PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Gęsina na świątecznym stole – smaczna i zdrowa

Gęsina na świątecznym stole – smaczna i zdrowa
Fot. Shutterstock

Autor:

Dodano:

Tagi:

11 listopada świętujemy niepodległości, tymczasem w niektórych zakątkach kraju obchodzony jest również dzień świętego Marcina, a na stołach króluje gęsina. Mimo że Polska jest głównym eksporterem tego mięsa drobiowego w Europie, u nas ten rodzaj mięsa cieszy się małym powodzeniem, a wśród rodaków pokutuje przekonanie, że to tłuste, a więc niezdrowe mięso.



Polska jest głównym eksporterem gęsiny w Unii Europejskiej. Co więcej według danych Eurostatu, w ubiegłym roku wyeksportowaliśmy około 21 tys. t mięsa i podrobów z gęsi, co daje wzrost o blisko 14 procent wobec 2014 roku. Nic dziwnego, że tendencja zwyżkowa utrzymuje się, bowiem polska gęś owsiana to arystokracja wśród drobiu. Doceniają ją zwłaszcza zagraniczni smakosze. Warto, by i na naszych stołach pojawiała się częściej, a wedle powiedzenie „Na dzień świętego Marcina lepsza gęś, niźli zwierzyna” dziś nadarza się wyjątkowa okazja.

Czytaj więcej: Rośnie polska produkcja gęsiny

Gęś owsiana – nasza duma

Warto zacząć od tego, że słynna na całą Europę gęś owsiana nie jest nazwą rasy, a zwyczajowym określeniem, które odnosi się jedynie do techniki tuczu. W Polsce do produkcji gęsiny wykorzystuje się niemal wyłącznie Gęś Białą Kołudzką®, przy czym rasa ta powstała w latach 80. po ponad trzydziestoletnich pracach hodowlanych badaczy z Zootechnicznego Zakładu Doświadczalnego w Zatorzu. Obecnie wyłączny hodowca gęsi Białych Kołudzkich® i wyspecjalizowana w tej dziedzinie placówka naukowa to Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy Zakład Doświadczalny Kołuda Wielka. Kruche i mało tłuste tuszki gęsi owsianych wyróżniają się jakością, którą zawdzięczają dobrym praktykom w produkcji i chowie, które uwzględniają naturalne potrzeby ptaków. Mięso uzyskuje wysoką wartość smakową i dietetyczną, dzięki systemowi chowu, gdy dostarcza się gęsiom paszy treściwej dostosowanej do ich wieku. Składnikami paszy są śruty zbożowe, śruty z nasion roślin bogatych w białko oraz dodatki mineralno-witaminowe. Okres odchowu i tuczu gęsi wynosi minimum 16 tygodni i jest objęty kontrolą Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Ponadto ich transport musi przebiegać w temperaturze 18-25°C, w samochodach zaopatrzonych w zdezynfekowane pojemniki lub kartony. Po spełnieniu tak wysokich wymagań hodowlanych otrzymuje się specjalne dokumenty i tylko te ptaki, które je posiadają mogą być sprzedawane pod nazwą „młodej polskiej gęsi owsianej”.

Czytaj więcej: Młoda Polska Gęś Owsiana - eksportowy sukces

Na świętego Marcina

Obecnie gęsina na polskich stołach gości rzadko, choć kiedyś w okresie jesienno-zimowym zajadaliśmy się nią. Pojawiała się w domowym menu na 11 listopada, a potem także podczas świąt Bożego Narodzenia, na Nowy Rok i w okresie karnawału. Zgodnie z tradycją, dzień świętego Marcina wiązał się z tym gatunkiem mięsa, ponieważ jak głosi legenda średniowieczny święty wbrew swojej woli został wybrany na biskupa Tours. Uciekając przed posłańcami, mającymi poinformować go o tym zaszczycie, ukrył się w komórce z gęsiami. Ptaki głośnym gęganiem wydały go i od tamtej pory stały się jego atrybutem.

Soczysta i aromatyczna gęsina to doskonały pomysł na obiad
Soczysta i aromatyczna gęsina to doskonały pomysł na obiad

Zdrowe gęsie kalorie

Naszym polskim kulinarnym klasykiem wciąż jest pieczona gęś z jabłkami. Utarła się jednak opinia, że jest to wyjątkowo tuczące, a co za tym idzie niezdrowe mięso. Może tym obiegowym mitom, należy przypisać efekt małego spożycia w naszym kraju tego rodzaju mięsa. Niestety, prócz walorów smakowych wiele tracimy na zaufaniu tym niesłusznym opiniom. Gęsina, mimo że jest najbardziej kalorycznym mięsem wśród drobiu (100 g to ok. 340 kcal), to ma znacznie korzystniejszą zawartość tłuszczu. Zawiera dużo kwasów jedno- i wielonienasyconych, w tym wyjątkowo korzystnych dla serca kwasów omega-3 i omega-6. Zarówno mięso indycze jak i kurze ustępują w tym względzie gęsinie. Przy czym kwasy nienasycone są niegroźne dla naszego zdrowia, a wręcz wskazane, gdyż to one obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Poza tym gęsina bogata jest w pełnowartościowe białko, witaminy A, E, witaminy z grupy B oraz m.in.: cynk, potas, magnez, fosfor i żelazo.

Przepis na gęsinę, która jest także doskonałym daniem na okres bożonarodzeniowy, ukaże się w grudniowym wydaniu miesięcznika „Farmer”.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • Miko 2016-11-27 13:44:28
    O co ci chodzi ? Polska jest głównym eksporterem gęsiny w Unii Europejskiej. Co więcej według danych Eurostatu, w ubiegłym roku wyeksportowaliśmy około 21 tys. t mięsa i podrobów z gęsi, co daje wzrost o blisko 14 procent wobec 2014 roku.
    Co w tym artykule jest wg. ciebie wadliwego ?
  • rolnik 2016-11-14 14:08:51
    Do AUTORA artykułu !
    Co to jest eksport a co to jest import.
    Bo skoro wysyłamy to jesteśmy EKSPORTEREM.
    A jak coś sprowadzamy to importerem.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.237.16.210
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.