PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Zasady udanego drugiego pokosu

Obecnie w Polsce, zarówno jak w innych krajach europejskich, rolnicy przygotowują się do drugiego pokosu zielonki na kiszonkę. Aby zapewnić wysoką jakość paszy przy minimalnych stratach w objętości, rolnicy powinni bezzwłocznie zająć się przygotowaniem pól I zasiewów pod drugi pokos.



Według dr. Dave Daviesa współpracującego z Centrum Doradztwa dla Producentów Kiszonki - organizacji wspieranej przez Dow Europe, zajmującej się propagowaniem wiedzy o najlepszych praktykach w zakresie produkcji kiszonki - zastosowanie trzech prostych kroków po pierwszym pokosie może w pozytywny sposób wpłynąć na jakość i ilość drugiego pokosu.

“Po zwiezieniu z pola ostatnie beli, warto jest przemyśleć trzy aspekty, które mogą mieć decydujący wpływ na jakość paszy wyprodukowane z drugiego pokosu”:
1. Oceń stan pola. Ta czynność jest łatwiejsza do przeprowadzenia gdy pole jest skoszone. Łatwo wówczas ocenić stan skażenia pola, co w znacznym stopniu wpływa na obniżoną jakość fermentacji oraz skażenie bakteriami Listeria. Warto jest również rozważyć ponowne włókowanie pola.
2. Nie należy nadużywać nawozów. Podczas przygotowań do drugiego pokosu, rolnicy często zbyt obficie nawożą pole, chcąc tym samym intensywnie wpłynąć na wzrost plonów. Takie postępowanie nie przynosi jednak spodziewanych rezultatów.

“Nawożenie azotem ma tutaj szczególne znaczenie, zbyt obfite powoduje, ze kiszonka ma zbyt dużą zawartość amoniaku oraz kwasu masłowego. Zbyt mało nawozu z kolei spowoduje, że plon będzie zbyt mały i zawartość białka może być nie satysfakcjonująca. Zawartość azotanów w trawie podczas pokosu nie powinna przekraczać 0.02% całkowite zawartości azotu”, radzi Tadeusz Kruszewski , ekspert z Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.

Niskie plony spowodowane tegorocznym opóźnionym wzrostem zielonki mogą wskazywać na fakt, że część azotu pozostanie niewykorzystana przez wzrastające rośliny. Problem ten łatwo rozpoznać po ciemno zielonym kolorze ulistnienia, a jego konsekwencją jest obniżona zawartość cukrów. Nadwyżka azotu skutkuje również obniżoną wydajnością fermentacji i wysokim stężeniem niestawialnych produktów ubocznych, jak amoniak I kwas masłowy.

“Maksymalny poziom azotu powinien zawierać się w 180 – 250 jednostkach na hektar, w zależności od gatunku zasiewu I żyzności gleby” twierdzi dr. Dave Davis. Zaleca on również minimum 6 tygodniową przerwę pomiędzy nawożeniem obornikiem oraz koszeniem, w celu zapobieżenia skażeniu paszy.

3. Usunięcie pozostałe po pokosie trawy: Pozostawienie na polu kęp trawy, które nie zostały skoszony spowoduje gnicie, co prowadzi do rozwoju szkodliwych bakterii, pleśni oraz drożdżaków na zielonce.
“Tworzenie korzystnych warunków dla bakterii, drożdżaków oraz pleśni bezpośrednio zagraża fermentacji oraz wzmaga ryzyko psucia się kiszonki w już zafoliowanych belach. ” ostrzega dr. Davis.

Norbert Schulze, dyrektor marketingu Dow Europe zapewnia,” Rolnik, który zastosował się do powyższych trzech kroków, może spokojnie czekać na zbiory. Czas przeznaczony na przygotowania będzie procentował w postaci doskonałej jakościowo paszy. Warto więc przykładać wagę do szczegółów.”

Źródło: farmer.pl



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.237.16.210
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.