PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Dobrostan i właściwe żywienie najważniejsze w zapobieganiu kanibalizmowi brojlerów

Dobrostan i właściwe żywienie najważniejsze w zapobieganiu kanibalizmowi brojlerów

Intensyfikacja chowu brojlerów, oprócz licznych zalet, niesie ze sobą również negatywne konsekwencje dla zdrowia ptaków. Jedną z nich, jest kanibalizm. Jakie czynniki wpływają na ograniczenie tego problemu?



Kanibalizm, występuje najczęściej w wysoko produkcyjnych stadach brojlerów. Wyróżnia się jego dwie formy. Pterofagia, polega na wydziobywaniu piór, przy jednoczesnym braku uszkodzenia skóry. Zjawisko to jest szkodliwe, ptaki pozbawione części upierzenia, zużywają, bowiem więcej energii na ogrzanie organizmów. Znacznie poważniejsze, są jednak przypadki kanibalizmu właściwego, polegające na wydziobywaniu ran na grzbiecie, głowie, czy palcach. Zjawisko to, może być źródłem znacznych strat, często, bowiem prowadzi do upadków kurcząt. Aby zapobiegać przypadkom kanibalizmu u brojlerów, w pierwszej kolejności poznać należy jego przyczyny. A jest ich wiele. Pierwszą i najważniejszą z nich, są niewłaściwe warunki środowiskowe. Nieskuteczna wymiana powietrza, sprawia, że w brojlerni następuje znaczne nagromadzenie amoniaku. Może to wywoływać podrażnienia skóry zwierząt, które mogą prowokować inne kurczęta do ataku. Kanibalizmowi sprzyja również niewłaściwa temperatura, wilgotność powietrza, duża koncentracja ptaków, i zbyt intensywne oświetlenie. Czynniki te, wywołują u zwierząt skłonność do agresji. Odrębną kategorię, stanowią czynniki żywieniowe. Ocenia się, że przypadkom kanibalizmu, sprzyja ograniczony dostęp do paszy i wody, wynikający z zbyt małej ilości poideł i karmideł. Nie bez znaczenia, jest również skład i jakość paszy. Przypadkom kanibalizmu, sprzyja niewłaściwy poziom białka, aminokwasów egzogennych, a także witamin, składników mineralnych, czy włókna. Prawdopodobnie, akty agresji, mogą być także następstwem skarmiania mieszanek zanieczyszczonych mykotoksynami, czy innymi szkodliwymi związkami. Substancje te, wywołując u ptaków zatrucia, prowadzą do ich osłabienia, przez co są bardziej podatne na ataki. Kanibalizmowi, sprzyjają także infekcje bakteryjne, wirusowe czy pasożytnicze.

Znając przyczyny występowania kanibalizmu, warto wymienić podstawowe zasady profilaktyki tego zaburzenia. Najważniejszą z nich, jest zapewnienie odpowiednich warunków środowiskowych w brojlerni. Nie należy przekraczać dopuszczalnej obsady zwierząt. W miarę możliwości, zapewnić należy zwierzętom optymalną i stałą temperaturę. Szkodliwe, bowiem są nie tylko zbyt wysokie czy zbyt niskie temperatury, ale także ich nagłe zmiany. Ważnym czynnikiem ograniczającym problem kanibalizmu, jest zapewnienie ptakom swobodnego dostępu do paszy i wody. Przy wystąpieniu pierwszych przypadków kanibalizmu, warto jest zmniejszyć natężenie światła, oraz skrócić dzień świetlny do 16 h. Pojedyncze przypadki kanibalizmu, można załagodzić, stosując preparaty przeznaczone do spryskiwaniu ptaków. Nadają one zwierzętom zapach, zniechęcający inne kurczęta do dziobania ich.

Nie bez znaczenia pozostają również czynniki żywieniowe. Zadbać należy o właściwy poziom białka i aminokwasów egzogennych w paszy. Równie ważny, jest właściwy stosunek białka do energii. Z praktycznego punktu widzenia, celowy jest dodatek ograniczonej ilości mączki rybnej. W profilaktyce kanibalizmu dobre efekty daje również niewielki dodatek jęczmienia lub owsa w mieszance paszowej. Surowce te, zaspokajają potrzeby pokarmowe ptaków na włókno. Należy przy tym pamiętać, by nie przekroczyć dopuszczalnej zawartości tego składnika w mieszance (<4 proc.).

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.161.98.96
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.