PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Można już spróbować kurczaka z probówki

Można już spróbować kurczaka z probówki fot. FB SuperMeat

Podczas gdy branża drobiarska zmaga się od dłuższego już czasu z problemem zbytu oraz niskimi cenami, nie rekompensującymi kosztów produkcji, w Izraelu otwarto właśnie pierwszą restaurację, która serwuje kurczaka z probówki.



Nowa restauracja w Tel Awiwie o nazwie The Chicken, serwuje mięso kurczaka wyhodowane w bioreaktorze. I można je skosztować zupełnie za darmo, ponieważ jest to część większego projektu, który zakłada produkowanie tzw. sztucznego mięsa na większą skalę - donosi onet.pl.

O pierwszej na świecie restauracji serwującej kurczaka z bioreaktora pisze portal livekindly.co. Klienci "The Chicken" w Tel Awiwie mogą zobaczyć, skąd pochodzi zamawiany przez nich kruczak - przez dużą szybę lokalu widać budynek, w którym jest produkowany. I nie muszą płacić za zamawiane dania - zamiast pieniędzy proszeni są o opinie na temat wyhodowanego w laboratorium mięsa. Założenie jest takie, że ma on nie różnić się od tego pochodzącego z rzeźni.

Restaurację założyła firma technologiczna SuperMeat, która przygotowuje się do dystrybucji swojego kurczaka z laboratorium na większą skalę. Czego można spróbować w ich lokalu? Główną pozycją jest burger z chrupiącym kurczakiem w maślanej bułce.

- Burger ma soczysty smak kurczaka, jest chrupiący na zewnątrz i delikatny w środku - zachwala Ido Savir, dyrektor generalny startupu pracującego nad metodą produkcji idealnego kurczaka z laboratorium. Jak zapewnia, osoby, które miały już okazję go skosztować są zgodne, że nie da się go odróżnić od tego tradycyjnego.

Jak donosi onet.pl, firma SuperMeat chce, aby w przyszłości takiego kurczaka można było spróbować na całym świecie. Zespół naukowców spędził trzy lata na opracowywaniu procesu produkcyjnego, który można wykorzystać do produkcji na szeroką skalę. Mięso jest produkowane z komórek pobieranych od zwierząt.

- Nasza platforma produkcyjna oparta jest na ptasich komórkach macierzystych, które posiadają wrodzoną zdolność do namnażania się w nieskończoność, co eliminuje potrzebę powrotu do zwierzęcia w celu wyprodukowania większej ilości mięsa - tłumaczy Ido Savir.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (6)

  • Marta 2020-11-23 12:15:31
    Można spróbować, tylko po co?
  • max 2020-11-17 17:28:03
    ludzie wam juz we łbach sie poprzewracało od tego dobrobytu!!!!!!!jak hodujesz kurczaki to masz obornik,kupujesz pasze,ludzie maja prace,płacisz podatki.a co jak hodujesz w prubuwce masz???do czego ten swiat dązy???
    • Adikkk 2020-11-18 13:19:00
      Swiat dazy do siedzenia w domu na (...) i konsumpcji za pieniedze z zapomogi.
  • biolog 2020-11-16 11:00:12
    Każda komórka macierzysta jest potencjalną przyczyna raka , to już udowodniono dawno . Każdy organizm produkuje własne komórki macierzyste które są regulowane przez własny organizm ale wystarczy zakłócić ten proces przez czynnik zewnętrzny np. promieniowanie i komórki zaczynają mutować powodując tak zwanego raka . Teraz chcą nas w teorii karmić właśnie takim urośniętym rakiem . To krótka wersja w jaki sposób będą produkować tą żywność . A jeszcze krócej będzie w przyszłości : Wytnij guza kurczakowi i wyhoduj sobie kurczaka na sto sposobów . Mam nadzieje ze wszyscy są już po śniadaniu .
    • Grzegorz 2020-11-16 11:21:51
      Najpierw się doucz. Jeżeli komórki macierzyste powodują raka to zjadając zwykłego kurczaka również je konsumujesz. Czyli zgodnie z twoim tokiem rozumowania jeżeli chcesz być konsekwentny i tu masz raka i tu masz raka
      • biolog 2020-11-16 12:30:14
        Mówię w dużym skrócie ale tak jak twierdzisz zjadając zwykłego kurczaka także zjadasz komórki macierzyste tylko jest takowa różnica że w zwykłym komórki stopowane są przez samego kurczaka układem immunologicznym a w pędzonym wręcz pobudzana są te komórki . Każdy kto kiedykolwiek rozprawiał świnkę ,kurczaka i trafił na jakieś anomalie zawsze to odetnie i wyrzuci a w tym przypadku wykorzystuję się tak jakby tą narośl do produkcji żywności (dużym skrócie ). Nawet zwykły tlen którym oddychamy i jest niezbędny niestety właśnie jest katalizatorem do uruchomienia komórki rakowej , taki paradoks . Niestety musimy jeść i oddychać ale nikt np. nie nosi maski tlenowej by lepiej się dotlenić , to jest tylko konieczność przy niewydolności oddychania . Mechanizm produkcji takowego mięsa przypomina właśnie raka potworniaka w dużym uproszczeniu bo temat to na pół roku studiów .

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.237.67.179
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.