PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Zaufanie do koniny podważyła tzw. afera końska

Autor:

Dodano:

Tagi:

Mięso końskie ma duże walory odżywcze, jest źródłem wielu mikroelementów - przekonywał podczas czwartkowego seminarium dyrektor Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego Andrzej Borys. Przyznał jednak, że zaufanie do koniny podważyła tzw. afera końska.



Jak mówił Borys, wielu Polaków nie jest przekonanych do koniny. Powody są różne, a jednym z nich jest emocjonalny stosunek do tych zwierząt; innym fakt, że dawniej konina sprzedawana była w tzw. jatkach, gdzie na ogół można było kupić mięso gorszej jakości. Wiele osób kojarzy więc koninę jako mięso niepełnowartościowe.

Zaufanie do koniny podważyła ponadto niedawna afera końska, którą wykryto na początku tego roku w Irlandii. Choć stwierdzono, że konina nie jest szkodliwa dla zdrowia, problemem jest odnalezienie źródeł jej pochodzenia. Początkowo o fałszowanie wołowych burgerów koniną oskarżono Polskę, co okazało się nieprawdą. Z badań wykonanych na zlecenie Komisji Europejskiej wynika, że koninę zawierało wiele produktów sprzedawanych na ternie UE.

Mięso jest źródłem białka, a jego skład aminokwasowy jest dobrze zbilansowany z potrzebami fizjologicznymi człowieka. Parametry mięsa końskiego nie odbiegają od innych gatunków mięsa - zapewnił dyrektor Instytutu. Zawiera ono ok. 70 proc. wody, 20 proc. białka, ok. 4 proc. tłuszczu i ma wartość odżywczą wyższą niż wołowina, wieprzowina i baranina.

Jak podkreślił Borys, mięso dostarcza organizmowi żelazo, natomiast konina jest także dobrym źródłem magnezu, który ma wpływ na układ mięśniowo-nerwowy. Zawiera też fosfor, cynk, miedź, wapń, sód i potas. Końskie mięso jest też bogate w witaminy z grupy B odpowiedzialne za system nerwowy i metabolizm.

Konina jest mięsem o trochę słodkawym smaku, ale wiele osób uważa, że tatar z koniny jest najlepszy. Surowe mięso końskie jest przysmakiem w Japonii. Z tego mięsa produkuje się także wędliny, m.in. kiełbasy dojrzewające i salami.

Konsumpcja mięsa w Europie jest zróżnicowana; największa w Hiszpanii (134 kg na osobę rocznie) i Danii (128 kg). Trochę mniej mięsa (90-107 kg) jedzą Belgowie, Irlandczycy, Francuzi, Portugalczycy, Niemcy, Austriacy, Włosi i Grecy.

W Polsce spożycie mięsa w 2012 r. wyniosło ok. 70 kg na osobę. Najwięcej jemy wieprzowiny - ok. 40 kg. Spadła konsumpcja wołowiny, a z każdym rokiem coraz bardziej popularny staje się drób, zwłaszcza kurczaki. Nie wiadomo, ile innych gatunków mięsa, w tym koniny, je się w naszym kraju - nie ma takich statystyk.

Z danych FAO sprzed wielu lat wynika, że konina jest najbardziej popularna we Włoszech, Belgii i we Francji. Właśnie do tych krajów (głównie do Włoch) trafia z Polski niemal cała produkcja tego mięsa.

W 2012 roku Polska wyeksportowała ponad 17 tys. sztuk koni o wartości około 21 mln euro, tj. o ok. 9 proc. mniej niż rok wcześniej. Sprzedawaliśmy przede wszystkim konie rzeźne tzw. zimnokrwiste (87 proc. wartości). Konie z Polski eksportowano również Kazachstanu, Niemiec, Kirgistanu i na Ukrainę.

Seminarium odbyło się w ramach 39 Dni Przemysłu Mięsnego. Rozstrzygnięty został konkurs "Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym" Wiosna 2013. Puchar ministra rolnictwa otrzymał Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Janeta w Lubomii, a statuetkę dyrektora Instytutu - Zakład Przetwórstwa Mięsnego Grzegorz Nowakowski w Dąbrowie. W konkursie wzięło udział 40 firm, a wymagania jakościowe spełniło 125 produktów.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • Wege 2016-02-01 19:44:09
    Ja jako wegetarianin z inklinacja do weganizmu , nie popieram tego procederu zwanego- "przemysłową hodowlą zwierząt rzeźnych " w tym koni. To okrucieństwo i holokaust dla wszystkich zwierząt!!! Cieszę się gdy spoglądam na moją kupę!!! Tak !! Właśnie na nią !! Bo do jej wyprodukowania nie potrzebowałem mordowania zwierząt!!! Czuję się z tym świetnie!!! czego i Wam drodzy czytelnicy Farmera.pl życzę :)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.237.16.210
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.