PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Cenna pasza dla świń

Cenna pasza dla świń

Autor:

Dodano:

Tagi:

Niekorzystne warunki pogodowe występujące zimą na znacznym obszarze kraju spowodowały wymarznięcia wielu upraw zbóż ozimych oraz rzepaku. Z powodu konieczności przesiewów zbóż ozimych, powierzchnia uprawy kukurydzy zwiększyła się aż o 62 proc. Przy średnim plonie kukurydzy uprawianej na ziarno szacowanym na 67,4 dt/ha zbiór powinien być rekordowy na poziomie około 3,6 mln ton. Spośród wszystkich zbóż wciąż dominującą w wielkości produkcji na świecie jest kukurydza.



Wprawdzie prognozy na sezon 2012/2013 przewidują, że w porównaniu z poprzednim sezonem światowe zbiory kukurydzy ulegną zmniejszeniu o około 5 proc., ale i tak będą wynosić około 833 mln ton. Rosnące z roku na rok zużycie ziarna kukurydzy spowodowało, że w ciągu ostatnich 4 lat światowe zapasy kukurydzy zmniejszyły się o około 19 proc. Dlatego światowe ceny kukurydzy wciąż utrzymują się na wysokim poziomie. Według danych MRiRW, średnia cena kukurydzy w Polsce w końcu września 2012 r. wynosiła 875 zł/tonę, natomiast średnia dla krajów UE 948 zł/tonę.

Od wielu lat pasze pozyskane na bazie uprawy kukurydzy są chętnie stosowane z uwagi na duży plon tej rośliny, wysoką zawartość energii oraz smakowitość.

Poszczególne pasze charakteryzują się jednak różną przydatnością w żywieniu świń. W tabeli 1 przedstawiono zawartość energii oraz wybranych składników pokarmowych w komponentach paszowych pozyskanych dzięki uprawie kukurydzy.

Ziarno kukurydzy

W porównaniu z ziarnem innych zbóż kukurydza odznacza się wysoką zawartością skrobi, a przez to również energii metabolicznej, natomiast zawiera najmniej białka w 1 kg. Ziarno kukurydzy zawiera prawie 4 proc. tłuszczu, w tym znaczną ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, np. zawartość kwasu linolowego w ziarnie kukurydzy wynosi zwykle 1,9-2,0 proc. Dostarczanie w dawce dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych powoduje, że słonina ma nieodpowiednią konsystencję, gdyż jest zbyt miękka. Tłuszcz kukurydziany jest cennym źródłem witaminy E, gdyż w 1 kg ziarna jest zwykle około 8 mg naturalnej witaminy E. Jeśli chodzi o biologiczną wartość białka zawartego w ziarnie kukurydzy, a szczególnie jego profil aminokwasowy, to w porównaniu z innymi zbożami zawartość lizyny jest niska. Jeszcze mniej korzystna jest zawartość tryptofanu, gdyż w ziarnie kukurydzy jest dwukrotnie niższa, aniżeli w jęczmieniu i pszenicy. W porównaniu z innymi zbożami ziarno kukurydzy odznacza się również niskim poziomem fosforu ogólnego, który jest strawny w zaledwie 15 proc. Ziarno kukurydzy zawiera dużą ilość barwników ksantofilowych nadających słoninie żółtą barwę. Dlatego w końcowym okresie tuczu ilość kukurydzy w dawce powinna być ograniczona. Przy stosowaniu wysokiego udziału kukurydzy w mieszankach dla świń wymagane jest uzupełnienie niedoborów aminokwasów oraz fosforu. W tabeli 2 przedstawiono porównanie zawartości poszczególnych składników mieszanki przeznaczonej dla tuczników (30-70 kg m.c.) w przypadku prostego i niekorygowanego zastąpienia pszenicy i jęczmienia 40-proc. udziałem ziarna z kukurydzy. Jak można przypuszczać, wprowadzenie do mieszanki dla tuczników dużej ilości kukurydzy wymaga jednak dobrego zbilansowania w zakresie białka, aminokwasów oraz fosforu strawnego.

