PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Zmiana żywienia poprawi jakość wołowiny

Zmiana żywienia poprawi jakość wołowiny

Autor: Łukasz Chmielewski

Dodano: 07-10-2014 10:15

Tagi:

Wołowina na polskim rynku pochodzi głównie od bydła mlecznego, głównie rasy holsztyńsko – fryzyjskiej. Zwierzęta te mają tendencję do nadmiernego otłuszczania, co niekorzystnie wpływa na ich klasyfikację w ocenie jakościowej.



W wyniku zachwiania równowagi na rynku wołowiny, spowodowanej wprowadzeniem rosyjskiego embarga na produkty żywnościowe oraz zakazu uboju rytualnego, hodowcy odczuwają spadek rentowności tej gałęzi produkcji zwierzęcej. W związku z tym należy poszukiwać dodatkowych działań mających na celu poprawę opłacalności chowu bydła opasowego.

 

Jednym z takich działań może być poprawa jakości wołowiny, co pozwoli na wyższą klasyfikację tusz w systemie EUROP, a co za tym idzie wpłynie na poprawę ostatecznego wyniku ekonomicznego. Najszybszą metodą poprawy jakości wołowiny jest modyfikacja żywienia w taki sposób, aby zmienić na korzyść skład tuszy. Zmianę tą należy rozumieć jako wzrost udziału mięsa w tuszy, przy jednoczesnym obniżeniu zawartości tłuszczu.

 

Taki program żywienia został opracowany w Katedrze Hodowli Bydła Uniwersytetu Technologiczno – Przyrodniczego w Bydgoszczy pod kierunkiem prof. Henryka Chmielnika.

Jego głównym założeniem jest obniżenie wartości energetycznej dawki w ostatnim etapie opasu (ok. 60 dni) do 80% zapotrzebowania bytowego zwierząt. Działanie takie jest osiągane m.in. poprzez ograniczenie podaży kiszonki z kukurydzy. Poziom białka pozostaje na stałym poziomie, z którego ok. 300 g ogólnej wartości powinno być białkiem nieulegającym rozkładowi w żwaczu.

 

W wyniku takiego działania zwierzęta do końcowej fazy wzrostu wykorzystują energię ze spalania tłuszczu zapasowego. Na skutek takiej diety zwierzęta są w stanie w czasie dwóch miesięcy spalić ok. 30% tłuszczu zapasowego (głównie międzymięśniowego i z jamy ciała). W efekcie opasane bydło osiąga nieco niższą masę końcową. Jednak strata ta jest z nawiązką rekompensowana poprzez wzrost wartości tuszy w wyniku jej zakwalifikowania do wyższej klasy jakościowej.

 

Istotnym wymogiem stosowania takiego systemu jest indywidualne traktowanie zwierząt w ostatnim etapie opasu. Oznacza to, zwierzęta muszą być żywione na stanowiskach uwięziowych. W tym czasie należy również ograniczyć pobieranie innych pasz, również ściółki.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (4)

  • Lewar 2014-10-12 14:33:52
    ja w sklepie nie widze wolowiny w cenie drobiu czy wieprzowiny skoro to taki interes to dlaczego jemy 1,5 kg krowy na rok ???!!! a dobra włowina to ta z argentyny, o AAA czy AA z Alberty zapomnij, bo naród cebularzy nie ma smaku wyrobionego przez lata komuny, jak robaki wyżrą na cmentarzu komunę do kości nie będzie problemu z odkładaniem tłuszczu przez HF-a bo rolnik dostanie wystarczająco pieniędzy z hodowli ras mięsnych dająćych 1 cielaka w roku i opasanego przez kolejne 2 lata ale na razie UE i wasz premier tworzy patologie która dyskryminuje specjalistów bo każdy dostanie dopłaty niezależnie od tego czy jego praca jest coś warta czy tylko g/..... warta pozdro 300 przyorać gnój pozostało pod QQ i zima na jednostce }:)
  • ww 2014-10-12 10:41:16
    bredzisz
  • Lewar 2014-10-12 09:40:00
    po co opasa utrzymywać 2 lata za 3000 zł skoro krowa po 7 laktacjach warta jest jeszcze 3500 zł
  • Marcin 2014-10-08 06:36:17
    zakłady mięsne kupuja towar masowy chudy i tani, najlepiej można zarobić dostarczając wolowine z rasy mięsnej do gastronomii, wtedy powinna mieć tłuszczyk a najlepiej marmurkowatość więcej na www.wolowinakulinarna.pl
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.242.193.41
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.