PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Ostrożnie z kiszonką

Międzynarodowy Instytut Badań i Nauk Rolniczych zaleca rolnikom w większości krajów europejskich, w tym także w Polsce, większą elastyczność przy produkcji paszy, gdyż nieprzewidywalne warunki pogodowe w dalszym ciągu dewastują tradycyjne metody upraw.



W ciągu ostatnich paru lat, produkcja kiszonek na wielu obszarach Europy, łącznie z Polską, uległa zniszczeniu. W roku 2006 nastąpił niedobór kiszonek z powodu upalnego lata. Podobnie było w roku 2007 i 2008, ale tym razem niedobór spowodowany był nietypowymi dla tej pory roku powodziami.

„W pewnym sensie, rolnicy zawsze będą zmuszeni walczyć z żywiołami, ale powoli staje się oczywiste, że zmiana klimatu ma coraz większy wpływ na całą społeczność rolniczą, i jeżeli sprawdzą się obecne przewidywania, proces ten będzie utrzymywał się również w przyszłości”, twierdzi dr Barbara Wróbel z Instytutu Melioracji i Użytków Zielonych w Falentach.

„W związku z tym, rolnicy będą musieli produkować kiszonki wtedy, kiedy nadarzy się ku temu odpowiednia okazja – pod warunkiem usunięcia resztek nawozu – a nie w okresie, w którym robili to dotychczas. Wydaje się, że w obecnej sytuacji stare przysłowie: „Kuj żelazo póki gorące”, można jak najbardziej odnieść do produkcji kiszonek! dodaje dr Halina Jankowska – Huflejt z instytutu IMUZ.

Według ekspertów Instytu Biologii, Ochrony Środowiska i Rolnictwa (IBERS) Uniwersytetu Aberystwyth, rolnicy stoją przed trzema kluczowymi wyzwaniami związanymi ze zmianą klimatu:
1. Zwiększeniem wymagań w stosunku do hodowców zwierząt gospodarskich dotyczących ich roli w ograniczaniu emisji dwutlenku węgla;
2. Nieprzewidywalnymi warunkami atmosferycznymi, które mogą mieć wpływ na produkcję i jakość kiszonek;
3. Problemami natury ekonomicznej w związku z rosnącymi kosztami nawozu oraz koncentratu zbożowego.

Dr Dave Davies, specjalista w dziedzinie zakiszania pasz oraz konsultant ds. rolnictwa w Instytucie IBERS, uważa, iż rolnicy mogą jednak w pewnym stopniu kontrolować sytuację. Maksymalne wykorzystanie w systemie rolniczym świeżej i zakonserwowanej paszy może przyczynić się do zwiększenia wartości zwierząt gospodarskich z korzyścią dla rolników, bardziej niż przekazywanie jej firmom produkującym pasze lub nawozy.
„Niedopuszczanie do utraty suchej masy może poprawić jakość kiszonek i ograniczyć emisję dwutlenku węgla, a zabezpieczenie przed dostępem powietrza od momentu rozpoczęcia produkcji kiszonek do momentu karmienia stanowi kluczowy element, który pozwala uniknąć strat”, wyjaśnia dr Davies. „Według mnie, kiszonki prasowane w bele mają dużą przewagę – straty wynoszą zaledwie 8% w porównaniu z kiszonkami z pryzmy, gdzie straty wynoszą nawet 25%.”

