53:48
    Producent mleka produkuje karmę dla psów a nie wołowinę, 3/4 bydła to hf reszta mieszańce Lub 2 % czyste rasy mięsne ale utszymywane W budynkach na gnoju, daj bydlakówi pole Wodę i święty spokój, będziesz mógł konkurować Za 25 lat z argentyńską, amerykańską czy kanadyjską Wołowiną }:) masz gnój nie Produkujesz z zyskiem Wołowiny
    • Marcin 2020-11-03 06:59:07
      Argentyńska i Amerykańska wołowina jest produkowana na soi gmo i hormonie wzrostu.... Smacznego
    • Ona 2020-11-03 07:52:24
      Hyba po hallowenie jeszcze nie wytrzeźwiałeś.
    • Obserwator 2020-11-03 15:52:05
      Z HF można uzyskać wysokiej jakości wołowinę. Opłacalność zależy od ceny cielaka i dobrze zaplanowanego żywienia. Warto przyjrzeć się wolcom HF, nie obskakują się a cena za wolce już jest normalnie nie taka jak kiedyś.
    • Krzysztof 2020-11-03 21:23:01
      Tradycyjnie najwięcej na temat technologii produkcji wołowiny w Polsce i na świecie mają do powiedzenia Ci, co żadnego feedlotu na oczy nie widzieli

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 44.192.254.246
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.