PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Foie gras bez gęsi, w zamian pasztet z laboratorium

Foie gras bez gęsi, w zamian pasztet z laboratorium
Gęsi na wybiegu; Fot. Andrzej Klonecki, Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi

Paryski start-up Gourmey, inaugurując zbiórkę funduszy, 10 mln euro, zaprezentował swój projekt pierwszej we Francji produkcji mięsa komórkowego. Firma od dwóch lat pracuje nad laboratoryjną produkcją foie gras (pasztetu strasburskiego) bez gęsiny- poinformowała w środę francuska agencja AFP.



-Na rynku jest wielka potrzeba produktów alternatywnych dla zwykłego foie gras, którego produkcja wzbudza spore kontrowersje - tłumaczył jeden z założycieli, Nicolas Morin-Forest.

Sposób, w jaki hodowane są kaczki i gęsi, a w szczególności tucz przymusowy (karmienie zwierząt na siłę) w celu pozyskania foie gras spowodował, że w niektórych miejscach na świecie zakazuje się sprzedaży i importu tego produktu. Zakaz obowiązuje już w Kalifornii, a stan Nowy Jork wprowadzi go od początku nowego roku. W Polsce zakaz tuczu przymusowego kaczek i gęsi obowiązuje już od 1999 roku.

-Z przewidywaną światową populacją 9,5 mld ludzi w 2050 roku, trzeba będzie produkować dużo więcej mięsa, a tradycyjny model jego produkcji, który pochłania dużo surowców, nie wystarczy. Trzeba będzie wynaleźć bardziej wydajne metody - wyjaśniał Morin-Forest

Produkcja foie gras w laboratorium zaczyna się od pobrania komórek z zapłodnionego kaczego jaja. Następnie umieszcza się je w aluminiowej kadzi - tzw. kultywatorze, gdzie komórki trzyma się w odżywczym płynie w temperaturze 37 st. Celsjusza. Dochodzi tam do podziału i rozmnożenia się komórek. Dwa do trzech tygodni później, produkt jest gotowy; na koniec do wyhodowanego foie gras, dla wzmocnienia smaku, dodaje się tłuszcz roślinny.

W Unii Europejskiej, nim dopuści się do sprzedaży mięso komórkowe (produkowane w laboratorium), produkt będzie musiał uzyskać zezwolenie Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności. Pierwszym państwem na świecie, gdzie dopuszczono sprzedaż takie produktu jest Singapur, gdzie zielone światło dano nuggetsom ze sztucznie hodowanego mięsa kurczaka. 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (6)

  • brzoza 2021-07-22 09:04:01
    Będziemy ostatnim czarnogrodem gdzie żywność produkują rolnicy tak nas urządzi PIS.
    • Ja, ja 2021-07-22 12:46:21
      dzisiaj produkują rolnicy, jutro fabryki. Nikt się nie spostrzeże gdzie się odbywa produkcja. Wszędzie parafia.
  • Marta 2021-07-22 08:06:46
    Foie gras robi się z wątrób gęsi i kaczek. Zakazane w Polsce od 1999r. produkowane są m.in. we Francji. O jakie komórki z zarodków kaczych chodzi?
    • we fabryce 2021-07-22 12:49:21
      a teraz jeszcze w labie (laboratorium, ale jenzyk siem rozwija jak wonrz strarzacki) będą namnażane komórki zwierząt. W ten sposób będzie się produkowało same tylko wątroby. Zwierze nie cierpi, rolnik się nie męczy z karmieniem, pojeniem, odchodami, ASF, BSE, H5N1, H5N2, C2H5OH itd, itp.
  • valtra 2021-07-21 22:36:02
    A cóż to za odżywczy płyn w którym są trzymane komórki
  • a żabem 2021-07-21 21:32:25
    żabem i ślimaka?

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.231.230.177
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.