Według ekspertów z polskiego instytutu IMUZ istnieje 10 podstawowych zaleceń, które pozwalają osiągać lepsze rezultaty, o ile są właściwie stosowane:
Szybkie podsuszenie do 35-55% suchej masy, nie dłużej niż 24 godziny w przypadku traw i 48 godzin w przypadku roślin motylkowych, takich jak lucerna czy czerwona koniczyna.
1. Paszę należy rozłożyć w ciągu 1 godziny od ścięcia.
2. Należy zastosować odpowiedni dodatek, aby ograniczyć proces fermentacji i straty.
3. Plon należy pociąć, aby umożliwić większą kompresję oraz lepszy dostęp do podłoża – należy dążyć do uzyskania 200-220 kg suchej masy / m3
4. W razie konieczności należy zastosować szczepionki, zgodnie z planowanym użyciem.
5. Po uformowaniu beli należy jak najszybciej całość owinąć folią, najlepiej w ciągu dwóch godzin, wykorzystując do tego wysokiej jakości folię o naciągu 55-70%.
6. Należy zastosować co najmniej 6 warstw folii, gdyż zapewnia to optymalne zabezpieczenie przed dostępem powietrza, ograniczając tym samym ubytki respiracyjne i zapobiegając tworzeniu się pleśni i drożdży.
7. Należy zachować ostrożność przy przenoszeniu belek, aby nie uszkodzić folii i nie dopuścić do przedostania się do wewnątrz powietrza i zniszczenia kiszonki.
8. Należy ostrożnie ułożyć mokrą kiszonkę w stosy (<25% suchej masy) na wysokość jednej belki; kiszonkę o zawartości > 35%suchej masy można układać na wysokość 3 belek.
9. Każdy stos należy od góry zabezpieczyć siatką ochronną, aby zabezpieczyć kiszonkę przed ptakami i gryzoniami.

Kiszonki prasowane w belach pozwalają rolnikom na maksymalne wykorzystanie trawy pastewnej i konserwację nadwyżek w ilościach odpowiednio dopasowanych do potrzeb żywieniowych różnego rodzaju zwierząt. Zakiszanie pasz w bele staje się coraz bardziej popularne w Polsce. Wielu polskich rolników, którzy zaczęli korzystać z tej metody już kilka lat temu podkreśla jej pozytywne aspekty – zwłaszcza w czasach, gdy pogoda w Polsce jest tak nieprzewidywalna: „Trzy lata temu po raz pierwszy zrobiliśmy sianokiszonkę, używając dużych bel, w naszym gospodarstwie. Odkąd zaczęliśmy karmić nią zwierzęta, wydajność mleka wzrosła. Podobnie stało się z jakością mleka, co potwierdziła mleczarnia, do której odstawiamy mleko już od wielu lat. Bardzo ważną cechą sianokiszonki jest dla nas elastyczność pracy z nią, która pomaga pracować szybko i efektywnie, zwłaszcza, gdy zbliża się deszcz. Mogę wtedy szybko zebrać pracowników i zawinąć wszystko w folie jeszcze nim spadnie deszcz.” – mówi Jan Przybyszewski, rolnik z województwa podlaskiego.

„Postępowi rolnicy traktują kiszonki z beli jako nowoczesne narzędzie do zarządzania obszarami trawiastymi, które umożliwia im nie tylko radzenie sobie z kaprysami pogody, ale również na bardziej efektywne wykorzystanie ziemi,” mówi Norbert Schulze, Menadżer ds. Marketingu Pasz Kiszonych, Dow Europe GmbH. Kiszonki z beli pozwalają na maksymalne wykorzystanie roślin pastewnych, a tym samym na produkcję wysokiej jakości kiszonek stanowiących paszę w przypadku, gdy możliwości wypasu są ograniczone lub dla wydajnych krów mlecznych, które potrzebują wysokiej jakości kiszonek.” „Proces ten może być również przydatny w przypadku niewielkiej liczby wysoce wydajnych krów mlecznych, gdy otwarcie dużego silosu z kiszonką jest najmniej pożądane z perspektywy skutecznego zarządzania silosami.”

By wesprzeć rolników w nadchodzącym sezonie 2009, Dow – producent folii polietylenowych DOWLEX™, we współpracy z ekspertami z całej Europy, także z Polski, przygotował praktyczny poradnik zakiszania pasz w bele. Poradnik będzie dostarczony do farmerów we współpracy z hurtowniami rolniczymi, które będą go kolportować w swoich siedzibach.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.91.71.108
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.