Według państwowego ośrodka analiz rolniczych w Moskwie, Rosja w 2020 roku sprzedała na rynkach zewnętrznych około 295 tys. ton mięsa drobiowego wraz z podrobami.

Jak poinformował szef ośrodka, eksport przyniósł przychody w wysokości ok. 427,2 mln dolarów (358,2 mln euro), czyli o 31 proc. więcej niż rok wcześniej.

Ekspert podkreślił, że przemysłowa produkcja drobiu rozwija się najintensywniej i jest obecnie najbardziej konkurencyjnym sektorem rosyjskiego przemysłu przetwórczego, zwłaszcza ze względu na duży potencjał eksportowy i rosnący popyt na rynku światowym. W związku z tym uważa, że ​​obecny udział eksportu wynoszący 6 proc. jest zbyt niski.

Rynkiem zagranicznym, który ma największe perspektywy dla rosyjskiego  mięsa drobiowego, są kraje azjatyckie w tym Chiny. Z kolei rynki: indonezyjski i malezyjski nadal nie są w wystarczającym stopniu zaopatrywane przez rosyjskich eksporterów.

Największym rosyjskim problemem w tym sektorze produkcji jest jego duże uzależnienie od importu jaj wylęgowych.