PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

#Karpiujemy - czyli karp nie tylko od święta!

#Karpiujemy - czyli karp nie tylko od święta! fot. shutterstock

Autor:

Dodano:

Tagi:

11 listopada za nami, a więc po rogalach świętomarcińskich i gęsinie przyszedł czas na …. karpia! Warto go jeść przez cały rok, nie tylko od święta, bo – co podkreślają hodowcy - karp jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy.



Przede wszystkim – choć stawy są wykonane ręką człowieka, karp jest hodowany w pełni naturalnych warunkach, w sposób ekologiczny. Jest dokarmiany (to ważne – dokarmiany – nie tuczony!) wyłącznie naturalnymi, zbożowymi paszami. Jego pełny cykl hodowlany to 3 lata. A więc jest to typowe slow food! Warto o nim wiedzieć również to, że jego konsumpcja wzmacnia odporność, a w obecnych czasach pandemii jest to nad wyraz istotne. To mit – jakoby mięso karpia było tłuste – tłumaczono w czasie konferencji inaugurującej program #Karpiujemy. Owszem w karpiu jest więcej tłuszczu niż w rybie morskiej, ale są to zdrowe dla człowieka tłuszcze i w odpowiednich proporcjach. Mięso karpia zawiera też łatwo przyswajalne białko, witaminy oraz istotne pierwiastki, takie jak potas, fosfor oraz selen.

Karpia można podawać w różnych wariantach, nie tylko na sposób tradycyjny i nie tylko w wigilię. Jedliście Państwo kiedyś makaron ze smażonym karpiem i sosem ze świeżych pomidorów i pieczonymi pomidorkami i ziołami? Albo pulpety z karpia w dyniowym sosie curry z makaronem ryżowym, ostrą papryczką, kolendrą i czipsami z ziemniaka? A może kosztowaliście karpia w cieście piwnym z fasolką szparagową, domowymi frytkami i sosem tatarskim? Nie? A warto😊

Panuje powszechne przekonanie, że karpia na polskie stoły wprowadzili komuniści. – To tak zwana „trzecia prawda” według ks. Tischnera – uważa Andrzej Lirski, prezes Polskiego Towarzystwa Rybackiego. – Karpie na polskich stołach były obecne od lat, ale były po prostu drogie, dlatego nie tak dostępne dla wszystkich – dodaje. Dziś tych ryb mamy w kraju pod dostatkiem. Aktualnie trwają odłowy karpi i - według rybaków - w tym roku uda się pozyskać nawet 20 tys. ton tej ryby. Ale podobnie jak w poprzednich latach, może być problem z ich sprzedażą.

Hodowcy postanowili więc ruszyć z własną kampanią promującą karpie - #Karpiujemy. - Kupując karpie z polskiej hodowli, mamy gwarancję, że każdy jest tak samo smaczny i zdrowy, bo w każdym gospodarstwie produkcja wygląda jednakowo. Gospodarstw rybackich jest w Polsce 850 i są one rozmieszczone w miarę równomiernie w całej Polsce, tak więc w każdym miejscu w kraju jest możliwość zaopatrzenia się w świeżą rybę, nie z chłodni, nie z zamrażarki, nie przewożonej nie wiadomo skąd dokąd – przekonuje Mirosław Cieśla, sekretarz Zarządu PTR. – Karp nie jest rybą anonimową, można łatwo sprawdzić, gdzie i jak się ją hoduje, odławia, przyrządza itp. – dodaje Anna Pyć, z PUSTELNI - Gospodarstwa Rybackiego.

Bo oprócz nacisku na popularyzację jedzenia karpia ze względu na jego liczne walory smakowe i zdrowotne, w czasie kampanii rybacy chcą też zwrócić uwagę na to, że coraz bardziej modna staje się turystyka wędkarska. Ludzie pracujący w mieście szukają miejsc gdzie można odpocząć i smacznie zjeść. W Polsce bardzo dużo jest miejsc na łonie natury, gdzie można skosztować wartościowego, zdrowego posiłku, przygotowanego w nowoczesnych wariantach, inspirowanych kuchniami z całego świata. Pobyt w gospodarstwie rybackim nastawionym na produkcję karpia - to także ciekawy sposób spędzania wolnego czasu, a jednocześnie wspieranie Polski oraz polskich produktów i producentów.

A wracając do tematu „jedzenia karpia” – Adrianna Marczewska, szef kuchni i autorka przepisów na nietuzinkowe dania z karpia na karpiujemy.pl pokazuje także, jak łatwo poradzić sobie z dość uciążliwymi ośćmi w tej rybie. Wykonanie wówczas mini podpłomyków z karpiem z salsą z jesiennych pomidorów z kukurydzą, pieprzowym serkiem i świeżymi ziołami – będzie tylko igraszką😊



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (5)

  • Marian 2020-11-18 11:15:33
    Może trochę nie na temat karpia, ale....... Niedawno gotowaliśmy z małżonką kapustę. Po niedługim czasie w domu pojawiły się muchy (te z zielonym połyskiem). Wybiliśmy je packą, lecz jakie było nasze zdziwienie gdy po wyłączeniu okapu nad kuchnią usłyszeliśmy z niego buczenie setek owadów, które weszły tam przez kanał wentylacyjny. Skuteczne okazało się rozmontowanie okapu, wyjęcie z niego filtra i wstrzyknięcie sporej dawki muchozolu przy włączonym wentylatorze. Takie fenomen nie przydarzył się nigdy przedtem ani potem. Kapucha smakowała normalnie, ale musiała wydzielać w trakcie gotowania jakieś tajemnicze substancje przywabiającej muchy i to te gówienne.
  • Przemyslaw 2020-11-18 11:06:16
    Jest taki stary amerykański przepis na karpia: Odpowiednio sprawionego, posolonego i przyprawionego karpia ułóż na desce sosnowej a wydrążonym wgłębieniem na rybę. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 400 stopni Fahrenheita przez półtorej godziny. Po czym wyrzuć karpia i zjedz deskę.
  • stary wyżeracz 2020-11-12 21:13:21
    Może ktoś zorientowany w temacie powie, dlaczego karp kupiony na święta w tamtym roku podczas smażenia śmierdział jakimiś gównami, czy chemicznymi paszami? Smród w kuchni nie do wytrzymania. Nadmienię, że kupowałem karpie kilka razy od różnych sprzedawców włącznie z supermarketem. Wszędzie ten sam syfilis.
    • Tomek 2020-11-13 07:25:55
      Przy zakupie należy zwrócić uwagę czy produkt nie jest "refreshem" tzn produktem rozmrożony... Np był zamrożony pół roku temy
  • e0r 2020-11-12 19:55:22
    Paskudna ryba, tłusta i śmierdząca, a kupowana zawsze rzekomo z certyfikatem. Gdy w zeszłym roku złowiłem szczupaka i domownicy posmakowali to nikt na karpia podczas Wigilii nawet nie spojrzał.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.232.133.141
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
PARTNER SERWISU
  • partner serwisu

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.