PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Dzikie geny

Na Fermie Drobiu Wodnego w Dworzyskach prowadzone są prace nad uzyskaniem kaczek i gęsi dobrze umięśnionych, nieotłuszczonych, wyróżniających się kształtną tuszką i znakomitym mięsem. W tym celu krzyżuje się kaczki i gęsi domowe z dzikimi kaczkami krzyżówkami i gęsiami gęgawymi. Prace te stworzyły możliwość wykorzystania dzikich kaczek i gęsi w towarowej produkcji rolniczej.



Udział genów dzikich kaczek i gęsi powoduje u mieszańców wzrost zdolności adaptacyjnych do różnych warunków chowu, bardzo dobrą żerność i odporność na niskie temperatury. Skład chemiczny mięśni piersiowych i nóg oraz walory kulinarne mięsa są u mieszańców znacznie lepsze niż u kaczek i gęsi domowych. Dlatego takie badania mogą być przydatne nie tylko dla rolników, lecz również dla przemysłu spożywczego.

Na Fermie Hodowlanej Drobiu Wodnego w Dworzyskach prowadzone są badania nad krzyżowaniem i oceną mieszańców dzikich kaczek krzyżówek z kaczkami domowymi rasy pekin i orpington. Uzyskano ród, mający dobre cechy mięsne i reprodukcyjne, któremu dano symbol K11. Średnia masa ciała 7-tygodniowych kaczek K11 wynosi obecnie 2,5 kg, masa tuszki 1,6 kg, a wydajność rzeźna - 64 proc.. Udział mięśni piersiowych w tuszce patroszonej przekroczył 12,5 proc., nóg - 14,5 proc., a zawartość skóry z tłuszczem podskórnym zmalała do 28 proc..

Kaczki K11 są bardzo żywotne i odporne na złe warunki środowiska. Ich mięso ma korzystny skład chemiczny i jakość w porównaniu z kaczkami bez udziału genów dzikich kaczek. Odznaczają się również bardzo dobrymi cechami reprodukcyjnymi.

Dla restauracji i barów bardzo atrakcyjne mogą być kaczki pomniejszone, tzw. minikaczki, które wyhodowano w latach 1975-1982 i nadano im symbol K2. Uzyskanie niewielkich białych kaczek o sylwetce podobnej do dzikich kaczek krzyżówek było wynikiem krzyżowania dzikich kaczek krzyżówek z małymi kaczkami angielskimi. Kaczki te są bardzo odporne na niekorzystne warunki środowiska, a także bardzo ruchliwe i żerne. Mają piękny wygląd i dlatego doskonale nadają się do gospodarstw agroturystycznych. W ciągu roku znoszą od 110 do 140 jaj o masie około 70 g. Zapłodnienie jaj dochodzi u minikaczek do 95 proc., a wyląg piskląt z jaj zapłodnionych do 80 proc.. Masa ciała 7-tygodniowych kaczorów wynosi średnio 1,7 kg, a kaczek - 1,5 kg. Zużycie paszy nie jest duże i wynosi 3 kg na 1 kg przyrostu masy ciała.

Tuszka minikaczek ma proporcjonalny kształt i jest dobrze umięśniona. Procentowa zawartość mięśni piersiowych i nóg oraz skóry z tłuszczem podskórnym w tuszce patroszonej jest podobna jak u kaczek K11. Cechą charakterystyczną minikaczek jest drobnowłóknistość mięśni piersiowych, która ma korzystny wpływ na kruchość mięsa po upieczeniu. Barwa mięsa jest ciemniejsza niż u innych kaczek typu lekkiego i zbliżona do mięsa kaczek dzikich. Minikaczki spełniają wszystkie wymogi mięsa dzikich kaczek, a jednocześnie zawierają w tuszce i podrobach znacznie mniej substancji szkodliwych, takich jak sole metali ciężkich czy pestycydy.

Równie korzystnymi cechami odznaczają się krzyżówki gęsi domowych i dzikich. Takim połączeniem są potrójne i poczwórne mieszańce gęsi białych kołudzkich, gęgawych i słowackich. Mają delikatne i soczyste mięso o wyśmienitym smaku, zbliżonym do smaku mięsa ptaków dzikich. Wyróżniają się bardzo dobrym umięśnieniem piersi i nóg, które stanowią łącznie 37 proc. tuszki patroszonej z szyją. Mięso jest drobnowłókniste, wyróżnia je bardzo korzystny procentowy udział włókien czerwonych, o małej średnicy, do udziału włókien białych, o większej średnicy. Zapewnia to po upieczeniu dużą kruchość mięsa. Tuszki gęsi są kształtne i nieotłuszczone, gdyż zawierają tylko 22 proc. skóry z tłuszczem podskórnym. Mięso gęsi jest bogate w białko (20 proc.) i tłuszcz śródtkankowy (4-5 proc.)

Źródło: "Farmer" 02/2005



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 52.3.228.47
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.