PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Ekspert z PIW bada sprawę włośnicy

Ekspert z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach rozpoczął we wtorek badanie przyczyn zakażenia ludzi włośnicą w województwie zachodniopomorskim - poinformował PAP wojewódzki lekarz weterynarii Tomasz Grupiński.



Ekspert skontroluje m.in. ubojnię w Stuchowie oraz zakład produkcji wędlin w Świerznie, skąd pochodziła kiełbasa z włośniami. Obecnie specjalista z Puław bada dokumentację w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii w Kamieniu Pomorskim - dodał Grupiński.

Ekspert zweryfikuje również umiejętności badających mięso po uboju, a przed dopuszczeniem do obrotu.

"W mojej ocenie stuchowskie laboratorium pracuje prawidłowo i nie ma mowy o tym, by dopuściło do obrotu mięso zakażone włośniem" - podkreślił Grupiński. "Jednak w świetle zarzutów, jakie stawia nam firma +Rol-Banc+ postanowiliśmy wesprzeć się autorytetami" - wyjaśnił.

W poniedziałek kierownictwo firmy "Rol-Banc" ze Świerzna zasugerowało, że mięso na produkcję wędliny mogło pochodzić ze stada świń, zarażonych włośniem, które trafiły do ubojni w Stuchowie. U ośmiu sztuk stwierdzono włośnie, dziewiątą lekarz weterynarii dopuścił do obrotu. Właśnie ta sztuka trafiła do Świerzna.

Z inicjatywy Głównego Lekarza Weterynarii zachodniopomorska inspekcja weterynaryjna zaproponowała prokuraturze pomoc kilku specjalistów weterynarii z innych województw w prowadzeniu dochodzenia mającego wyjaśnić przyczyny zakażenia włośnicą - poinformowała PAP rzeczniczka wojewody zachodniopomorskiego Agnieszka Muchla. Sprawą zajmuje się Prokuratura Okręgowa w Szczecinie, która przejęła ją od Prokuratury Rejonowej w Kamieniu Pomorskim.

Z powodu podejrzenia włośnicy do tej pory do szpitali trafiło 50 osób, głównie ze Szczecina, ale także z powiatów kamieńskiego i gryfickiego. 87 osób jest leczonych ambulatoryjnie - poinformował zastępca wojewódzkiego inspektora sanitarnego Kazimierz Brzeski. Pierwsi chorzy po hospitalizacji opuścili już szpital. Wśród hospitalizowanych jest jeden obywatel Niemiec (przebywa w szpitalu w Niemczech), który kupił kiełbasę w Szczecinie, oraz jeden Polak przebywający w Irlandii. Zjadł on wędlinę z włośniami w Szczecinie.

Brzeski dodał, że ostatniej doby z objawami wskazującymi na włośnicę zgłosiło się do lekarzy 12 osób, z czego cztery trafiły do szpitala. Zauważamy już tendencję spadkową zachorowań - podkreślił.

Powiedział również, że inspektorzy sanitarni zabezpieczyli blisko 11,5 tys. kg wędlin i mięsa wyprodukowanych przez "Rol-Banc", wycofanych z ponad 600 sklepów z regionu. Do tej pory jednak nie znaleziono kiełbasy z pasożytem.

Włośnica (trychinoza) jest odzwierzęcą chorobą inwazyjną. Jej źródłem są larwy, a przejściowo także postacie dojrzałe włośnia - nicienia o długości 1,5 - 3 mm. Choroba jest groźna, a jej leczenie długotrwałe. Człowiek zaraża się, jedząc surową lub niedogotowaną, zakażoną nicieniami lub ich larwami wieprzowinę lub dziczyznę, a także jedząc wędliny wędzone w zbyt niskiej temperaturze. Nie można zarazić się od chorego człowieka. Zachorowania są zwykle rodzinne.

Charakterystyczne objawy włośnicy to: bóle mięśni, po kilku dniach wysoka gorączka, z dreszczami, nudności, wymioty, biegunki, przemijający obrzęk twarzy i powiek, osłabienie, niekiedy wysypka na skórze, bowiem wędrówka larw nicienia (włośni) wewnątrz organizmu wywołuje objawy podobne do alergii. Możliwe powikłania włośnicy to: zapalenie oskrzeli i płuc, zapalenie mięśnia sercowego lub uszkodzenie ośrodkowego układu nerwowego.

Źródło: PAP



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.237.200.21
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.