PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Nowe badania nad zawartością wody w mięsie drobiowym

Komisja Europejska podjęła decyzję o rozpoczęciu badań nad zawartością wody fizjologicznej w mięsie drobiowym, produkowanym w Unii Europejskiej. Projekt ma na celu określenie, czy dotychczasowe regulacje w tym zakresie są nadal ważne.



Obecne rozporządzenie precyzuje, że w zależności od zastosowanej metody schładzania mięsa drobiowego, dopuszcza się zawartość wody do 7 proc. w całych tuszach oraz od 2 do 6 proc. w częściach tuszy drobiowej. Jeśli poziom jest przekroczony, mięso nadal może być wprowadzone do obrotu w UE, jednak musi być oznaczone na czerwono, wielkimi literami, że poziom wody przekracza limit (Water content exceeds EC limit).

Progi te wyznaczono jednak na podstawie badań z 1993 roku i dlatego uważa się, że mogą być już nieaktualne.


Od 1993 roku nastąpiły znaczne zmiany w hodowli poszczególnych ras, w wieku rzeźnym oraz wadze w momencie uboju, co mogło spowodować, że proporcje między zawartością wody fizjologicznej i pochodzącej z zewnątrz również uległy zmianom – informuje Komisja Europejska.

Komisja Europejska ogłosiła przetarg na organizację badań zawartości wody w filetach z piersi oraz udkach kurczaka, przeznaczając na ten cel budżet w wysokości 190 tys. euro. Badanie ma być zakończone do końca roku 2012.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.81.89.248
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.