PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Rzepakowa czy sojowa?

Nie da się ukryć, że pasze rzepakowe są znacznie tańszym źródłem białka niż śruta sojowa. Mimo że produkcja zwierząt w Polsce nie jest możliwa bez importowanej śruty sojowej to jednak udział pasz rzepakowych w bilansie białka dla zwierząt w kraju może być większy. Tego życzyliby sobie nie tylko Polski Związek Producentów Pasz, ale także inni branżowcy.



W Balicach koło Krakowa odbyła się konferencja na temat „Pasze rzepakowe w żywieniu zwierząt”. Organizatorem konferencji było Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju we współpracy z Instytutem Zootechniki i Polskim Związkiem Producentów Pasz. Wśród ponad 110 uczestników znaleźli się hodowcy zwierząt, doradcy z ODR-ów, przedstawiciele firm paszowych i olejarskich, świata nauki i mediów.

Podczas konferencji uroczyście podpisano porozumienia o współpracy PSPO z:
- Polskim Związkiem Producentów Pasz
- Polską Federacją Hodowców Bydła i Producentów Mleka
- Polskim Związkiem Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”
Współpraca będzie stanowić wkład w zrównoważony rozwój produkcji i przetwórstwa nasion rzepaku, ze szczególnym uwzględnieniem wykorzystania w krajowej hodowli pasz rzepakowych.

Konferencja była doskonałą okazją do dyskusji, którą poprowadził prezes Polskiego Związku Producentów Pasz Józef Śliwa. W jej trakcie wyłoniły się wnioski, które teraz mają być wcielane w życie.

W związku z dynamicznym rozwojem produkcji rzepaku i wzrostem przerobu nasion dla potrzeb biopaliw podaż pasz rzepakowych na rynku będzie wzrastać. Jednakże eksport tych pasz stanowi obecnie ok. 40 proc. produkcji.

Postęp hodowlany spowodował dostępność surowca paszowego o znacznie ulepszonych właściwościach niż 20, 30 lat temu – uprawiamy wyłącznie odmiany rzepaku podwójnie ulepszone tzw. 00, o niskiej zawartości glukozynolanów i wyeliminowanym kwasem erukowym. Poza tym badania w kierunku odmian żółtonasiennych rzepaku sprzyjają dalszej obniżce glukozynolanów.

Uczestnicy konferencji zgodzili się, że jak dotąd nie wykorzystujemy zalecanych poziomów śruty rzepakowej i makuchu w dawkach pokarmowych dla zwierząt, zwłaszcza dla bydła i trzody.

Ani śruta, ani makuch nie powinny być traktowane jako odpady – to cenne źródło białka i energii, którego w trakcie przerobu nasion rzepaku uzyskuje się więcej niż oleju rzepakowego
Pasze rzepakowe zawierają także wartościowe aminokwasy, potrzebne w zdrowym żywieniu zwierząt. Przemysł paszowy oczekuje takiego surowca jak pasze rzepakowe, dzięki któremu można obniżyć cenę pasz i zwiększyć produkcyjność hodowli.

Źródło:farmer.pl



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.238.232.88
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.