PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Poradnik zakiszania

Podczas gdy rolnicy są w trakcie pokosów roślin zielonkawych na kiszonkę, Dow Europe opublikowało praktyczny poradnik produkcji kiszonki. Proste i przydatne wskazówki mogą pomóc rolnikom zminimalizować psucie się kiszonki oraz zwiększyć wartości odżywcze paszy.



Materiał merytoryczny przedstawiony w poradniku oparty jest o niezależne badania. Wśród różnorodnych porad, rolnik odnajdzie wskazówki dotyczące wyboru foli dobrej jakości, odpowiedniej liczby warstw foli oraz analizę korzyści wynikających z przemyślanych wyborów. Publikacja poradnika ma na celu uświadomienie polskim rolnikom wagi dokonywania odpowiednich wyborów podczas zakupu foli.

Jak pokazują badania zlecone przez firmę Dow Instytutowi Melioracji i Użytków Zielonych w Falentach, zawijanie bel w 4 do 6 warstw foli zapewnia lepszą ochronę przed utlenianiem, co z kolei minimalizuje straty w objętości suchej masy, spowodowane drożdżakami oraz pleśnią. Ilość warstw ma również bezpośrednie przełożenie na wartości odżywcze paszy i zapewnia jej stałą jakość podczas zimowego skarmiania.

W praktyce z powodu oszczędności, rolnicy używają 1 do 2 warstw foli. Powinni jednak pamiętać, że zastosowanie dodatkowych warstw powoduje bardziej wydajną fermentację. Jakość paszy jest pochodną tego procesu - stwierdziła Dr Barbara Wróbel, naukowiec zajmujący się badaniami nad produkcją pasz kiszonych w Instytucie Melioracji i Użytków Zielonych w Falentach.

W wypadku bel o dużej gęstości i o dużej zawartości masy suchej, produkowanych z łatwo przyswajalnej trawy, gdzie ilość masy suchej na belę przekracza 200 kg, uzasadnione jest stosowanie 6 warstw folii. Zwiększenie masy suchej o 25 kg na belę zrekompensuje konieczność dodania dwóch warstw folii, gdyż zmniejszy się ilość bel, jaką trzeba wyprodukować, opakować, przewieźć i zmagazynować.

Ponad wszelką wątpliwość odpowiedni wybór koloru foli może pomóc zredukować straty i podnieść jakość kiszonki. Badania wykazały, że jaśniejsze kolory foli, białe lub zielone, oddają więcej ciepła w porównaniu z foliami czarnymi, tym samym wpływając pozytywnie na fermentację paszy. Przegrzewanie prowadzi do ubytków w wartościach odżywczych kiszonki, jak również psucia się już zbelowanej paszy.

Wzrost objętości paszy spowodowany przegrzaniem grozi zakłóceniem szczelności bel. Właściwe opakowanie kiszonki powinno mieć dobre własności mechaniczne i dużą lepkość (tack), powinno też być wykonane ze stabilnego materiału, aby było odporne na uszkodzenie przez światło słoneczne, a zwłaszcza przez promienie UV. Folia musi być wysokiej jakości ze względu na wymagania stawiane wobec materiału podczas owijania, transportu i magazynowania bel - twierdzi Pan Schulze z Dow Europe.

Źródło: farmer.pl



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.234.211.61
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.