W marcu przedstawiciele Służb Weterynaryjnych Izraela (IVSAH) wyrazili chęć przyjazdu do Polski w celu wdrożenia procedury zniesienia zakazu importu jaj konsumpcyjnych, który trwał od kilku lat i dotyczył Polski.

W audycie, który miał charakter kontroli i miał zaważyć na dalszych możliwościach współpracy, brały udział po stronie polskiej Fermy Drobiu Woźniak, Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz (KiPDiP) oraz Inspekcja Weterynaryjna.
 
"Izrael to dla nas bardzo cenny kierunek eksportowy. Staraliśmy się o tę współpracę kilka lat, tocząc rozmowy z polskimi organami państwowymi. Cieszy nas bardzo, że jako największa firma zajmująca się produkcją jaj konsumpcyjnych i przemysłowych w kraju zostaliśmy wybrani przez Izrael, aby na naszym terenie przeprowadzili audyt. Sprostaliśmy niezwykle wymagającym kryteriom, dzięki czemu dwie nasze sortownie już otrzymały stosowne pozwolenia na eksport i na ten moment jesteśmy jedynymi zakładami z czterech przystępujących do audytu firm, które mogą wysyłać jaja do Izraela" – podkreśla Barbara Woźniak, Pełnomocnik Zarządu Ferm Drobiu Woźniak.  

W trakcie pobytu w Polsce przedstawiciele IVSAH audytowali gospodarstwa Ferm Drobiu Woźniak oraz proces produkcyjny firmy, rozpatrując kwestie bezpieczeństwa żywności. Wysoka jakość na każdym etapie produkcji, wysokie wewnętrzne standardy bezpieczeństwa potwierdzone autorską certyfikacją EGGIDA oraz wyspecjalizowana kadra Ferm Drobiu Woźniak zaważyły na pozytywnym rezultacie kontroli, potwierdzając, że polscy producenci niczym nie ustępują swoim europejskim i globalnym konkurentom. Od kwietnia polskie jaja, które trafią do Izraela, będą pochodziły z ferm polskiego producenta usytuowanych w Żylicach oraz Białogrodzie.