W ostatnich tygodniach pojawiało się coraz więcej doniesień o nowych ogniskach grypy ptaków w Europie. Dziś Główny Lekarz Weterynarii poinformował o wyznaczeniu ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu w Wielkopolsce.
Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii z dnia 25 listopada 2020 r. dotyczący wyznaczenia ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu na podstawie wyników badań laboratoryjnych otrzymanych 24 listopada 2020 r. z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego - Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach.
Dodatnie wyniki badań laboratoryjnych potwierdziły wystąpienie ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) podtypu H5N8 na fermie kur niosek w miejscowości Wroniawy w gminie Wolsztyn w powiecie wolsztyńskim w woj. wielkopolskim.
– Jest to 33 ognisko HPAI w 2020 r. na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i jednocześnie pierwsze w drugim półroczu bieżącego roku. W pierwszym półroczu 2020 r. wyznaczono 32 ogniska HPAI u drobiu, przy czym ostatnie zostało stwierdzone 31.03.2020 r. Ponadto, 3 ogniska HPAI zostały stwierdzone 31.12.2019 r. – informuje GLW. – W gospodarstwie, w którym stwierdzono chorobę, zostały wdrożone wszystkie procedury zwalczania przewidziane w przypadku wystąpienia HPAI, określone w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 grudnia 2007 r. w sprawie zwalczania grypy ptaków – dodaje.
Stwierdzenie nowego ogniska HPAI związane jest z niekorzystną w ostatnim czasie sytuacją epidemiologiczną w wielu krajach, jak informuje GLW zaznaczając, że w samej UE od października 2020 r. HPAI potwierdzono w Niderlandach, Niemczech, Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii, Chorwacji, Słowenii, we Francji i Włoszech.
W zawiązku z zaistniałą sytuacją, Główny Lekarz Weterynarii apeluje do wszystkich hodowców drobiu o zachowanie szczególnej ostrożności i przestrzeganie zasad bioasekuracji podczas obsługi drobiu.
Do podstawowych środków bezpieczeństwa, minimalizujących ryzyko przeniesienia wirusa grypy ptaków do gospodarstwa, należą:
pozostawienie ptaków w zamknięciu i wstrzymanie się od wypuszczania ptaków na wybieg,
zabezpieczenie paszy i źródła wody przed dostępem zwierząt dzikich, w szczególności dzikiego ptactwa,
karmienie i pojenie drobiu wewnątrz budynków inwentarskich,
stosowanie odzieży i obuwia ochronnego dedykowanego wyłącznie do obsługi drobiu,
stosowanie środków higieny, w tym mycie rąk wodą z mydłem przed wykonywaniem czynności związanych z karmieniem i pojeniem ptaków,
wyłożenie mat dezynfekcyjnych w wejściach i wyjściach z budynków, w których utrzymywany jest drób, a także zapewnienia utrzymania skuteczności działania środka dezynfekcyjnego.
– Jeżeli hodowca drobiu zaobserwuje objawy kliniczne mogące wskazywać na zarażenie wirusem grypy ptaków, takie jak: zwiększona śmiertelność, apatia, znaczący spadek pobierania paszy i wody; duszność, sinica, wybroczyny, biegunka, nagły spadek nieśności, tzw. „lanie jaj” (jaja pozbawione skorup), objawy nerwowe: drgawki, skręt szyi, paraliż nóg i skrzydeł, niezborność ruchów, powinien niezwłocznie poinformować lekarza weterynarii prywatnej praktyki lub powiatowego lekarza weterynarii – zaznacza GLW.
900 tysięcy kur do wybicia na fermie w Wielkopolsce!


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
WSZYSTKIE KOMENTARZE (6)