PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

W Polsce coraz więcej kur niosek hodowanych ekologicznie

W Polsce coraz więcej kur niosek hodowanych ekologicznie
Fot.pixabay.com

W Polsce rośnie liczba kur niosek hodowanych w systemie ekologicznym, wolnowybiegowym i ściółkowym - wynika z raportu Stowarzyszenia Otwarte Klatki. Dodano, że jednocześnie spada udział chowu klatkowego w podaży jaj konsumpcyjnych.



Raport prezentuje zmiany, jakie zaszły w ostatnich kilku latach na krajowym rynku jajecznym w obszarach m.in. produkcji, spożycia i eksportu różnych typów jaj oraz świadomości konsumenckiej.

W raporcie przedstawiono wyniki badania zrealizowanego w grudniu 2018 i styczniu 2019 r. wśród wszystkich firm, które do końca roku 2018 ogłosiły wycofanie jaj klatkowych, czyli 40 producentów żywności, 31 sklepów i sieci handlowych, 32 sieci restauracyjnych, kawiarni i cateringów oraz 11 sieci hotelarskich.

"Głównym problemem przy wycofywaniu +trójek+ jest dla firm zbyt duża opieszałość producentów we wdrażaniu zmian w systemach chowu, która prowadzi do niewystarczającej ilości jaj z chowów alternatywnych na rynku oraz ich wysokiej ceny" - czytamy.

Przytoczono badania IBRiS z lutego 2018 r., z których wynika, że ponad 80 proc. społeczeństwa jest zdania, że hodowla klatkowa nie zapewnia zwierzętom odpowiednich warunków, a prawie 60 proc. uważa, że producenci żywności, restauracje i sieci handlowe powinny całkowicie zrezygnować z jajek z chowu klatkowego. Na ten moment ponad 120 firm w Polsce i ponad 1,5 tys. na świecie zdecydowało się na taki krok i zadeklarowało wycofanie jaj "trójek" ze sprzedaży lub produkcji, a część z nich wprowadziła już zobowiązanie w życie.

"Ponad 40 tysięcy osób zadeklarowało na naszej stronie, że nie będzie kupować jaj oznaczonych numerem +3+. W ślad za ich oczekiwaniami tylko do końca 2018 r. aż 114 firm podjęło decyzję o całkowitym wycofaniu jaj z chowu klatkowego" - mówi Marta Jarosiewicz, Koordynatorka Kampanii Biznesowych ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki.

Jak podkreślono, w Polsce "od 2014 roku do stycznia 2019 roku zauważalny jest bardzo znaczny wzrost liczby kur niosek hodowanych w systemie ekologicznym (o 284 proc.), wolnowybiegowym (96 proc.) i ściółkowym (42 proc.), a w ciągu kilku lat udział chowu klatkowego w podaży jaj konsumpcyjnych w Polsce obniżył się o 2 punkty procentowe". Dodano, że może to sugerować, że czynione są inwestycje mające na celu zaspokoić rosnący popyt na jaja z chowów alternatywnych.

Jednocześnie, jak podkreślają autorzy raportu, samo spożycie jaj w Polsce stale maleje. W 2010 r. na jednego mieszkańca Polski przypadły 202 jajka rocznie. W 2016 r. wartość ta wynosiła 145 sztuk, a w 2017 - już 139.

Polska w dalszym ciągu znaczną część jaj eksportuje, jednak udział eksportu w krajowej produkcji w przeciągu ostatniego roku zmalał - według szacunków Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej udział sprzedaży jaj za granicę spadł z 47,6 proc. w roku 2017 do 39,3 proc. w 2018 r. Najbardziej znaczący spadek eksportu odnotowano u dwóch największych importerów polskich jaj, czyli Niemiec (o blisko 45 proc.) i Holandii (o blisko 25 proc.). Autorzy raportu zwracają uwagę na fakt, że w obydwu tych krajach prowadzone są intensywne kampanie na rzecz wycofania jaj z chowu klatkowego, a dominującym systemem hodowli jest chów ściółkowy, w którym hodowanych jest przeszło 60 proc. kur. 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (4)

  • Andrzej 2019-04-18 11:26:09
    Myślę, że zamknę moją fermę norek i zacznę hodowlę kur niosek w systemie ekologicznym, wolnowybiegowym i ściółkowym. Na futrach już się nie zarobi, a jaka ludzie jeść muszą. Zwłaszcza te ekologiczne. I Ukraińców nie będę musiał zatrudniać bo do kur to i Polacy ze wsi przyjdą. Czas się przebranżowić.
  • Horacy 2019-04-18 07:52:22
    ekologia jest ekologią tylko z nazwy. Czasami lepiej zjeść coś fermowego i się nie truć. Taka kura ekologiczna zje wszystko, co na ziemi leży. Łącznie z popiołami spalonego plastyku z kominów. Wiejski lud nie zna lepszego paliwa niż śmieci. A później zdziwienie, że w jajko wiejskiej kury dioksyny...
    • Qwerty 2019-12-28 00:41:56
      A przypadkiem nie zamieniles się na główki z twoim kolegą z dołu he????? Radzę zacząć leczyć się na nogi bo na łeb za późno!!!! Typowe myślenie Einsteina z podmiejskich slumsów, zero pojęcia o czym kolwiek
      • Marcin 2020-06-10 08:07:59
        Chyba jednak to ty nie masz pojęcia o czym piszesz. Przecież to już dawno ZBADANO. Jajka od kur ze wsi( te prawie EKO) są najbardziej zanieczyszczonymi jajkami. Mają w sobie wszystko co nie potrzebne. Bo kura na wsi zje i robala i zdechłą mysz która najadła sie trutki i wypije olej silnikowy który sie wylał z traktora. I na dokładke zje gówno koleżanki bo jej smakuje. Najczystsze zawartościowo są jaja z zamkniętych systemów klatkowych. Inna sprawa to że jest to mało humanitarne. Ale w rzeźni też sa mało humanitarne warunki a ty jak sądze jesz czasem hamburgera lub Devolaja.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.236.232.99
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.