Gęsi krajowe ze stad zachowawczych wyróżniają się odpornością na choroby, długowiecznością, dużą wartością biologiczną jaj, zdolnościami przystosowania do gorszych warunków środowiskowych. Są także bardzo dobrze umięśnione, a tuszki są mało otłuszczone. Dlatego stada zachowawcze gęsi krajowych powinny być utrzymywane dla przyszłych pokoleń jako element świadczący o kulturze i tradycji danego regionu.
Największą kolekcję stad zachowawczych gęsi krajowych utrzymuje Ferma Hodowlana Drobiu Wodnego w Dworzyskach, gdzie jest 8 stad. Jedno stado ma Akademia Rolnicza w Krakowie i jedno - Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie. Liczebność gęsiorów w stadzie zachowawczym powinna wynosić 40-80 sztuk, a gęsi - 120-160. Zadaniem programu jest utrzymanie u gęsi, w możliwie niezmienionej postaci, specyficznych cech użytkowych.
Gęsi z południowych stad krajowych cechuje bardzo dobre umięśnienie i małe otłuszczenie tuszki, harmonijna budowa ciała, dobra jakość pierza, dobre wykorzystanie pasz gospodarskich, a także duża żywotność i dobra wylęgowość piskląt. Gęsi te są szczególnie przydatne do chowu w małych gospodarstwach.
Gęsi odmian północnych różnią się od południowych większą nieśnością i większą masą ciała. Wszystkie odmiany północne są dobrze umięśnione, ale bardziej otłuszczone niż południowe. Podobnie jak odmiany południowe gęsi północne są bardzo żywotne, a także dobrze wykorzystują pasze gospodarskie.
Źródło: "Farmer" 02/2005
Komentarze