PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Odchów kurcząt ras wolno rosnących przyszłością drobiarstwa?

Odchów kurcząt ras wolno rosnących przyszłością drobiarstwa?
Odchów kurcząt ras wolno rosnących przyszłością drobiarstwa? Fot. Shutterstock

Piątkowe webinarium "Farmera" i Agrifirm Polska zdominowała tematyka bieżącej kondycji branży drobiarskiej oraz specyfiki ekstensywnego tuczu kurcząt rzeźnych.



W klasycznym intensywnym odchowie brojlera kurzego główny nacisk kładziony jest na intensyfikację produkcji. Producentom zależy na tym, by wyprodukować określoną ilość żywca w możliwie jak najkrótszym czasie i przy użyciu możliwie jak najmniejszej ilości paszy. System ten jest naturalnie ekonomicznie uzasadniony, niemniej w ostatnim czasie budzi coraz większą niechęć części społeczeństwa: intensywny odchów kurcząt brojlerów postrzegany jest jako niehumanitarny i łamiący podstawowe zasady dobrostanu zwierząt. Nie dziwi zatem fakt, że w społeczeństwie pojawia się potrzeba dostępności mięsa wyprodukowanego z poszanowaniem tychże aspektów. Tucz kurcząt ras wolno rosnących był motywem przewodnim webinarium, które w miniony piątek transmitowaliśmy na naszym portalu. Wzięli w nim udział eksperci Agrifirm Polska: Witold Mańka - dyrektor sprzedaży ds. drobiu oraz Mateusz Brylewski - technolog ds. żywienia drobiu.

Zagrożenia i szanse dla branży

W pierwszej części spotkania Witold Mańka podsumował największe wyzwania, jakie napotkała branża drobiarska w ostatnim czasie. Należy wymienić tu przede wszystkim występowanie dwóch chorób – COVID-19 i wysoce zjadliwej grypy ptaków. Pandemia koronawirusa, która uderzyła w sektor HoReCa doprowadziła do czasowego ograniczenia konsumpcji mięsa drobiowego, co negatywnie wpłynęło na stabilność rynku. Z drugiej strony cały czas branża drobiarska funkcjonuje w otoczeniu wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI), dziesiątkującej kolejne stada. Do tego doliczyć należy problemy związane z rekordowo wysokimi cenami środków produkcji - przede wszystkim surowców paszowych i energii. Mimo to branża drobiarska ma ogromne perspektywy: w skali globalnej ludność świata stale rośnie, a to wymaga dostarczenia coraz większej ilości żywności. Idealnie nadaje się do tego mięso drobiowe, które jest akceptowane we wszystkich religiach i kulturach. Poza tym plusem mięsa drobiowego jest również łatwość jego obróbki, a także to, że ten gatunek mięsa uznawany jest za najbardziej przyjazny dla środowiska. 

Żywienie dopasowane do genetyki

W drugiej części spotkania głos zabrał Mateusz Brylewski, który omówił specyfikę ekstensywnego odchowu kurcząt. Jak mówił, żywienie zwierząt w takim chowie nie powinno być prowadzone przy użyciu klasycznych pasz stosowanych w chowie intensywnym. Z jednej strony jest to niepotrzebny wydatek - pasza o wysokiej koncentracji składników odżywczych jest droga, a zwierzęta linii wolno rosnących nie będą w stanie w pełni wykorzystać takiej mieszanki. Spora część składników pokarmowych zostanie wydalona z organizmu wraz z kałem. Jednocześnie zbyt intensywne żywienie może powodować gorszą kondycję zdrowotną stada. 

Podczas transmisji nie zabrakło również pytań od naszych użytkowników. W głównej mierze dotyczyły one kosztów i opłacalności ekstensywnego odchowu kurcząt. Jak zapewniali eksperci, wyższe koszty produkcji w pełni pokrywa wyższy przychód ze sprzedaży zwierząt.

Zachęcamy do obejrzenia retransmisji wydarzenia w którym poruszono powyższe, jak i wiele innych zagadnień związanych z rynkiem drobiarskim i ekstensywnym odchowem kurcząt.

 

 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • Timi 2021-11-24 14:48:47
    Może po serii marzeń kilka faktów. Po pierwsze badania na rynku niemieckim a wiec jednym z najbogatszych konsumentów na świecie mówią jasno ze limit na żywność eko przy obecnych cenach to coś w granicy 10-12%. To znaczy tyle procent konsumentów może regularnie jeść eko-żywność bo ich na to stać i mają takie przekonania. Reszta czyli około 90% nie jest zainteresowana eko-food bo zdają sobie sprawę że tradycyjna żywność w UE jest semi-eko w samym założeniu i w praktyce. Na przykładzie drobiu można to pokazać tak że nie mam ASW (Antybiotykowych stymulatorów wzrostu) ani mączek miesno kostnych (bo fizycznie ich nie ma chociaż od kilku tygodni są dozwolone? Prawda Agrifirm? ) nie ma też sterydów bo ich się kurczętom nigdy nie podawało. Więc po co mają przepłacać za full-eko skoro mają true-semi-eko w cenie no-eko. Skoro mają świetne mięso w rewaluacyjnej cenie to po co przepłacać za ekologię? I nie mówimy tu o imporcie z Tajlandi czy Brazyli tylko o mięsie made in UE. I teraz takie spostrzeżenie. W małym powiatowym mieście w sobotę lodówka zawsze jest wyczyszczona z fileta z kurczaka w promocji za 8,99 a obok leży i "pachnie" swojski z zagrody bez antybiotyków (co za debilny zwrot) kurczak ekologiczny. Jak to jest że w lodówie z promocją nie ma nic a w sekcji Eko uginają się półki? ... bieda panie to jest odpowiedź na nasze pytanie. Bo jeśli Kowalski całe życie kupował marchewkę za 40 gr nie pryskaną bo rolnika przy tej cenie na opryski nie było stać. To teraz proszę przekonać Kowalskiego do kupienia tej samej marchewki nie pryskanej za 15 zł tylko ze z metką eko? Nie ma na to szans.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.81.89.248
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.