Kiszone ziarno kukurydzy

Dzięki wprowadzeniu nowych technologii zakiszania pasz coraz częściej stosuje się w żywieniu trzody chlewnej kiszone ziarno kukurydzy (KZK). Zwykle w czasie zbioru ziarno kukurydzy zawiera 30-35 proc. wody, co w przypadku przechowywania powoduje stosunkowo szybki rozwój bakterii i pleśni. Jednym ze sposobów ochrony jest konserwowanie ziarna w procesie suszenia. Po wysuszeniu do zawartości suchej masy około 90 proc. ziarno można przechowywać w silosach lub magazynach bez istotnej utraty jakości. Suszenie jest jednak procesem energochłonnym, a więc kosztownym, dlatego znacznie tańszym sposobem konserwacji jest kiszenie wilgotnego ziarna w rękawach foliowych.

Proces kiszenia powinien być wspomagany dodatkiem kwasów organicznych lub preparatów bakteryjnych czy też bakteryjno-enzymatycznych, wpływających na poprawę jakości oraz ograniczenie strat wartości pokarmowej kiszonych pasz. W kiszonym ziarnie kukurydzy zawartość suchej masy wynosi około 65 proc. Po przeliczeniu na zawartość suchej masy, jak w ziarnie kukurydzy (88 proc.), ilość energii oraz pozostałych składników w kiszonym ziarnie kukurydzy jest zbliżona do wysuszonego ziarna kukurydzy. Badania przeprowadzone w Niemczech wykazały, że tuczniki otrzymujące w dziennej dawce 40-proc. udział kiszonego ziarna kukurydzy lub CCM charakteryzowały się zbliżonym pobraniem paszy, wykorzystaniem paszy oraz tempem wzrostu jak zwierzęta otrzymujące 40-proc. udział ziarna kukurydzy. Nie stwierdzono także istotnych różnic w mięsności zwierząt, a jedynie tusze zwierząt żywionych 40-proc. udziałem CCM wykazywały po uboju nieznacznie niższą mięsność.

W warunkach niemieckich przyjmuje się, że koszt 100 MJ energii metabolicznej w wysuszonym ziarnie kukurydzy wynosi 0,25-0,35 euro, natomiast w kiszonym ziarnie kukurydzy jedynie 0,15-0,20 euro. Możliwość zmniejszenia kosztów żywienia jest wystarczającym powodem, by zainteresować się technologią kiszenia ziarna kukurydzy w rękawach foliowych. Badania wykonane w Polsce w 2009 roku wykazały, że całkowite koszty jednostkowe zbioru i konserwacji ziarna kukurydzy w rękawach foliowych przy plonie 14 ton/ha wynosiły 142 zł/tonę. W porównaniu z dosuszaniem wysokotemperaturowym do wymaganej wilgotności ziarna, technologia kiszenia ziarna kukurydzy, z przeznaczeniem na cele paszowe, odznacza się znacznie niższymi kosztami, a także niskie są straty składników pokarmowych.

W tabeli 3 przedstawiono, jakie są ograniczenia ilościowe w stosowaniu kiszonego ziarna kukurydzy dla poszczególnych grup wiekowych świń. Dla starszych prosiąt maksymalna dawka KZK może wynosić 30 proc., natomiast dla loch prośnych zaleca się, by udział KZK nie przekraczał 20 proc. Wyższe udziały są niewskazane, gdyż w okresie pierwszych 35 dni ciąży podawanie lochom zbyt energetycznej paszy może być przyczyną zwiększonej śmiertelności embrionalnej.

