PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Trouw Nutrition otwiera nowoczesne centrum badawcze drobiu w Hiszpanii

Trouw Nutrition otwiera nowoczesne centrum badawcze drobiu w Hiszpanii
Nowa jednostka badawcza ma wspomóc proces poszukiwania nowych metod hodowli zdrowych zwierząt bez użycia antybiotyków, fot. Trouw Nutrition

Autor:

Dodano:

Tagi:

Otworzono nową jednostkę ds. żywienia i zdrowia drobiu Trouw Nutrition. Podczas oficjalnego otwarcia eksperci z Trouw Nutrition przedstawili kompleksowy sposób zarządzania żywieniem, zdrowiem zwierząt oraz gospodarstwem, który może pozwolić na osiągnięcie wyników równych dotychczasowym, lub nawet lepszych, bez użycia antybiotyków.



W połowie września oficjalnie otwarto nową jednostkę ds. żywienia i zdrowia drobiu. Ma ona pomagać producentom drobiu w maksymalizacji wydajności poprzez opracowanie programów żywieniowych i zdrowotnych dostosowanych do konkretnych potrzeb oraz wspomóc proces poszukiwania nowych metod hodowli zdrowych zwierząt bez użycia antybiotyków.

– Skupiając się na żywieniu, zdrowiu zwierząt i zarządzaniu gospodarstwem, możemy zmniejszyć zapotrzebowanie na antybiotyki przy niezmienionym lub lepszym zdrowiu zwierząt, ich dobrostanie i rentowności produkcji – podkreślił Leo den Hartog, dyrektor R&D Nutreco oraz wykładowca na Uniwersytecie w Wageningen w Holandii.

Istotność ograniczenia zapotrzebowania na antybiotyki podkreśliła Silke Birlenbach, dyrektor działu globalnych innowacji w Trouw Nutrition, wskazując, że w 2050 roku śmiertelność z powodu antybiotykooporności będzie wyższa niż z powodu nowotworów. Jak zaznaczyła Birlenbach, nowa jednostka badawcza przyczyni się do realizacji misji firmy polegającej na pomaganiu producentom drobiu w zwiększeniu produkcji przy jednoczesnym poszanowaniu potrzeby ochrony zdrowia ludzi i zwierząt przed zagrożeniami związanymi z opornością na środki przeciwdrobnoustrojowe.

Prof. Filip van Immerseel z Katedry Patologii, Bakteriologii i Chorób Ptaków na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu w Gandawie w Belgii, poinformował, że 70 do 80 proc. antybiotyków stosowanych w produkcji drobiu wykorzystywanych do leczenia problemów z układem trawiennym ptaków. Wskazał również, że większość antybiotyków stosowanych w celach profilaktycznych wykorzystywanych jest w dwóch newralgicznych okresach, tj. w pierwszych dniach życia ptaków oraz około trzeciego tygodnia życia, gdy szybki wzrost powoduje zaburzenia równowagi mikrobiologicznej prowadzące do stanów zalanych i dysbakteriozy. W związku z tym Immerseel upatruje ogromnej szansy na zmniejszenie ilości antybiotyków w produkcji drobiu poprzez poprawę zdrowia jelit ptaków.

Następnie Barbara Brutsaert, Global Program Manager Poultry w Trouw Nutrition, przedstawiła rozwiązania mające na celu zmniejszenie zależności od antybiotyków i poprawę zdrowia zwierząt. Jak podkreśliła, nie ma jednego sposobu na osiągnięcie tego celu. Niezbędne są działania w zakresie żywienia (jakość surowców paszowych, wartość odżywcza, higiena oraz właściwości fizyczne), zdrowia zwierząt (synergiczne dodatki paszowe, leczenie, szczepienia, diagnostyka i monitoring w całym łańcuchu produkcyjnym) oraz zarządzania (bioasekuracja, czyszczenie, dezynfekcja).

W ramach otwarcia jednostki zaproszono Jose Marię Dieza Gatę, dyrektora ds. integracji w jednym z wiodących hiszpańskich integratorów - Grupo Sada, który współpracuje z Trouw Nutrition. Gata podzielił się swoimi doświadczeniami zdobytymi podczas przejścia firmy na produkcję bez antybiotyków. Jak poinformował, praktyki leżące u podstaw sukcesu SADA w redukcji antybiotyków obejmują odkażanie paszy, zapewnienie stabilnej, wysterylizowanej wody pitnej, zwiększone bezpieczeństwo biologiczne i zapewnienie jakości jednodniowych piskląt. 

Jak zaznaczyli organizatorzy, dzięki jednostkom badawczym Trouw Nutrition może upewniać się, że każdy produkt i rozwiązanie wprowadzane na rynek zostały dokładnie zbadane i przetestowane. 

Zaletą centrum jest ultranowoczesny system kontroli klimatu, który pozwala symulować różnorodne warunki klimatyczne, dzięki czemu możliwe jest zyskanie pewności, że produkty są równie skuteczne w każdym zakątku świata, niezależnie od panującego tam klimatu, jak podkreśla Trouw Nutrition.

Jednostka obejmuje cztery pomieszczenia badawcze umożliwiające prowadzenie różnych badań jednocześnie. Każde z pomieszczeń może pomieścić do 48 kojców, które można dostosować do różnych gęstości obsady. Dodatkowo w każdym pomieszczeniu znajduje się siedem zbiorników na wodę, co pozwala testować różne sposoby uzdatniania wody.

Specjalnie zaprojektowane rozwiązania pozwalają na precyzyjne badania żywieniowe, w tym sprawdzanie jak dostosowanie składników może wpłynąć na pobranie paszy, biodostępność składników odżywczych oraz współczynnik konwersji paszy.

Technologie mikrobiologiczne i analiza danych wspomagają badania w placówce. Naukowcy mogą łączyć techniki biologii molekularnej, takie jak PCR, z tradycyjnymi metodami hodowli, a następnie przeprowadzać dodatkowe analizy w kontekście danych dotyczących wydajności stada. Uzyskane spostrzeżenia pomagają naukowcom w standaryzacji modeli zwierzęcych, które poprawiają zrozumienie problemów zdrowotnych drobiu.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.237.16.210
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.