Gospodarstwo rodziny Kowalskich gospodarujące na 130 ha, zlokalizowane jest na północnym Mazowszu. Hodowana jest tu coraz rzadziej spotykana zachowawcza rasa świń złotnicka biała, z której pozyskiwane mięso sprzedawane jest bezpośrednio do klientów indywidualnych.

Krzysztof Kowalski sukcesywnie rozwija gospodarstwo wprowadzając nowoczesne i innowacyjne rozwiązania
Krzysztof Kowalski sukcesywnie rozwija gospodarstwo wprowadzając nowoczesne i innowacyjne rozwiązania

Klienci są gotowi zapłacić wyższą cenę za niepowtarzalne walory mięsa pochodzącego od świń hodowanych bez antybiotyków, na naturalnej paszy wyprodukowanej w obrębie gospodarstwa. Pasza białkowa w postaci makuchów lnianych i rzepakowych stanowi produkt uboczy po tłoczeniu oleju, co stanowi kolejną gałąź produkcyjną. W ofercie gospodarstwa znajduje się około 10 rodzajów oleju tłoczonego na zimno.

W urządzeniu do tłoczenia oleju przerabiany jest rzepak i len wyprodukowany w gospodarstwie
W urządzeniu do tłoczenia oleju przerabiany jest rzepak i len wyprodukowany w gospodarstwie

Jeśli chodzi o hodowlę, w gospodarstwie znajduje się również spora pasieka, licząca 30 rodzin pszczelich, którą niebawem zasilą jeszcze cztery innowacyjne ule w ramach działania Współpraca. Ule zostaną wyposażone w kamery oraz podgrzewane ścianki boczne, a do ich obsługi będzie służyła samojezdna platforma zasilana energią z paneli fotowoltaicznych.

Pasiekę zasilą niebawem kolejne cztery innowacyjne ule
Pasiekę zasilą niebawem kolejne cztery innowacyjne ule

Gospodarstwo Kowalskich prowadzi również usługi rolnicze, wykonywane dzięki nieustannie modernizowanemu parkowi maszynowemu. Wśród ostatnich zakupów znajdują się m.in. traktor z nawigacją, rozsiewacz nawozów, siewnik zbożowy oraz kombajn wyposażony w nowoczesne rozwiązania, t.j. waga, miernik wilgotności ziarna, czy wysuwany heder do zbioru rzepaku.

Rodzinna Kowalskich znana jest w regionie z zaangażowania w lokalne życie społeczne i kulturowe. W gospodarstwie prowadzona jest zagroda edukacyjna, jest ono również na liście krajowych gospodarstw demonstracyjnych. Gospodarze chętnie przyjmują gości z kraju i zagranicy.