Skąpe żywienie loch prośnych do 85-90. dnia ciąży ma także na celu ograniczyć zatuczanie się loch. W żywieniu loch karmiących oraz tuczników maksymalne dawki mogą sięgać nawet 50 proc. Jednocześnie trzeba zwrócić uwagę na ewentualne zagrożenia związane z produkcją, przechowywaniem i skarmianiem KZK. Udział KZK w dawce dla loch karmiących i tuczników nie może być wyższy aniżeli 50 proc. Ponieważ KZK jest paszą o wysokiej zawartości energii stosowanie wysokich udziałów tej paszy może być przyczyną zwiększonego otłuszczenia świń. Również ze względu na niekorzystny wpływ na jakość słoniny udział kwasu linolowego, zawartego w ziarnie kukurydzy, nie powinien przekraczać w dziennej dawce 1,5 proc. Przy niewłaściwej konserwacji należy również pamiętać o ryzyku występowania mikotoksyn typu DON czy zearalenon. Dawki z wysokim udziałem KZK najczęściej mają zbyt niski poziom włókna, który jest niewskazany dla loch prośnych, gdzie zalecany jest 7-proc. udział włókna.

Zastosowanie KZK w żywieniu trzody chlewnej wymaga zwrócenia uwagi na prawidłowy bilans aminokwasowy dawki oraz ilość strawnego fosforu.

W praktycznym żywieniu, przy dużym udziale KZK, najprościej jest zbilansować dawkę w oparciu o dzienne zapotrzebowanie na energię i składniki pokarmowe dla właściwej kategorii świń. W tabeli 4 przedstawiono przykładową dawkę dzienną paszy z udziałem kiszonego ziarna kukurydzy, obliczoną na podstawie zapotrzebowania dziennego na energię i składniki pokarmowe dla tuczników o masie ciała 50 kg.

DDGS suszony wywar kukurydziany

W wielu krajach suszony wywar gorzelniany (DDGS) jest również z powodzeniem stosowany w żywieniu zwierząt monogastrycznych. Według danych amerykańskich, DDGS zawiera w suchej masie przeciętnie 27-33 proc. białka. W badaniach wykonanych przez Koreleskiego i Świątkiewicza produkowany z kukurydzy krajowy DDGS zawierał 23,5-35,3 białka ogólnego i średnio 10,8 proc. włókna surowego. Suszony wywar kukurydziany może być stosowany w żywieniu trzody chlewnej w ilości nawet do 40 proc. dawki. Według danych kanadyjskich (wrzesień 2011 r.), dla DDGS otrzymanego z kukurydzy zwiększenie udziału o każde 10 proc. powoduje zmniejszenie kosztów 1 tony mieszanki o 6,69 dol.

Przy stosowaniu 30-40-proc. udziału DDGS w żywieniu tuczników konieczne jest wycofanie tej paszy z dawki na 3-4 tygodnie przed ubojem, dla przywrócenia odpowiedniej twardości słoniny.

Jeśli udział DDGS w mieszance dla tuczników stanowi 5-15 proc., to mogą być one żywione bez zmiany składu aż do uboju. Wysokie udziały DDGS są przyczyną zmniejszenia wydajności rzeźnej tuczników (średnio o 0,4 proc. na każde 10 proc. udziału w dawce).

Gluten kukurydziany

Jest produktem ubocznym otrzymanym przez usunięcie z ziaren kukurydzy skrobi, zarodków oraz części włókna.

Typowe parametry glutenu kukurydzianego to około 60-proc. zawartość białka ogólnego oraz 3-5-proc. zawartość włókna. Pomimo wysokiej ilości białka ogólnego, zwykle w mieszankach dla prosiąt wymagana jest suplementacja lizyny i tryptofanu.

W badaniach wykazano, że gluten kukurydziany może być podawany prosiętom po odsadzeniu w ilości nawet do 15 proc. bez ujemnego wpływu na wyniki produkcyjne.

Gluten kukurydziany paszowy

Jest to produkt uboczny z procesu pozyskiwania skrobi z kukurydzy. W krajach UE produkcja tego komponentu paszowego wynosi ponad 3 mln ton. Gluten kukurydziany paszowy zawiera przeciętnie około 20-22 proc. białka ogólnego i 4-6 proc. włókna. W żywieniu trzody chlewnej może być stosowany w ilości nie większej niż 4 proc. w mieszankach dla prosiąt oraz 10 proc. w mieszankach przeznaczonych dla tuczników.



Podobał się artykuł? Podziel się!

MULTIMEDIA

×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 44.192.66.171
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.