PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Ruszczyński: Wielokrotnie wzrosła sprzedaż melasowanych wysłodków

Ruszczyński: Wielokrotnie wzrosła sprzedaż melasowanych wysłodków

- 11 lat temu Glinojeck produkował około 7,5 tys. ton suszonych wysłodków niemelasowanych, dziś sprzedaje ich ponad 50 tys. ton rocznie, jako produkt melasowany – powiedział Mirosław Ruszczyński, Key Account Manager Pfeifer&Langen Glinojeck S.A.



Do ich produkcji Pfeifer&Langen Glinojeck S.A wykorzystuje przede wszystkim surowce, które powstają w procesie przerobu buraków cukrowych, czyli mokre wysłodki buraczane, melasę buraczaną a od roku 2011 również melasę trzcinową.

- Przez lata wypracowaliśmy jakość produktów - podkreśla Ruszczyński.

- Całą produkcję melasowanych wysłodków wchłania rynek, a produkt Tofi stał się znakiem rozpoznawczym Cukrowni w Glinojecku - dodaje.

Zdaniem Ruszczyńskiego uzyskanie wysokich wydajności mlecznej od krów to nie magia czy sprzyjający los, ale efekt ciężkiej, logicznie zaplanowanej działalności, której wynikiem może być jedynie doskonały rezultat.

- Nie chcę tu powiedzieć, że hodowcy bydła nie mają kłopotów. Borykają się z wieloma problemami, takimi samymi jak każdy, kto zajmuje się hodowlą wysokowydajnych krów mlecznych rasy holsztyńsko-fryzyjskiej, ale ilość występujących ewentualnych niepowodzeń jest zdecydowanie poniżej średniej wielu obór, gdy na stole paszowym jest nasz produkt - mówi Ruszczyński.

Żywienie krów mlecznych polega na dostarczeniu zwierzęciu odpowiedniej porcji energii, białka, składników mineralnych i witamin. Energia potrzebna zwierzęciu pochodzi z rozkładu (fermentacji) celulozy i chemiceluloz pochodzących z sianokiszonek (z traw lub lucerny) słomy, siana i innych wegetatywnych części roślin. Skrobia jest bardzo szybko rozkładana w żwaczu w przeciwieństwie do rozkładu celulozy. W żywieniu wysokowydajnych krów mlecznych, kiedy stosujemy duże dawki pasz treściwych pochodzenia zbożowego, czyli szybko i łatwo rozkładanej skrobi, następuje gwałtowne obniżenie pH treści żwacza. Spadek pH poniżej 5,5 i utrzymywanie tego stanu przez dłuższy czas prowadzi do subklinicznej kwasicy żwacza. Jest to bardzo poważna choroba metaboliczna prowadząca do wielu schorzeń obniżających wydajność mleczną i zdolność rozrodczą, a często jest powodem brakowania.

- Żeby temu zapobiec, należy poszukiwać takich pasz, które będą pokrywały zapotrzebowanie na energię wolniej niż skrobia, ale szybciej niż pasze włókniste. Takimi paszami są melasowane wysłodki buraczane Tofi. Ich główną zaletą jest to, że zawarte w nich składniki energetyczne (węglowodany) występują w postaci pektyn, które to wolniej niż skrobia rozkładane są w żwaczu - mówi Mirosław Ruszczyński.

Zwraca on uwagę na to, że zawarta w melasowanych wysłodkach melasa dostarcza cukrów (cukrów prostych), które są pożywką dla bakterii w żwaczu, a ta łatwa energia pobudza bakterie do „roboty", co z kolei ułatwia trawienie celulozy jako drugiego głównego źródła energii.

W bieżącym roku Glinojeck wprowadził do oferty nowy produkt, a są nim melasowane wysłodki Tofi Gold.

- To dotychczas nie spotykana na krajowym runku pasz kompozycja surowców tworząca unikalny produkt przeznaczony dla wysokowydajnych krów mlecznych. W jego skład wchodzą wysłodki buraczane i melasa trzcinowa. Tofi Gold również produkujemy w postaci pelletów o średnicy 6 mm - podsumowuje Ruszczyński.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.85.80.239
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.