PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Jakość kiszonki najważniejsza

Nowoczesne podejście do produkcji kiszonki kładzie zdecydowany nacisk na dążenie do osiągnięcia wysokiej jakości, a nie jedynie ilości gotowego produktu. Według ekspertów z Centrum Doradztwa dla Producentów Kiszonki (SilAC), jedynie skoncentrowanie się na podniesieniu wartości odżywczej paszy może wpłynąć na przyrost produkcji mleka i mięsa.



W ocenie Tadeusza Kruszewskiego z Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego: „Od pewnego czasu obserwuję pozytywną zmianę w podejściu polskich rolników do jakości paszy. Stosowanie belowanej kiszonki daje doskonałe efekty, zwłaszcza gdy została wyprodukowana z dobrej trawy. Na efektywność produkcji mleka i mięsa ma wpływ wiele czynników, między innymi: rasa krów, stan zdrowia stada, dobrostan oraz rodzaj paszy. Rodzaj i jakość paszy mają zdecydowanie największy wpływ na produktywność bydła, dlatego doradzam stosowanie belowanej kiszonki jako bogatego źródła składników odżywczych.”

Doktor Dave Davies z SilAC zwraca uwagę, że “Decydowanie się na maksymalizację ilości plonu kosztem jego jakości, nie przekłada się na korzyści ekonomiczne, zwłaszcza przy karmieniu wysokowydajnych stad mlecznych. Niezależne badania wskazują, że jednym z ważniejszych czynników zwiększających produkcję zwierzęcą jest koszenie zielonki, gdy zawiera ona najwięcej składników odżywczych. Wiedza poparta badaniami naukowymi to podstawa udanej produkcji rolnej.”

Badania wskazują, że:
• pokos wczesno majowy dostarcza 25% czystych protein i jest strawny w 75%, ale daje plon jedynie 3 ton suchej masy na hektar;
• dwa tygodnie później plon zwiększa się do 6 ton suchej masy na hektar, przy zawartości protein 18% i strawności 68%;
• pod koniec maja pokos dostarcza 8 ton suchej masy na hektar ale słabej jakościowo kiszonki o niskiej zawartości protein (12%) i strawności 60%.

Dalsze badania pokazały różnicę w ilości wyprodukowanego mleka przez stada karmione dwoma rodzajami kiszonki – o wysokiej strawności i niskiej. Kiszonka z wczesnego pokosu o strawności 75% i zawartości protein 19% została porównana z wykonaną 3 tygodnie później, o strawności 64% i zawierają 13,5% białka. Przy skarmianiu 6 kg kiszonki dziennie, krowy karmione kiszonką z wcześnie zebranego pokosu produkowały ponad 2 l mleka dziennie więcej.

Tadeusz Kruszewski potwierdza: “Wartość odżywcza kiszonki jest zależna głównie od składu chemicznego pokosu. Wysoce strawna kiszonka (w 70%) powinna być pozyskana z wczesnego pokosu. Zatem rolnicy powinni zwrócić uwagę na zielonkę, gdy łodygi zaczynają pęcznieć, znaczy to że jest ona gotowa do koszenia. Strawność kiszonki obniża się wraz z opóźnianiem zbioru pokosów majowych.”

Według doktora Davies'a rolnicy przy podejmowaniu decyzji o koszeniu w najlepszym stadium rozwoju uprawy, mogą oprzeć się na obserwacji zielonki:
• młoda, gęsto ulistniona trawa ma strawność 70% lub większą i jest materiałem na kiszonkę wysokiej jakości;
• gdy łodygi zaczynają pęcznieć i się wydłużać, strawność spada do 67%;
• pojawiające się kwiatostany sygnalizują, że strawność spadła do 64% lub niżej;
• rozwinięte kwiatostany oznaczają, że strawność kiszonki będzie na poziomie najwyżej 60%.

„Aby uzyskać zadowalające wyniki w hodowli bydła, należy stosować się do kilku zasad. Jedną z nich jest stosowanie wysokowydajnej paszy. Niezależnie od tego czy zależy nam na wysokiej wydajności bydła mlecznego, czy chcemy uzyskać dobre wyniki w hodowli bydła rzeźnego, kluczem do sukcesu jest maksymalizacja udziału kiszonki w paszy” - podsumowuje Norbert Schulze, menedżer marketingu kiszonki w Dow Europe.

Źródło: farmer.pl



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.236.218.88
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.