PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Świadomość żywieniowa z Kuchnią SuperTrampkarza

Świadomość żywieniowa z Kuchnią SuperTrampkarza Seria warsztatów Kuchni SuperTrampkarza miała poszerzać świadomość żywieniową, fot. materiały prasowe

Autor: redakcja Farmer

Dodano: 25-02-2020 11:37

Tagi:

Kuchnia SuperTrampkarza jest nowym projektem grupy Superdrob skierowanym do młodych sportowców i ich rodziców. Jego celem jest budowanie świadomości żywieniowej. Warsztaty kulinarno-edukacyjne „Kuchni SuperTrampkarza” odbyły się w Karczewie i wzięło w nich udział 140 osób.



Program warsztatów kierowany do dzieci miał za zadanie poszerzyć świadomość żywieniową i wiedzę dotyczącą zdrowej zbilansowanej diety, szczególnie wśród młodych sportowców, jak informuje SuperDrob. Pierwsza edycja rozpoczęła się 07.01 i trwała do 05.02 bieżącego roku. Do współpracy zaproszone zostały cztery kluby sportowe z powiatu otwockiego, które na co dzień są partnerami firmy SuperDrob, Mazur Karczew, Józefovia Józefów, Vulcan Wólka Mlądzka i UKS Żagle. Każdy z klubów wyróżnił jedną drużynę, która miała okazję wziąć w udział w serii trzech warsztatów dla młodych sportowców. Warsztaty, obejmujące wykłady teoretyczne i zajęcia praktyczne, organizowane były w Showroom, czyli kuchni do pokazów i degustacji, przy zakładzie w Karczewie.

– Jako odpowiedzialna społecznie firma spożywcza chcemy promować wiedzę o zdrowym żywieniu i edukować. Jesteśmy producentem żywności i zależy nam, żeby mieć realny wpływ na zdrowe nawyki żywieniowe konsumentów. Tutaj ważna jest praca u podstaw, stąd program warsztatów kierowany do dzieci. Poszerzenie wiedzy dotyczącej zdrowej i zbilansowanej diety, szczególnie wśród młodych sportowców, jest dla SuperDrob bardzo ważnym wyzwaniem. Dzięki programowi warsztatów „Kuchnia młodego trampkarza” możemy realizować tę misję i wcielić w życie nasze hasło „Wspieramy młode talenty” – czytamy w komunikacie prasowym.

W części wykładowej poruszane były tematy z zakresu zdrowego żywienia, odpowiedniego nawodnienia i regeneracji, ale również bezpieczeństwa i higieny w kuchni.  Ze względu na duże zróżnicowanie wiekowe treść wykładów była dostosowana do każdej z grup. W części kulinarnej uczestnicy przygotowywali napoje izotoniczne i koktajle przedtreningowe z buraków, a w ramach regeneracji po wysiłku fizycznym, kulki mocy.  

W warsztacie z odżywiania wraz z zawodnikami wzięli udział rodzice, którzy wysłuchali wykładu dotyczącego edukacji konsumenckiej oraz wspierania rozwoju i odżywiania młodych sportowców. Olga Sosnowska, zajmująca się edukacją w firmie SuperDrob, omówiła informacje z zakresu dokonywania mądrych zakupów, właściwego przechowywania i przyrządzania mięsa oraz bezpieczeństwa i higieny w kuchni. Wykład miał też na celu rozwianie popularnych mitów dotyczących mięsa drobiowego. Informacji na temat wpływu odżywiania na zdrowie dzieci udzieliła Patrycja Jeziak, dietetyk sportowy.

W tym czasie zawodnicy wraz z Kamilem Pietrowiczem, zawodowym kucharzem, przygotowywali zdrowy i zbilansowany posiłek potreningowy, w dwóch wariantach - potrawkę z kurczaka z kaszą pęczak i sałatką z zielonych liści oraz pieczone udko z kurczaka z warzywnymi frytkami i surówką z kapusty kiszonej.

– Na zakończenie wszyscy mieli możliwość spróbować przygotowanych przez dzieci potraw. Była to okazja, żeby lepiej się poznać w trochę innych okolicznościach niż turnieje, czy mecze, a przede wszystkim, żeby spędzić ten czas razem z dziećmi – informuje firma SuperDrob.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.237.61.235
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.