PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Co 2019 rok przyniesie producentom kurcząt brojlerów?

Co 2019 rok przyniesie producentom kurcząt brojlerów? Fot.BW

Nowy rok będzie z pewnością czasem wyzwań dla producentów żywca drobiowego. Prezentujemy prognozę, którą specjalnie dla naszych czytelników przygotował Łukasz Czech, analityk banku BGŻ BNP Paribas.



Rok 2018 był dla producentów żywca drobiowego bardzo intensywny – wprawdzie Polska nie borykała się ze zwalczaniem ptasiej grypy, jednak niespodziewane zmiany w handlu międzynarodowym zwiększyły eksport, opłacalność produkcji i rozpaliły nastroje inwestycyjne producentów. Rok 2019 może przynieść większy spokój na rynku, choć dochodowość produkcji prawdopodobnie spadnie. W nowym roku największy wpływ na sektor mogą mieć eksport, wzrost produkcji oraz ceny pasz.

Ceny żywca drobiowego w 2018 r. były, według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przeciętnie wyższe o 3,4% w porównaniu do 2017 r. W drugim i trzecim kwartale ceny te były wyższe aż o 5,4%. Z kolei przychody firm z sektora przetwarzania i konserwowania mięsa z drobiu w pierwszej połowie 2018 r. wzrosły o 13,1%. W wyniku wzrostu cen optymizm producentów znacznie się poprawił, jednak w ostatnim kwartale 2018 r. opłacalność produkcji zmalała. Może to zwiastować zmiany na rynku w 2019 r. – prawdopodobne jest, że ze względu na czynniki sezonowe opłacalność produkcji w pierwszym kwartale 2019 r. również będzie niższa.

Cena żywca w IV kwartale 2018 r., według danych MRIRW, wyniosła średnio 3,33 zł za kg, czyli o 2,2% mniej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. Wielu producentów zastanawia się, co powoduje zmiany – ceny w ostatnim kwartale były o 11,9% niższe w stosunku do średniej ceny w czwartym kwartale w latach 2014-2018. Warto jednak dodać, że w 2016 r. miał miejsce bardzo podobny spadek ceny.  

Ceny żywca drobiowego w PLN/kg (źródło:MRiRW)
Ceny żywca drobiowego w PLN/kg (źródło:MRiRW)

 

Jednym z istotnych czynników kształtującym cenę jest eksport. Według danych MRIRW eksport mięsa drobiowego z Polski w pierwszych dziesięciu miesiącach 2018 r. wzrósł o 13,7% w ujęciu ilościowym oraz o 17,8% w ujęciu wartościowym. Jednocześnie eksport we wrześniu był o 2,8% mniejszy wobec września 2017 r., przy wzroście wartości eksportowanego mięsa o 4,8%.

Wrzesień był początkiem obniżek cen, pomimo, że w październiku wielkość eksportu zwiększyła się o 17,7% w relacji rocznej, a wartość eksportu o 12,4%. Wzrost popytu krajowego był dużo niższy niż w przypadku eksportu – według szacunków IERGŻ konsumpcja mięsa drobiowego pozostała w 2018 r. na zbliżonym poziomie do 2017 r. – 28,0 kg na mieszkańca wobec 27,8 kg w 2017 r. Prognozowane spożycie w 2019 r. ma wynieść 28 kg na mieszkańca, przy jednoczesnym spadku spożycia mięsa ogółem z 76,5 kg na 75,5 kg na mieszkańca ogółem. W wyniku tego, dużo bardziej istotne będą trendy w handlu zagranicznym, mające wpływ na eksport z Polski.

Według USDA, Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa, globalny handel drobiem ma w 2019 r. wzrosnąć o 4,2% w porównaniu do 2018 r., zaś produkcja o 2,3%. Wzrost handlu ma być spowodowany głównie zwiększonym importem do Japonii (+3,1%), Meksyku (+1,8%), Unii Europejskiej (+4,6%) oraz Arabii Saudyjskiej (17,4%). Eksport ma wzrosnąć najbardziej ze strony Brazylii (+2,4%), Unii Europejskiej (+5,3%) i Tajlandii (+5,9%).

Rosnący globalny import drobiu zachęcił wielu producentów do zwiększenia inwestycji i skali produkcji. Również w Polsce podaż żywca drobiowego regularnie rośnie. Według danych GUS, wylęgi kurcząt broilerów były w 3 pierwszych kwartałach 2018 r. o 7,4% większe w porównaniu do analogicznego okresu 2017 r. Największe wzrosty wylęgów w porównaniu do poprzedniego roku odnotowano w marcu (+12,8% r/r) oraz w lipcu (+12,2% r/r). Wylęgi we wrześniu były o 5,8% większe w porównaniu do analogicznego okresu poprzedniego roku. Wzrost wylęgów, a co za tym idzie, podaży żywca.

Stosunek ceny żywca do cen pasz (Źródło: MRiRW)
Stosunek ceny żywca do cen pasz (Źródło: MRiRW)

 

Na opłacalność produkcji duży wpływ miały też zmiany cen pasz – według danych MRIRW cena mieszanek pełnoporcjowych dla kurcząt broilerów była w październiku 2018 r. o 10,2% wyższa niż rok wcześniej w tym samym okresie. W wyniku zmian cen, stosunek cen żywca do cen pasz wyniósł w październiku 2018 r. 2,35, czyli o 11,9% mniej niż rok wcześniej. Jest to najniższa wartość od początku 2013 r.

Podsumowując, w 2019 r. opłacalność produkcji może być mniejsza ze względu na zwiększoną podaż surowca i wyższe koszty pasz, jednak prawdopodobieństwo tego, że produkcja będzie nieopłacalna jest dosyć niskie.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • Janusz 2019-01-17 11:58:42
    Produkcja będzie opłacalna! Hurrra! Jadę po pustaki na kolejne budy!
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.175.174.157
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.