PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Sprzężony dodatek

Prawidłowe bilansowanie energii i białka w dawkach pokarmowych nie wystarczy już do prawidłowego żywienia krów wysokomlecznych. Coraz większego znaczenia nabiera stosowanie odpowiednich dodatków paszowych, zawierających nie tylko składniki mineralne i witaminy, lecz również substancje aktywne biologicznie.



Jednym z najważniejszych problemów, jaki ma do rozwiązania każdy hodowca, jest żywienie krów wysokomlecznych w pierwszym okresie laktacji. Wysoka dzienna produkcja mleka powoduje w pierwszych 100-120 dniach laktacji ubytek masy ciała dochodzący często do 30-50 kg. Składniki pokarmowe pobierane w tym okresie przez krowy nie pokrywają tej ilości, jaka jest wydatkowana na produkcję mleka i potrzeby bytowe. Prowadzi to do ujemnego bilansu energetycznego: krowa zużywa więcej energii niż jest w stanie pobrać.

Ma to również związek ze złym przygotowaniem krowy do laktacji, co jest częstym błędem popełnianym przez hodowców. Krowy są zatuczane lub odwrotnie: ich kondycja wskazuje na zbyt małe otłuszczenie. Dlatego regulacja zasobów tłuszczu w organizmie krowy po wycieleniu nabiera szczególnego znaczenia. Zależy od niej utrzymanie wysokiej wydajności w kolejnych okresach laktacji. Może w tym pomóc zastosowanie w żywieniu krów nowego dodatku paszowego Luta CLA 20 P, zawierającego sprzężony kwas linolowy (CLA). Zmniejsza on bowiem ujemny bilans energetyczny w szczycie laktacji. Zalecane jest stosowanie 50 g preparatu na sztukę dziennie w pierwszych 90-100 dniach laktacji.

Sprzężony kwas linolowy powstaje w naturze z kwasu linolowego - podwójnie nienasyconego kwasu tłuszczowego. Przeżuwacze są zdolne do syntezowania CLA z kwasu linolowego, zawartego w dużych ilościach w roślinach. Koncentracja CLA w mięsie zwiększa się poprzez gotowanie lub pieczenie. Mięso z grilla ma nawet pięciokrotnie większą zawartość sprzężonego kwasu linolowego niż surowe. Mechanizm tej reakcji zaobserwowano również przy podgrzewaniu mleka. CLA występuje także w wieprzowinie, mięsie drobiowym i jajkach, ale jego koncentracja w tych produktach jest znacznie mniejsza.

Sprzężony kwas linolowy jako dodatek paszowy jest pozyskiwany w procesie rafinacji oleju słonecznikowego. Może mieć zastosowanie w żywieniu krów mlecznych, bydła opasowego, świń i drobiu. Celowością jego zastosowania powinni się zainteresować szczególnie hodowcy bydła mlecznego. Zastosowanie w dawce pokarmowej dla krów dodatku paszowego Luta CLA 20 P zmniejsza ujemny bilans energetyczny w szczycie laktacji. Mechanizm jest prosty: dodatek obniża zawartość tłuszczu w mleku, co zmniejsza mobilizację tłuszczu tkankowego. Zwierzęta mniej chudną. Nie powoduje to także spadku wydajności mlecznej krów.

W ciągu pierwszych kilku tygodni po wycieleniu krowy zwiększają wydajność mleczną aż do momentu osiągnięcia szczytu laktacji, który jest okresem największej wydajności. Od długości tego okresu zależy ilość mleka pozyskiwana w ciągu całej laktacji. W tym okresie krowy są szczególnie narażone na ujemny bilans energii. Zastosowanie dodatku CLA w pierwszych 15 tygodniach laktacji pozwala na wydłużenie szczytu laktacji, co jest związane bezpośrednio z poprawą bilansu energetycznego całej dawki pokarmowej. Powoduje to wzrost wydajności mleka o 8 proc. zawartości białka o 2 proc. zmniejszenie zawartości tłuszczu w mleku o 10 proc. i poprawia płodność.

Dodatkowym argumentem, przemawiającym za stosowaniem w żywieniu krów preparatu zawierającego sprzężony kwas linolowy, jest właśnie wzrost zawartości w mleku białka, a spadek - tłuszczu. Odpowiada to bowiem potrzebom mleczarstwa, które coraz częściej jest zainteresowane zakupem mleka o stosunkowo niskiej zawartości tłuszczu, a wysokiej - białka. Tłuszcz w mleku przestaje być składnikiem, który wpływa na wzrost ceny mleka.

Dodatek CLA powoduje także zmiany w składzie tłuszczu mleka. Wzrasta zawartość wielonienasyconych niezbędnych kwasów tłuszczowych, czyli tzw. "dobrego tłuszczu". Kwasy te są konieczne do prawidłowego rozwoju organizmu człowieka, gdyż wchodzą w skład tłuszczów będących źródłem energii i stanowią budulec błon komórkowych. Wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe muszą być dostarczone z pożywieniem, podobnie jak witaminy, gdyż organizm ludzki nie potrafi ich sam wytwarzać. Nazywa się je "dobrym tłuszczem", gdyż niwelują niekorzystne działanie nadmiaru "złego tłuszczu", obfitującego w cholesterol i nasycone kwasy tłuszczowe.

Sprzężony kwas linolowy został wykryty w mięsie wołowym w roku 1985 przez amerykańskich naukowców z Uniwersytetu stanu Wisconsin. Jego pełną charakterystykę podano w roku 1987. W dwa lata później wykryto CLA również w serze i innych produktach mleczarskich, między innymi w jogurcie. Mięso przeżuwaczy zawiera 3-6 mg CLA w gramie tłuszczu. Jego wysoką zawartością charakteryzuje się zwłaszcza mięso wołowe.

Hodowcy są zainteresowani takim żywieniem krów, które poprawia wskaźniki rozrodu i zdrowie zwierząt w całym cyklu produkcji mleka. Najtrudniejsze jest to w pierwszym okresie laktacji, gdy zdrowie krów zależy głównie od zmniejszenia mobilizacji tłuszczu tkankowego.

Źródło: "Farmer" 06/2005



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 23.21.4.239
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
PARTNER SERWISU
  • partner serwisu

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.