PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Jakich zmian potrzebuje branża drobiarska?

Jakich zmian potrzebuje branża drobiarska?
Branża drobiarska potrzebuje zmian, aby zmierzyć się ze stojącymi przed nią wyzwaniami, fot. Pixabay

Branża drobiarska stoi przed wieloma wyzwaniami. Grypa ptaków, salmonella, Zielony Ład czy kwestia ubezpieczeń produkcji to tylko niektóre z nich. Niezbędne zmiany, pozwalające branży zmierzyć się z nimi, omówiła KRD-IG.



Krajowa Rada Drobiarstwa i Izba Gospodarcza przedstawiła dziś stan i perspektywy polskiego sektora drobiarskiego w 2021 roku. Podczas spotkania omówiono zagadnienia związane z problemami, szansami oraz wyzwaniami, z którymi branża zmierzy się w nadchodzących miesiącach.  

Konsekwencje Europejskiego Zielonego Ładu

Jak wskazał Dariusz Goszczyński, dyrektor generalny KRD-IG, jednym z największych wyzwań będą Europejski Zielony Ład oraz strategia „Od pola do stołu”.

Mając na uwadze potencjał produkcyjny i eksportowy polskiego sektora drobiarskiego z pewnością to oddziaływanie będzie bardzo istotne, jak stwierdził Goszczyński. W 2020 roku Komisja Europejska zaprezentowała założenia strategii „Od pola do stołu”, wskazując na korzyści środowiskowe, społeczne zdrowotne i gospodarcze, jednak w kwestii tych ostatnich branża ma znaczne wątpliwości. Z punktu widzenia sektora drobiarskiego najważniejsze założenia Zielonego Ładu to ograniczenie wykorzystania środków bakteriobójczych o 50 proc. do 2023r., duży nacisk na kwestie związane z dobrostanem zwierząt oraz, w kontekście pasz, wyłączenie 20 proc. areału gruntów rolnych pod programy ekologiczne, jak wskazał Goszczyński.

– To co nas zaskoczyło, czego nie zobaczyliśmy podczas prezentacji Komisji Europejskiej, to ocena wpływu. Europejscy rolnicy i przedsiębiorcy nie wiedzą z jakimi konsekwencjami będzie wiązało się wprowadzenie tych nowych regulacji. Co ciekawe taka analiza została sporządzona przez Amerykański Departament Rolnictwa. Wskazuje ona, że wdrożenie założeń strategii „Od pola do stołu” będzie prowadziło do wzrostu cen i kosztów, ograniczenia produkcji oraz utraty konkurencyjności zarówno na rynku wewnętrznym, jak i na rynkach trzecich – mówił Goszczyński. – Nikt nie neguje tego, że należy dążyć do zrównoważonej produkcji, natomiast to dążenie nie może być realizowane w oderwaniu od innych bardzo istotnych elementów, jak chociażby konkurencyjność wspólnotowego sektora rolno-spożywczego – dodał.

W opinii Goszczyńskiego KE wprowadzając nowe wymagania powinna jednocześnie zagwarantować wspólnotowym producentom, że produkty napływające do UE będą spełniały te same normy co produkty wspólnotowe. W innym wypadku reforma spowoduje przeniesienie produkcji do państw, które nie respektują wymagań związanych z ochroną środowiska czy podnoszeniem dobrostanu.  

– Nie boimy się wzrostu wymagań. Obawiamy się nierównych zasad tej gry, która w konsekwencji może oddziaływać na bezpieczeństwo żywnościowe – zaznaczył Goszczyński.

Grypa ptaków i salmonella

Inne potencjalne ograniczenia, czy wręcz zagrożenia związane z dostępem do rynków zbytu to m.in. grypa ptaków, która ograniczyła branży dostęp do pozaunijnych rynków zbytu oraz spowodowała znaczne problemu z dostępnością surowca na rynku, jak stwierdził Piotr Kulikowski, prezes zarządu KRD-IG. Kolejnym zagrożeniem wymienionym przez Kulikowskiego było występowanie salmonelli. Jak zaznaczył, do rozwiązania problemu salmonelli niezbędnych jest pięć elementów, tj. dostęp do prawdziwych danych; eliminacja zagrożeń związanych z pisklętami, paszą, obsługą fermy oraz środowiskiem; rozwiązanie problemu wykorzystywania surowca dodatniego; logiczna alokacja kosztów zwalczania salmonelli oraz ścisły nadzór nad produktem końcowym wyjeżdżającym z rzeźni.

 – Jednym z wniosków płynących z doświadczeń z ostatnich lat jest konieczność zmodyfikowania organizacji nadzoru weterynaryjnego nad naszą branżą. Nie w kontekście ograniczenia kosztów związanych z nadzorem weterynaryjnym, tylko w kontekście innej alokacji tych kosztów, aby więcej osób pracowało w terenie z ramienia państwowego nadzoru nad fermami, a praca w zakładach ubojowych była trochę optymalniej zorganizowana – stwierdził Kulikowski.

