PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Bilans białkowy

Mięsność świń określa zdolność do wytwarzania białka w organizmie, która jest uwarunkowana genetycznie. Ale to, w jaki sposób cecha ta się ujawni, zależy od czynników środowiskowych, a zwłaszcza od jakości pasz i intensywności żywienia.



Wyniki uzyskiwane w tuczu świń, a więc przyrosty dzienne tuczników, wykorzystanie paszy, mięsność tusz oraz jakość mięsa zależą od wielu czynników. Najogólniej można powiedzieć, że w 65 proc. zależą od żywienia, w 25 proc. od genetyki i w 10 proc. od czynników zoohigienicznych. Przy założeniu, że tuczy się świnie odpowiednie pod względem genetycznym i że przebywają one w standardowych warunkach, najważniejszym czynnikiem produkcyjnym staje się optymalizacja żywienia rosnących zwierząt.

Najważniejszym warunkiem dobrego wykorzystania przez świnie białka i aminokwasów z paszy jest odpowiednio wysoka zawartość energii metabolicznej w dawce pokarmowej. Jest to tym ważniejsze, że nadmiar energii jest zużywany na odłożenie tkanki tłuszczowej, co zmniejsza odkładanie białka w ciele rosnących świń. Niedobór energii powoduje natomiast pogorszenie wyników produkcyjnych.

Drugim czynnikiem, po zbilansowaniu energii, jest poziom białka w dawce, a zwłaszcza pokrycie zapotrzebowania na aminokwasy. Białko jest najdroższym składnikiem dawki, który w wypadku niezbilansowania może powodować pogorszenie wyników tuczu, niską efektywność wykorzystania pasz i niekorzystny skład tuszy.

Najważniejszymi aminokwasami ograniczającymi wydajność rosnących świń są: lizyna, metionina z cystyną, treonina i tryptofan. Prosięta i warchlaki, a także tuczniki odkładające dużą ilość białka, mają duże zapotrzebowanie na lizynę. Niedobór tego aminokwasu występuje stosunkowo często i ogranicza wykorzystanie białka, zwłaszcza w dawkach pokarmowych zawierających dużą ilość pasz zbożowych. Zawartość lizyny jest przyjmowana jako podstawa wyliczania wzajemnych proporcji pozostałych aminokwasów. W polskich normach przyjmuje się następujący stosunek lizyny do mietioniny z cystyną, treoniny i tryptofanu: 100:60:62:18. W żywieniu świń starszych, których przyrosty są większe, stosunek ten zmienia się, gdyż zmniejsza się zapotrzebowanie na lizynę. Właściwe zbilansowanie aminokwasów jest ważne także dlatego, że nadmiar każdego z nich powoduje zwiększenie wydalania azotu w moczu, a także wpływa ujemnie na dzienne odłożenie białka.

Zdolność produkcyjna świń hodowanych w Polsce jest dość mocno zróżnicowana. U ras matecznych (w.b.p., p.b.z.) dzienne odłożenie białka wynosi 125-130 g. Na zbliżonym lub nawet nieco niższym poziomie oceniana jest zdolność do odkładania białka u wybitnie mięsnej rasy pietrain. Natomiast świnie pozostałych ras ojcowskich (hampshire, duroc, linia 990) odkładają dzienne o 10-15 g białka więcej.

Od wielu lat znaczna część badań dotyczących żywienia świń jest związana z oceną poziomu białka i aminokwasów w dawkach pokarmowych dla świń rosnących. Większość tych badań wskazuje na to, że można w dawce obniżyć poziom białka ogólnego, nie pogarszając wyników tuczu: wykorzystania paszy i mięsności tusz. Prof. Henryk Fandrejewski z Instytutu Żywienia i Fizjologii Zwierząt w Jabłonnej porównywał dwie dawki pokarmowe, zawierające 18 proc. i 15,1 proc. białka. Przy wyższej zawartości białka w dawce przyrosty dzienne tuczników wyniosły 858 g, a mięsność tuszy - 61 proc., a przy niższej przyrosty dzienne nawet wzrosły do 904 g, a mięsność tuszy wynosiła 59 proc.. Nieco inne wyniki uzyskał prof. Andrzej Łyczyński z Akademii Rolniczej w Poznaniu, który porównywał dwie dawki pokarmowe o zawartości białka 18,25 proc. i 16,8 proc. Przy wyższym poziomie białka przyrosty dzienne tuczników wyniosły 826 g, a mięsność tuszy - 51 proc. Zmniejszenie poziomu białka spowodowało zmniejszenie przyrostów dziennych do 735 g, a zwiększenie mięsności tuszy do 53 proc.

Obniżenie poziomu białka w paszach pełnoporcjowych dla świń stało się możliwe zwłaszcza w ciągu ostatnich lat, gdyż można już kupić cztery rodzaje aminokwasów i wzbogacać nimi dawkę pokarmową. Do obecnych na rynku już od dwudziestu lat metioniny i lizyny dołączyły ostatnio treonina i tryptofan.

Przy prawidłowym żywieniu dzienne przyrosty masy ciała tuczników zależą przede wszystkim od dobowego odkładania białka. Przyjmuje się, że w tuczu od 30 do 110 kg zwiększenie o 1 g odłożenia białka w organizmie zwiększa dzienny przyrost masy ciała o 8-10 g, a dzienny przyrost mięsa w wyrębach podstawowych o 3 g.


Źródło: "Farmer" 09/2005



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.92.28.84
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.