PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Pełne kurniki

Polskie drobiarstwo rozwija się w ciągu ostatnich lat bardzo szybko. Dzięki inwestycjom zakłady drobiarskie dostosowały się do wymagań związanych z higieną i ochroną dobrostanu zwierząt. W ubiegłym roku produkcja mięsa drobiarskiego po raz pierwszy przekroczyła w Polsce milion ton. Rajmund Paczkowski, Prezes Krajowej Rady Drobiarstwa



Koniunktura dla drobiarstwa jest bardzo dobra. Według prognoz Komisji Europejskiej sektor ten będzie się rozwijał do roku 2012. W tym okresie ma wzrosnąć za-równo produkcja, jak i spożycie mięsa drobiowego we Wspólnocie. Przewiduje się, że spożycie zwiększy się z 23 kg na osobę w roku 2004 do 24,5 kg w roku 2012. Co ważne, wzrost ten dokona się głównie w nowych krajach członkowskich. Polska jest zaś jednym z europejskich potentatów pod względem produkcji mięsa drobiowego. Wyprzedzają nas jedynie Wielka Brytania z produkcją prawie 1,5 mln ton i Hiszpania z produkcją nieco ponad 1 mln ton.

Prawie dwuletnie doświadczenia po naszej akcesji do Unii Europejskiej są dla naszego drobiarstwa korzystne, mimo pewnych okresowych zaburzeń koniunktury. Zwiększa się produkcja drobiu, tanieją pasze, co zapewnia opłacalność produkcji, zwiększa się eksport, rośnie spożycie krajowe. Komisja Europejska ocenia, że tempo wzrostu produkcji i spożycia mięsa drobiowego w Polsce może być wyższe niż w pozostałych krajach, które wraz z nami przystąpiły do UE w roku 2004.

W tym roku ceny mięsa drobiowego nie powinny rosnąć, gdyż tania będzie wieprzowina, dominująca w polskiej kuchni. Może to złagodzić negatywny wpływ zagrożenia, jakie od pewnego czasu zawisło nad drobiarstwem.

Chodzi oczywiście o ptasią grypę. Mieliśmy przedsmak tego już w ubiegłym roku. W sierpniu nie było jeszcze oznak zmniejszającego się spożycia, ale w następnych miesiącach konsumenci byli coraz bardziej zaniepokojeni i ograniczyli zakup drobiu, a jego ceny szybko spadły. Według naszych obliczeń ceny mięsa drobiowego w kraju spadły od września ub.r. o 10−20 proc., a spożycie o 30 proc. Później sytuacja się uspokoiła, głównie dzięki eksportowi, ale także dzięki zwiększonym zakupom świątecznym w kraju. Ocenia się, że spożycie drobiu w Polsce jest już zbliżone do unijnego. Konsumenci muszą mieć jednak zapewnioną rzetelną informację o realnym zagrożeniu ptasią grypą i o wszystkich podjętych środkach bezpieczeństwa.

Na razie jest spokój. Prof. Tadeusz Wijaszka z Instytutu Weterynarii w Puławach, który śledzi rozprzestrzenianie się chorób zakaźnych u zwierząt, ocenia na 40 proc. prawdopodobieństwo zakażenia drobiu ptasią grypą. Musimy zrobić wszystko, aby do minimum zmniejszyć to zagrożenie. Wystarczy jedno ognisko choroby, by nasze granice zostały zamknięte dla eksportu mięsa. Gwałtownie spadnie także spożycie krajowe. Nie możemy do tego dopuścić.

Źródło: "Farmer" 03/2006



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.237.183.249
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.