Niezbędna integracja sektora drobiarskiego

Kolejnym poruszonym tematem było znaczenie integracji w sektorze drobiarskim.

– Do 2019 roku polskie drobiarstwo rosło, a głównym priorytetem było zwiększanie produkcji. Myślę, że 2020 r. i 2021r. pokazały, że czas wzrostu minął i należy się zastanowić co zrobić, aby praca była lepsza i efektywniejsza – mówił Władysław Piasecki, wiceprezes zarządu KRD-IG. – Uważamy, że powinniśmy zacząć mocną dyskusję na temat prawdziwej kontraktacji, współpracy hodowców, firm paszowych, wylęgowych, weterynarii i wszystkich innych pomiotów, abyśmy mogli powiedzieć, że wykonaliśmy dobrą robotę i nasz produkt będzie bezpieczniejszy i lepiej oceniany przez kupców – dodał.

Jak zaznaczył Piotr Kulikowski, KRG-IG analizując sytuację doszła do wniosku, że bez bardzo silnego i jednoznacznego modelu kontraktacyjnego nie uda się rozwiązać wielu problemów branży, ponieważ dzisiaj każdy odpowiada za mały fragment produkcji i jest skoncentrowany na maksymalizowaniu efektów wyłącznie w tym fragmencie. Zdaniem branży niezbędna jest zmiana podejścia, a pierwszym punktem powinna być obowiązkowa umowa zapewniająca partnerom uczciwe i dobre relacje ekonomiczne.

Obowiązkowe ubezpieczenia hodowlane

Kolejną zmianą pomocną w rozwiązaniu problemów sektora drobiarskiego powinno być wypracowanie modelu ubezpieczeń hodowlanych, o których branża rozmawia od wielu lat, jak podkreślił Kulikowski.

– To będzie skuteczne jeżeli będzie na swój sposób obowiązkowe i obejmujące wszystkich chcących produkować drób w Polsce – stwierdził Kulikowski. – Mamy pomysły na to jak drobiarstwo przez kolejne 10 lat powinno skuteczniej funkcjonować, chroniąc mniejszych producentów, zarówno na poziomie fermy, jak i rzeźni. Żeby wszyscy, który produkują zgodnie z zasadami, wytwarzają dobry produkt w rozsądnej cenie, mieli szanse przetrwać i uczestniczyć w rynku – podsumował.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (6)

  • brzoza 2021-05-03 08:29:26
    Branża drobiarska w Polsce musi zostać zlikwidowana bo jest zbyt konkurencyjna. należy ograniczyć ilość obsady poprzez wymóg mniejszego zagęszczenia . Doprowadzić do rozprzestrzeniania się grypy ptasiej poprzez wybiegi na których będzie kontakt z dzikim ptactwem . W mediach prowadzić propagandę że mięso jest niezdrowe .Ludziom wmówić że chów fermowy jest złem dla kur i przyrody. Budować swoje fermy zagranicą by wypełnić lukę po zmniejszonym eksporcie z Polski drobiu i zarobić eurodolary.Za to wybiorą cię na europosła z pensją milion miesięcznie jako łapówka zgodna z prawem.
  • Lis 2021-04-30 18:37:17
    Branża drobiarska powinna natychmiast iść do kasacji więcej z niej smrodu niż pożytku, dlaczego niemiaszki jej nie chcąc
    • mnemonic222 2021-05-01 20:28:20
      Ty będziesz jadł te słynne mięso z marketu po 7 zł...
      • Pogromca miernoticia 2021-05-01 22:01:29
        @miernotic222 Ty zajadasz się mięsem ze starych macior z Niemiec. Taki z ciebie SMAKOSZ padliny ha ha ha ha ha ha ha
  • Aala 2021-04-30 07:51:51
    Branza drobiarstwo jest na skraju bankrutwa hodowca siedzi jak na bombę
  • spod Gorzowa 2021-04-29 20:25:02
    Panie Prezesie w sprawie Pańskiej wypowiedzi : Mamy pomysły na to jak drobiarstwo przez kolejne 10 lat powinno skuteczniej funkcjonować, chroniąc mniejszych producentów, zarówno na poziomie fermy, jak i rzeźni. Żeby wszyscy, który produkują zgodnie z zasadami, wytwarzają dobry produkt w rozsądnej cenie, mieli szanse przetrwać i uczestniczyć w rynku – podsumował. O key, pamięta Pan próby - sprzed 20 lat , w formie "programu rozwoju drobiarstwa i spotkania" ? Czy poza Panem - byli hodowcy i urzędnicy - przygotowani do zmiany myślenia i pozytywnego działania ? Oczywiste , że tamtych urzędników już nie ma , a przeciwnicy integracji - pobankrutowali . Na szczęście jak się długo żyje (a przed Panem jeszcze tak na oko 25 lat aktywności ), to może doczeka się Pan partnerów do Pańskich pomysłów .

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 185.191.171.22
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.