PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Provimi w walce z salmonellą

Zarówno w Polsce, jak i na obszarze Unii Europejskiej, zatrucia pokarmowe powodowane przez bakterie z rodzaju salmonella zwane salmonellozami wciąż stanowią poważny problem epidemiologiczny, zajmujący czołowe miejsce wśród odnotowywanych przyczyn zakażeń bakteryjnych i zatruć pokarmowych.



W 2008 roku w krajach członkowskich Unii Europejskiej zarejestrowano 131 468 salmonelloz, z czego ok. 60-70% pochodziło ze skażonej żywności, której źródłem był drób (50-70%), wieprzowina (10-20%) oraz wołowina (10-20%). W analogicznym okresie w Polsce odnotowano 9 473 tego typu przypadków.

Rok wcześniej w Polsce zanotowano 15 332 przypadków pokarmowych zatruć bakteryjnych, z czego aż 75% było wywołanych przez pałeczki z rodzaju salmonella. Przedstawione statystyki dotyczą przypadków zarejestrowanych i zdiagnozowanych w jednostkach Zdrowia Publicznego. Znaczny procent zachorowań (15-30%) pozostaje poza  zasięgiem oficjalnych statystyk.

Źródłem bakterii jest zarówno skażona woda, jak i żywność w postaci mięsa i jego przetworów oraz jaja, kremy, majonezy, lody, ryby, przetwory nabiałowe i inne produkty, które stanowią codzienny składnik naszej diety pokarmowej.

Zgodnie z definicją Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), zakażenia i zatrucia pokarmowe, w tym salmonellozy, to choroby o charakterze zakaźnym toksycznym i inwazyjnym. Z racji potencjalnych  zagrożeń, jakie niesie ze sobą wystąpienie czynnika chorobotwórczego oraz strat ponoszonych w wyniku wprowadzenia na rynek żywności stanowiącej zagrożenie zdrowia i życia konsumenta, problem bezpieczeństwa żywności i wytwarzania tzw. bezpiecznej żywności to nie dodatkowy wymóg, lecz bezwzględna konieczność.

Provimi Polska stworzyło system Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli HACCP. W centralnym laboratorium Provimi wykonywane są systematyczne analizy mikrobiologiczne w kierunku obecności bakterii z rodzaju salmonella na każdym etapie produkcji.

- Bezpieczeństwo żywności i środków żywienia stanowi nieodłączny element ochrony zdrowia konsumentów Unii Europejskiej. Wzorując się na Danii, gdzie od stycznia 2010 roku wprowadzono krajowy plan zwalczania salmonelli, który nakłada obowiązek badania trzody chlewnej przeznaczonej do uboju, Polska jest w trakcie przygotowań do wdrożenia systemu, który zagwarantuje bezwzględne bezpieczeństwo procesu produkcji  -  mówi Piotr Czajkowski, specjalista z Provimi Polska. - Nasza firma, wyprzedzając te działania, oferuje swoim odbiorcom pełnowartościowe i bezpieczne produkty, które są niezbędnym elementem do zachowania bezpieczeństwa w łańcuchu pole-farma-stół – dodaje Czajkowski.

Światowe inicjatywy w walce z Salmonellą

Inicjatywy podejmowane przez firmę Provimi Polska wpisują się w działania realizowane przez producentów surowców paszowych skupionych w FEDIOL (Federacji Producentów Olejów Roślinnych i Śrut Roślin Oleistych) oraz w AAF (Stowarzyszeniu Przemysłu Skrobiowego), którzy opracowują Europejski Kodeks Dobrej Praktyki Przemysłowej Produkcji Bezpiecznych Materiałów Paszowych (EFISC European Feed Ingredients Safety Certyfication). Celem kodeksu jest zapewnienie bezpiecznych komponentów do produkcji pasz dla zwierząt, a w konsekwencji zapewnienie bezpieczeństwa konsumentów łańcucha żywnościowego. Zawiera on wytyczne dla firm budujących systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem komponentów do produkcji pasz zgodnie z odpowiednimi przepisami UE. Określa warunki kontroli ryzyka oraz wymagania, jakie są stawiane systemowi zarządzania. Aby zagwarantować bezpieczeństwo produktów, powołano także System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (Rapid Alarm System Food and Feed), którego Polska jest członkiem. Ponieważ problemy obejmujące cały łańcuch żywnościowy pojawiają się we wszystkich krajach, zadaniem RASFF jest przekazywanie informacji o potencjalnym zagrożeniu związanym z niebezpiecznymi produktami.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.227.117
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.