Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza zarekomendowała zakładom drobiarskim, które prowadzą wysyłkę mięsa drobiowego (zarówno świeżego jak i mrożonego) oraz jego produktów, a także jaj czy piskląt do Republiki Czeskiej, tymczasowe pobieranie próbek w kierunku pałeczek Salmonella z każdej partii produktów i zwierząt wysyłanej do Czech.
Działanie to ma na celu długofalowe pozytywnych efektów w postaci udowodnienia stronie czeskiej, że polski drób w momencie wysyłki spełnia wymogi bezpieczeństwa, w tym braku obecności Salmonelli. Jednocześnie KRD-IG zapewnia, że aktualnie realizowane, zgodne z przepisami, działania kontrolne są w pełni wystarczające dla utrzymania odpowiedniego poziomu bezpieczeństwa produktów drobiowych, trafiających na rynki zagraniczne.
Rekomendacja KRD-IG została wystosowana w związku z niekorzystnym rozwojem sytuacji w relacjach handlowych pomiędzy Polską a Republiką Czeską. Jednocześnie, KRD-IG zdecydowanie sprzeciwia się wszelkim opiniom, dotyczącym potencjalnie niewłaściwej jakości mikrobiologicznej drobiu z Polski, wynikającej z rzekomego braku skutecznych rozwiązań systemowych, dotyczących nadzoru nad bezpieczeństwem polskiego mięsa i produktów drobiowych.
Komentarze