Według lekarzy, dietetyków i naukowców, warzywa i owoce powinny być spożywane przynajmniej pięć razy dziennie.
Jak zauważa ekspert ds. żywienia III edycji tej kampanii Agnieszka Piskała-Topczewska, warzywa i owoce mają wiele właściwości odżywczych i są nieocenionym źródłem m.in. witamin, składników mineralnych czy dobroczynnego błonnika pokarmowego, których potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, w tym do ochrony przed chorobami, utrzymania dobrej formy oraz samopoczucia.
Światowa Organizacja Zdrowia określiła zalecaną, dzienną porcję warzyw i owoców w diecie - 500 g, jako część pięciu regularnych posiłków w ciągu dnia. Do pięciu porcji warzyw i owoców, oprócz produktów w tradycyjnej, surowej formie, wliczyć można również garść suszonych owoców, talerz zupy jarzynowej czy szklankę soku owocowego bądź warzywnego.
Najbardziej wartościowe są jednak świeże warzywa i owoce, a także krótko gotowane w niewielkiej ilości wody lub na parze - wówczas w największym stopniu zachowują one swoją cenną wartość odżywczą - tłumaczy Piskała-Topczewska.
Tegoroczna edycja kampanii "Warzywa i owoce - na szczęście" będzie miała przede wszystkim charakter kulinarny. Pierwsza część kampanii koncentrowała się na budowaniu świadomości na temat wpływu spożywania warzyw i owoców na nasze zdrowie i poczucie szczęścia, w oparciu o wiedzę medyczną, psychologiczną i socjologiczną. Druga miała pokazać, jak wcielać w życie zalecenia dietetyków poprzez zmianę nawyków żywieniowych.
Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna "Warzywa i owoce - na szczęście" sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Kampania potrwa do końca stycznia 2020 r.
Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej oraz na profilu na Facebooku: www.warzywaiowocenaszczescie.pl; www.facebook.com/warzywaiowocenaszczescie.
Komentarze