Teraz za towar wysokobiałkowy trzeba zapłacić 1240 zł. Dla klientów to niewątpliwie szok. A przyczyn takiej sytuacji jest kilka. Zdrożały opłaty frachtowe, ograniczono w Ameryce Południowej areał upraw na korzyść wyjątkowo drogiej w tym roku pszenicy i kukurydzy.
Śruta sojowa zdrożała także ze względu na wzrost stóp procentowych w Azji, a to coraz chłonniejszy rynek dla tej paszy. Docierają też informacje o suszy w Ameryce Południowej. Uprawy są wiec zagrożone, a to powód do dużych spekulacji na giełdach towarowych i oczywiście galopu cen.
Na zagranicznych giełdach towarowych codziennie od pierwszych dni grudnia ceny śruty sojowej rosły o 3-4 dol. za tonę, a to od razu odbijało się na wartościach tego towaru u nas. Od poniedziałku nieco stabilniej, pytanie tylko na jak długo. Drożeje też śruta rzepakowa.
7.XII | 1125 |
10.XII | 1145 |
14.XII | 1185 |
20.XII | 1240 |
Źródło: Anna Borowska/Agrobiznes