PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Żyto w żywieniu krów mlecznych, może obniżyć koszty żywienia

Żyto w żywieniu krów mlecznych, może obniżyć koszty żywienia Zastosowanie żyta hybrydowego w dawce paszowej dla krów mlecznych może obniżyć koszty żywienia. fot. Shutterstock

Zastosowanie żyta hybrydowego w dawce paszowej dla krów mlecznych może obniżyć koszty żywienia. Wyniki badań wskazują na jego pozytywny wpływ na produkcyjność zwierząt.



Do najważniejszych zalet żyta hybrydowego można zaliczyć możliwość uprawy na słabszych glebach (np. piaszczystych), stabilny potencjał plonowania, niewielkie zapotrzebowanie na nawożenie mineralne i środki ochrony roślin, odporność na niedobory wody w glebie oraz odporność na choroby grzybowe (niskie skażenie mikotoksynami). Od tych wniosków rozpoczął podsumowanie trzyletniego projektu EnergyFeed dr hab.inż. prof. UR Piotr Micek z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. W czasie omawiania kolejnych zadań, zrealizowanych w projekcie, poruszył wiele obiegowych opinii dotyczących możliwości wykorzystania żyta w żywieniu bydła mlecznego i skonfrontował je z wynikami.

Czytaj również >>> Które żyto jest mniej podatne na skażenia mikotoksynami?

Jedną  z częstszych opinii jakie możemy usłyszeć na temat żyta jest niska smakowitość mieszanki z udziałem jego ziarna, która skutkuje obniżonym pobraniem paszy. Badanie na krowach mlecznych mające sprawdzić możliwość zastąpienia ziarna kukurydzy ziarnem żyta hybrydowego wykazało co prawda niższą wydajność (o 1,3 kg/dz./szt.) krów na paszy z żytem, jednak pobranie paszy w przypadku kukurydzy i żyta było zbliżone, nie wykazano więc obniżonej smakowitości żyta hybrydowego. Warto również wspomnieć, że mimo niższej wydajności, mleko od krów karmionych żytem hybrydowym miało nieco wyższą zawartość białka i tłuszczu.

Inne doświadczenie w projekcie porównywało efekty zastosowania w mieszance paszowej ziarna żyta hybrydowego,  ziarna pszenicy oraz mieszanki tych dwóch w równych proporcjach. Zamiana pszenicy na żyto hybrydowe  nie spowodowała różnic w pobraniu suchej masy, wydajności i składzie mleka. Zaś zastosowanie mieszanki obu zbóż skutkowało wzrostem pobrania suchej masy oraz wydajności krów (w porównaniu do krów żywionych jednym rodzajem zboża).

Innym aspektem poruszonym w czasie wykładu była forma podania ziarna (śrutowane czy gniecione).

– Gniecione ziarno żyta jest szybciej trawione w żwaczu niż śruta żytnia 4 mm. W praktycznym żywieniu przeżuwaczy bardziej korzystne jest stosowanie ziarna żyta śrutowanego, 4 mm, niż gniecionego – jak podkreślił profesor Micek.  

Wynika to z faktu szybkiego rozkładu skrobi zawartej w ziarnach żyta, po ok. 4-5 godzinach już 90-95% ulega rozkładowi, nie należy więc dodatkowo przyspieszać tego procesu.

Jako ostatnie zaprezentowano porównanie wyników produkcyjnych krów żywionych różnymi odmianami żyta (populacyjnym i hybrydowym). W obydwu przypadkach pobranie było porównywalne, jednak krowy z dawką zawierająca żyto hybrydowe dawały więcej mleka (średnio o 1,38 kg/dz./szt.), a mleko to charakteryzowało się wyższą zawartością suchej masy, tłuszczu i laktozy.

Jak podkreślono w czasie dyskusji nie chodzi o zastąpienie kukurydzy żytem, jednak zamiana pszenicy na żyto hybrydowe, stosowanie mieszanki pszenica-żyto lub zmiana żyta populacyjnego na hybrydowe, może obniżyć koszty żywienia stada oraz pozytywnie wpłynąć na wydajność mleczną i skład mleka.

Tematyka ta poruszana była na konferencji EnergyFeed - taniej, zdrowiej i bezpieczniej - nowe odmiany żyta w żywieniu zwierząt, która odbyła się w dniach 13-14.01.2020 w Ossie.

Więcej na ten temat czytaj >>> Żyto w żywieniu zwierząt – taniej, zdrowiej i bezpieczniej



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.229.118.253
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.