Mięso gada jest nie tylko tańsze i smaczniejsze, ale także zawiera stosunkowo mało tłuszczu i dużo białka, jak powiedział, właściciel farmy krokodyli w prowincji Nakhon Pathom w środkowej Tajlandii.

Mięso krokodyla można kupić za około 105 bahtów za kilogram ( 1 baht = 0,1192 zł, NBP 2022-01-14), podczas gdy kilogram wieprzowiny kosztuje prawie dwa razy więcej za 200 bahtów.

Wiele farm krokodyli do tej pory koncentrowało się na eksporcie, ale obecnie coraz częściej obsługuje rynek krajowy. Według ekspertów, krokodyle ubija się zwykle w wieku trzech i pół roku, kiedy ważą od 30 do 40 kilogramów. Zwierzę daje około dwunastu kilogramów mięsa.

Według smakoszy górna część ogona jest najpopularniejszym i najsmaczniejszym kawałkiem. Ma smak podobny do drobiu. Mięso z innych części ciała można również wykorzystać na wiele sposobów, na przykład w daniach z grilla, z makaronem lub w woku.