PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Zwiększenie opłacalności produkcji wołowiny w oparciu o nowy model hodowli bydła

Zwiększenie opłacalności produkcji wołowiny w oparciu o nowy model hodowli bydła
Nowe metody chowu bydła mają poprawić jakość wołowiny i opłacalność jej produkcji, fot. DZD

Poprawa opłacalności produkcji mięsa wołowego o 15 proc. i wzrost jakości materiału genetycznego o 25 proc. - to efekt innowacyjnego rozwiązania w hodowli opracowanego przez polskich naukowców i już wdrażanego do krajowych gospodarstw.



Projekt „Innowacyjne metody chowu bydła w celu uzyskania najlepszej jakości dolnośląskiej wołowiny”, jest realizowany przez Dolnośląską Zieloną Dolinę, spółkę celową Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w Konsorcjum z Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu, Dolnośląskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu, Miastem i Gminą Radków, Uniwersytetem Ekonomicznym w Krakowie oraz dolnośląskimi hodowcami bydła.

Metodę opracowywaną przez naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, wyróżnia kompleksowe podejście do chowu bydła, które obejmuje zarówno kwestie zootechniczne, jak i ekonomiczne. Celem projektu jest bowiem nie tylko uzyskanie najlepszej jakości mięsa czy stworzenie rozpoznawalnych w kraju i zagranicą regionalnych produktów, ale także wypracowanie narzędzi dla hodowców, dzięki którym produkcja mięsa będzie bardziej opłacalna oraz ekologiczna. Pierwszy region, w którym ta metoda została wdrożona, nie został wybrany przypadkowo: Dolny Śląsk jest na ostatnim miejscu w Polsce pod względem ilości pogłowia bydła mlecznego, co jest spowodowane przede wszystkim dużym rozdrobnieniem gospodarstw.

– Sporym wyzwaniem dla hodowców jest rentowność produkcji – zwłaszcza jeśli hodowla nie jest prowadzona na przemysłową skalę. Stąd przy naszej metodzie pracowaliśmy z ekonomistami, aby dokładnie obliczyć opłacalność i zbilansować koszty – tłumaczy Urszula Mikiewicz, prezes spółki Dolnośląska Zielona Dolina, lidera projektu.

Bydło zdrowe jak pasza

Zdrowie krów zaczyna się na pastwisku, dlatego jakość paszy ma kluczowe znaczenie dla całego procesu hodowli. W prawidłowym chowie bydła kluczowe są użytki zielone, a ich jakość zależy przede wszystkim od składu botanicznego runi pastwiska czy łąki. Na przestrzeni lat w wyniku m.in. zmian klimatycznych, złej gospodarki wodnej czy też niewłaściwej uprawy, skład gatunkowy roślin Dolnego Śląska ulegał stopniowej degradacji. Wartościowe gatunki traw zostały wyparte przez chwasty oraz rośliny o niskiej wartości paszowej. Tym samym spadła wielkość i jakość plonów pozyskiwanych z łąk.

– Karmienie bydła słabej jakości paszami może skutkować gorszą absorbcją składników odżywczych, pogorszeniem stanu zdrowia, a także zwiększeniem kosztów żywienia – producent jest w rezultacie zmuszony kupować pasze objętościowe, od zewnętrznych partnerów. Dlatego nasz projekt obejmuje także rekultywację łąk i pastwisk poprzez podsiew szlachetnych gatunków traw i roślin, dzięki temu przywracamy pierwotny i wartościowy skład runi łąkowej – mówi Mikiewicz. Efekty tych działań będą odczuwalne już w kolejnym sezonie pastwiskowym.

Doskonalenie genetyki

Kluczowym elementem opracowanej przez naukowców metody jest poprawa jakości mięsa, a to oznacza polepszenie jego cech sensorycznych takich jak kruchość, soczystość czy smakowitość. Aby to osiągnąć naukowcy zdecydowali się na inseminację, transfer zarodków oraz odpowiedni dobór buhajów.

- Dzięki temu na ojców możemy wybrać najlepszych pod względem pożądanych cech buhajów, a jałówki urodzone z takich skojarzeń, po osiągnięciu dojrzałości reprodukcyjnej, staną się matkami przyszłych pokoleń – tłumaczy prof. dr hab. Jan Twardoń z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Obecność wychwalanych przez kulinarnych znawców cech, zależy od stopnia udoskonalenia genetycznego, dlatego im lepsze geny, tym wyższy poziom pożądanych charakterystyk.

Komfort dla zwierząt

Również skuteczne wdrożenie zasad dobrostanu zwierząt ma wpływ na jakość pozyskiwanego mięsa, a w rezultacie na jego cenę. Dlatego w hodowlach, które wykorzystują metodę opracowaną przez badaczy, cielęta rodzą się w boksie ogólnym, a potem pozostają z matkami przez następne dziewięć miesięcy.

- Takie rozwiązanie eliminuje stres związany z oddzieleniem matek od stada. W ramach profilaktyki stosuje się także odrobaczanie stada, w tym również cieląt, przed wyjściem i po powrocie z pastwisk. Przebywają od maja do października na pastwiskach, gdzie mają zapewniony stały dostęp do wody. W okresie zimowym bydło przenoszone jest do pomieszczeń, które chronią zwierzęta przed złymi warunkami atmosferycznymi i wyposażone są w niezamarzające poidła z dostępem do stołu paszowego – tłumaczy prof. dr hab. Jan Twardoń.

Cały proces hodowlany jest dostosowany do warunków klimatycznych i ekosystemu regionu. Nie oznacza to jednak, że sprawdzi się wyłącznie na Dolnym Śląsku.

– Opracowana przez nas metoda, może być z powodzeniem stosowana również w innych częściach Polski; wszędzie tam gdzie są pastwiska – podkreśla Urszula Mikiewicz.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)

  • Dariusz 2021-07-01 07:40:33
    Nic nowego nie odkryli, oczywista oczywistość, nie trzeba być profesorem aby mieć takie marzenia. Problem jest taki że w tym nie ma żadnej opłacalności. Trzymać mycie cały rok dla jednego cielaka to ile on by musiał być warty?
  • No gdzie , gdzie te możliwości 2021-06-28 22:47:59
    Chętnie dowiózłbym 10 krów na "wstawienie " zarodków blonde aqitaine. Tylko gdzie i za ile ?
  • Paweł 2021-06-28 17:29:05
    Życzę powodzenia, kiedyś miałem podobne założenia, prawie wszystko zrealizowałem, jedna rada plan min. 10 lat i wszystkie przychody inwestujemy, i tylko żeby nikt nie przeszkadzał czytaj idiotyczne wymogi i przepisy, a na końcu własna ubojnia, dojrzewalnia i klient który ma pojęcie za co płaci.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.236.16.13
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.