PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Zalecenia EFSA odnośnie redukcji Campylobacter u kurcząt i w mięsie drobiowym

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował naukową opinię w sprawie oceny wpływu na zdrowie publiczne środków kontroli, które mogłyby spowodować obniżenie występowania bakterii Campylobacter u kurcząt oraz w mięsie drobiowym. Eksperci ocenili także, jak cele redukcji bakterii Campylobacter u kurcząt wpłynęłyby na obniżenie przypadków kampylobakteriozy wśród ludności Unii Europejskiej.



Opinia ma pomóc w ustaleniu odpowiednich procedur w celu zredukowania liczby przypadków kampylobakteriozy. W Europie choroba ta jest najczęściej występującą spośród tych, którymi można zarazić się drogą pokarmową. W 2009 roku w Unii Europejskiej odnotowano 198252 przypadki tej choroby u ludzi. Jednak, ponieważ pozostaje ona w dużej mierze nieodnotowana, dlatego szacuje się, że liczba ta może sięgać nawet 9 milionów przypadków rocznie. Koszt, jaki generuje kampylobakterioza dla publicznych systemów opieki zdrowotnej oraz poprzez straty w produkcji, szacowany jest na około 2,4 miliardy euro rocznie w całej UE.

Istotnym źródłem choroby są kurczęta. Około 20 do 30 proc. przypadków kampylobakteriozy u ludzi spowodowanych jest spożyciem mięsa drobiowego.

Eksperci z EFSA twierdzą, że środki zapobiegawcze, zastosowane jeszcze przed ubojem mogą spowodować spadek przypadków choroby nawet o 50 proc., jednak mogą wystąpić różnice w poszczególnych państwach członkowskich. Środki te to przede wszystkim zapobieganie wniknięciu bakterii do budynków, gdzie kurczęta przebywają, oraz zmniejszenie ilości bakterii w jelitach ptaków przeznaczonych do uboju. Eksperci wskazali również na wiele innych działań, które mogą okazać się skuteczne, gdy wdrażane będą wraz z powyższymi. Zalicza się do nich: stosowanie ekranów przeciw owadom, obniżenie wieku rzeźnego kurcząt i zaostrzenie norm higienicznych.

Ewentualne inne środki redukcji ryzyka w łańcuchu produkcji mięsa obejmują na przykład: gotowanie mięsa na skalę przemysłową czy napromieniowania mięsa, co prawdopodobnie pozwoli zniszczyć wszystkie bakterie Campylobacter, które mogą być obecne w mięsie. Również mrożenie tusz przez dwa do trzech tygodni redukuje ryzyko o 90 proc. Krótkoterminowe mrożenie tusz (2-3 dni), polewanie tusz wodą o temperaturze 80 stopni Celsjusza przez 20 sekund, czy stosowanie środków chemicznych takich jak np. kwas mlekowy zmniejszają ryzyko występowania bakterii o 50 do 90 proc.

EFSA pokazuje również, jak ustalone cele redukcji Campylobacter w mięsie drobiowym zmniejszyłoby ilość zachorowań wśród ludzi w UE. Na przykład jeśli procent stad, w których stwierdzono by występowanie Campylobacter nie przekraczałby 25, ilość przypadków u ludzi spadłaby o połowę. Jeśli procent stad testowanych pozytywnie na Campylobacter spadłaby do 5, ryzyko wystąpienia choroby u ludzi zmniejszyłoby się o 90 proc.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 66.249.76.157
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.