PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Już dziś kolejny webinar Farmera. Ekstensywny chów kurcząt w pigułce

Już dziś kolejny webinar Farmera. Ekstensywny chów kurcząt w pigułce
Ekstensywny tucz kurcząt – webinarium Farmera już jutro! Fot.Shutterstock

Już w najbliższy dziś o godz. 13 eksperci Agrifirm Polska w przygotowanym przez naszą redakcję webinarium opowiedzą o idei ekstensywnego tuczu kurcząt, oraz praktycznych aspektach utrzymania i żywienia wolno rosnących genetyk zwierząt.



Pomimo problemów trapiących branżę, produkcja mięsa drobiowego wciąż wydaje się obecnie bardzo perspektywiczna. Dzieje się tak dlatego, że drób jest mięsem idealnie wpisującym się w bieżące potrzeby konsumentów: jest to mięso niedrogie i łatwe w przygotowaniu, a przy tym uznawane jest ono za zdrowsze niż alternatywne gatunki mięsa. Jednocześnie w odróżnieniu od wieprzowiny czy wołowiny, mięso to nie jest objęte tabu którejkolwiek z większych grup wyznaniowych, co w skali globalnej ma ogromne znaczenie. Nic więc dziwnego, że dynamika wzrostu spożycia jest wysoka, i o ile w skali Europy możemy mówić o spadku spożycia wołowiny, czy wieprzowiny, to o konsumpcję mięsa drobiowego możemy być na chwilę obecną spokojni.

Sektor ten ma jednak również swoje problemy: chów drobiu w większości opiera się na systemie intensywnym, przez co w oczach części konsumentów uważany jest za niehumanitarny, czy wręcz nieludzki. Krytykowane jest zwłaszcza duże zagęszczenie zwierząt na jednostce powierzchni, krótki czas życia zwierząt, błyskawiczne tempo ich wzrostu, czy brak dostępu do światła dziennego. Z zarzutami tymi oczywiście można polemizować, nie zmienia to jednak faktu, że presja konsumentów wywiera konieczność stopniowego odchodzenia od klasycznego chowu intensywnego na rzecz bardziej zróżnicowanego modelu produkcji.

Z drugiej strony zmiana tegoż modelu nie musi wcale oznaczać ograniczenia rentowności chowu – logicznym jest, że mięso pochodzące z chowu ekstensywnego charakteryzowało będzie się nieco wyższą ceną od mięsa wyprodukowanego w klasycznym chowie intensywnym. Z założenia straty poniesione w wyniku gorszych parametrów tuczu zwierząt, zrównoważyć powinien większy przychód ze sprzedaży żywca.

Od kilku już lat w Europie pojawiają się kolejne systemy jakości mające na celu promowanie ekstensywnego chowu kurcząt rzeźnych. W myśl ich założeń chów ten charakteryzuje się między innymi wyraźnie mniejszym zagęszczeniem zwierząt i wolniejszym tempem wzrostu (a co za tym idzie nawet dwukrotnie dłuższym okresem tuczu), oraz wprowadzeniem bardziej humanitarnych metod uboju. O takich trendach będziemy mówili już dziś  podczas webinarium zorganizowanego przy współpracy z ekspertami Agrifirm Polska. Specjaliści – Mateusz Brylewski i Witold Mańka szczegółowo omówią aktualne trendy w branży a także przedstawią praktyczne aspekty ekstensywnego tuczu kurcząt. Skupią się także na omówieniu opracowanej przez Agrifirm Polska koncepcji SlowFeed, będącej odpowiedzią na potrzeby żywieniowe wolno rosnących genetyk.

Udział w webinarium jest bezpłatny i ogólnodostępny, niemniej rejestracja w wydarzeniu umożliwi udział w czacie i zadawanie pytań prelegentom. Dlatego zachęcamy do rejestracji swojego udziału w wydarzeniu!



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.227.97.219
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.