PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Zwykła, chroniona, z dodatkiem aminokwasów - jak wybrać dobrą poekstrakcyjną śrutę rzepakową?

Zwykła, chroniona, z dodatkiem aminokwasów - jak wybrać dobrą poekstrakcyjną śrutę rzepakową?
Kowalski: Śruta rzepakowa jest lepsza od śruty sojowej, ale dodawanie do niej dodatkowych aminokwasów już nie dało dodatkowych efektów, fot. Shutterstock

Czym kierować się podczas poszukiwania dobrych pasz rzepakowych? Na to pytanie odpowiedział prof. dr hab. Zygmunt Kowalski. Ponadto podzielił się z nami swoją opinią na temat efektów stosowania chronionej poekstrakcyjnej śruty rzepakowej oraz śruty z dodatkiem aminokwasów.



Podczas ogólnokrajowej konferencji PSPO na temat śruty rzepakowej pt. „Śruta rzepakowa jako realna alternatywa dla importu śruty sojowej. Możliwości zwiększenia wykorzystania pasz rzepakowych w żywieniu bydła mlecznego” można było usłyszeć wiele dobrego na temat poekstrakcyjnej śruty rzepakowej w żywieniu bydła. Prof. dr hab. Zygmunt Kowalski z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie podpowiedział również czym kierować się podczas poszukiwania dobrych pasz rzepakowych.

– W większości krajowe śruty rzepakowe są bardzo dobrej jakości i charakteryzują stosunkowo niewielką zmiennością. Uwagę należy zwrócić na pewno na zawartość białka, ponieważ może się ona różnić. Myślę, że rolnicy nie do końca mają wiedzę na temat zawartości aminokwasów, ponieważ nie zawsze w certyfikatach i świadectwach związanych z zakupem te informacje są dostępne dla hodowców – mówił prof. Kowalski. – Radziłbym też zwrócić uwagę na kolor i zapach. Pasze wyraźnie pachnące spaleniem, widocznie bardziej brązowe, radziłbym kupować z ostrożnością, ponieważ prawdopodobnie została nadmiernie wysuszona zbyt wysoką temperaturą lub zbyt długim działaniem temperatury. Może to powodować, że białko będzie zdenaturowane i nie będzie wykorzystywane w jelitach przez krowę – dodał.

Pytany o ekonomiczną zasadność ochrony białka rzepakowego przed rozkładem w żwaczu, nasz rozmówca podkreślił, że nie przeprowadził rachunku ekonomicznego w tym zakresie, jednak badania nad wykorzystaniem azotu przez krowę pokazują, że stosowanie np. podgrzewanej poekstrakcyjnej śruty rzepakowej nie dało dodatkowych efektów w porównaniu do klasycznej.

– W związku z tym nie przeszkadza mi to, że taka śruta poekstrakcyjna chroniona czy podgrzewana jest na rynku, ale ja bym specjalnie nie uważał, że jest konieczna w dawkach pokarmowych. Ona często pojawia się na ryku, ponieważ jest taki stereotyp, że poekstrakcyjna śruta rzepakowa szybko rozkłada się w żwaczu, co jest nieprawdą. Badania z lat 2006-2008, które u nas się dość trudno przebijają, pokazują, że to nie jest tak do końca prawda. W efekcie to chronienie, według mnie, nie do końca musi być uzasadnione, ale naprawdę nie przeszkadza. Jeśli ktoś stosuje taką pasze, ma pieniądze, żeby taką kupić, nic złego się tej krowie nie stanie, ale nie przypuszczam, żeby było coś korzystnego, jeśli chodzi o wyniki produkcyjne – tłumaczył nasz rozmówca.

Prof. Kowalski wspomniał również o wynikach badań porównujących efekty stosowania poekstrakcyjnej sojowej, rzepakowej oraz rzepakowej z dodatkiem aminokwasów, które wskazały, że dodatek ten nie spowodował istotnych różnic. Czy można więc uznać, że PŚR bez konieczności modyfikacji składu aminokwasowego jest bardzo dobrą paszą dla bydła mlecznego?

– Tak, tak należałoby skomentować te wyniki. Wprowadzanie dodatkowych ilości aminokwasów nie jest już potrzebne. W pracach grupy prof. Glena Brodericka z University of Wisconsin wyraźnie widać, że śruta rzepakowa jest lepsza od śruty sojowej, ale dodawanie do śruty rzepakowej dodatkowych aminokwasów już nie dało dodatkowych efektów – stwierdził prof. Kowalski.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (6)

  • Leszek 2021-11-20 20:03:38
    Można go krytykować, ale z rzepakiem się zgadam. Zwykła śruta rzepakowa, a nie żadne podwójne podgrzewanie czy dowalanie aminokwasów.
  • Bz 2021-11-20 10:55:05
    To świzdu w (...)..u agrolok piniedze w Błoto wg. Kowalskiego wyzucił
    • malorolny 2021-11-20 16:31:50
      stosowałem i przerzuciłem się na zwykłą rzepakówkę. efekt? więcej mleka xd
      • Przemek 2021-11-20 22:14:54
        Ja też wróciłem do zwykłej. Ta ekspandowana miała niby białko chronione, a moczniki w mleku wychodziły większe jak na zwykłej
  • Kazik 2021-11-20 09:31:42
    Lobby rzepakowe ma się całkiem dobrze. Nie sądziłem że uda im się Kowalskiego przekabacić na swoją stronę.
    • Lewar 2021-11-20 10:06:25
      Kowalczyk sralczyk, co rok inna koncepcja }:) Ciekawe czy krowę by wydoił albo tmr mieszał Ze swojej receptury???

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.207.247.69
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.