PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Rybacy rozpoczęli "śledziowe żniwa" na Zalewie Wiślanym

Rybacy rozpoczęli "śledziowe żniwa" na Zalewie Wiślanym
Fot. pixabay

Autor:

Dodano:

Tagi:

Rybacy znad Zalewu Wiślanego rozpoczęli w środę masowe połowy śledzi, które przypłynęły z Bałtyku na tarło. Tegoroczny sezon rozpoczął się wcześniej, bo zwykle zbiornik był zamarznięty co najmniej do połowy marca.



Jak powiedział Paweł Kozioł z Lokalnej Grupy Rybackiej "Zalew Wiślany", początek połowów jest bardzo dobry. Jego łódź przywiozła w środę do portu we Fromborku ok. 5 ton śledzi. - Ryba jest ładna, w dobrej kondycji, więc sezon powinien być udany - ocenił.

Ze względu na łagodną zimę sezon rozpoczął się wcześnie. Zalew był zamarznięty jedynie od stycznia do końca lutego. Rybacy mogą wypływać dopiero wtedy, gdy zbiornik jest wolny od lodu i mają pewność, że nie uszkodzą sprzętu.

W tym sezonie rybakom nie wyznaczono dopuszczalnego limitu odłowów śledzi. W poprzednim roku tzw. kwota połowowa śledzi dla tego akwenu wynosiła 3,4 tys. ton, a udało się odłowić ok. 2,8 tys. ton ryb tego gatunku.

Masowe połowy śledzi są zwykle pierwszym po zimie znaczącym zarobkiem dla rodzin utrzymujących się z rybołówstwa na Zalewie Wiślanym. Rybacy nazywają je "śledziowymi żniwami", bo w ciągu kilku tygodni uzyskują ponad połowę swoich rocznych dochodów.

Połowami śledzi zajmuje się ponad 80 zarejestrowanych na tym akwenie załóg rybackich. Rekordziści potrafią wyłowić i przewieźć jedną łodzią na brzeg nawet ponad 20 ton śledzi w ciągu doby.

Śledzie wpływają do Zalewu Wiślanego na tarło, gdy woda ma 6-8 stopni C. Po złożeniu ikry wracają do Morza Bałtyckiego. Połowy skończą się, kiedy temperatura wody wzrośnie do 12 stopni C.

Od kilku lat gminy położone nad zalewem promują potrawy ze śledzi jako atrakcję kulinarną tego regionu. Lokalna Grupa Rybacka "Zalew Wiślany" co roku organizuje z myślą o turystach festyn "Święto śledzia", podczas którego można spróbować miejscowych przysmaków - moskalików i śledzi po fromborsku, czyli w zalewie octowo-oliwnej.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 52.203.18.65
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.