PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Jaka będzie przyszłość dobrostanu świń?

Jaka będzie przyszłość dobrostanu świń? Fot. Shutterstock

Autor: Bartosz Wojtaszczyk

Dodano: 10-10-2020 07:03

Tagi:

Choć ideę zachowania dobrostanu zwierząt realizujemy od dziesięcioleci, okazuje się, że wciąż wiele elementów możemy udoskonalić.



Kilkadziesiąt lat temu niewielu zastanawiało się nad etyczną stroną produkcji zwierzęcej. Jeszcze w latach powojennych w Europie żywa była pamięć o falach głodu przetaczających się przez Stary Kontynent. W hierarchii potrzeb konsumentów na pierwszym (i często jedynym) miejscu znajdowało się wówczas tylko to, by jedzenia było dużo. Już kolejne pokolenia zaczęły jednak zwracać uwagę na inne aspekty produkcji i jakości żywności. Najpierw zaczęto dostrzegać wpływ, jaki pożywienie wywiera na nasz organizm, później zaś na los zwierząt, z których produkowane jest mięso.

Dziś nie brakuje osób i środowisk, które zarzucają producentom świń świadome i celowe zadawanie zwierzętom cierpienia. Ten obraz rzeczywistości jest oczywiście mocno wypaczony. Często na bazie pojedynczych, patologicznych przypadków kreowany jest „krwawy” wizerunek całego sektora. Producenci przedstawiani są w nim jako bestie, których jedynym celem jest zadawanie zwierzętom cierpienia. Jest to oczywiście wizerunek fałszywy: w interesie producentów leży bowiem to, by zwierzęta w czasie swojego krótkiego życia przebywały w możliwie jak najlepszych warunkach, a wspomniane wyżej osądy wynikają albo ze złej woli, albo z kompletnego niezrozumienia technologii produkcji, jak i braku elementarnej wiedzy przyrodniczej.

Z drugiej jednak strony należy uczciwie przyznać, że niektóre elementy łańcucha produkcji trzody chlewnej stwarzają zwierzętom często niepotrzebne cierpienie i stres. Nie tylko budzi to wątpliwości natury etycznej, ale może również odbijać się niekorzystnie na zdrowiu i kondycji stada.

Musimy zatem poszukiwać kompromisu pomiędzy utrzymaniem technologii zapewniającej zachowanie oczekiwanych parametrów produkcji a poziomem dobrostanu zwierząt. W niektórych aspektach konsensus ten osiągnąć jest stosunkowo łatwo. Jak będzie można przeczytać na kolejnych stronach, z powodzeniem da się dziś zrezygnować z tak kontrowersyjnego zabiegu, jakim jest przycinanie kiełków u prosiąt. Inne, takie jak kastracja chirurgiczna, można wykluczyć, wymaga to jednak pewnych nakładów pracy i środków finansowych. Są jednak i takie elementy produkcji, których wykluczenie przyniosłoby więcej zagrożeń niż korzyści – także dla dobrostanu zwierząt.

Musimy pamiętać również, że wszystkie zmiany przepisów dotyczących dobrostanu zwierząt muszą być dobrze przemyślane. Dobrym przykładem jest wprowadzony blisko siedem lat temu obowiązek grupowego utrzymywania loch powyżej 30. dnia ciąży. W czasie naszych licznych kontaktów z rolnikami nie spotkaliśmy producenta, który wymóg ten oceniałby pozytywnie. Wielokrotnie słyszymy głosy mówiące o tym, że takie postępowanie powoduje walki między lochami, będące nie tylko przyczyną cierpienia, ale również poronień czy wreszcie konieczności brakowania zwierząt ze stada. Paradoksalnie chcąc wpłynąć na poprawę dobrostanu, doprowadziliśmy w ten sposób do pogorszenia go.

Na powyższym przykładzie widać zatem, że zmiany w podejściu do dobrostanu nie mogą wynikać z nacisków rozmaitych organizacji prozwierzęcych (których przedstawiciele mają często nikłe pojęcie o produkcji zwierzęcej), ale z fachowej wiedzy i doświadczenia ekspertów.

 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (18)

  • Rolnik 2020-10-11 21:41:36
    Na Onecie ukazał się artykuł o cierpieniu polskich świń. I to jest na pierwszym miejscu wiadomości. Także spodziewajcie się jutro nowej ustawy zakazującej hodowli świń...
  • Kuba 2020-10-11 12:43:14
    Przyszłość trzody chlewnej w Polsce to puste chlewnie i rolnicy pracujący w mieście lub za parobków obcego kapitału. Ale widać że nie tylko trzoda ma taką przyszłość za nią pójdzie bydło i drób. Świnie zostaną przy korycie w Wawie.
  • Rolnik 2020-10-10 22:34:21
    Nim wstompilismy do UE pewien starszy Niemiec powiedział nie wykończy was Unia ale wasi urzędnicy, teraz stwierdzam że miał rację
    • Markus 2020-10-12 07:16:43
      Otto von Bismarck w XIX wieku już mówił "dajcie polakom rządzić a sami się wykończą" Jakie to prawdziwe jakieś 150 lat później
  • Grażyna 2020-10-10 20:38:03
    Niestety wygaszamy hodowle świń. Ceny masakryczne skupu, w marketach mięso z aDanni i Niemiec, a nas rodzimych hodowców wykończą papiery, kontrole.
    • Czarek 2020-10-16 14:31:11
      Lepiej duńskie mięso na zielonej wsi jeść, niż polskie w smrodzie hodowli po sąsiedzku. Jak stworzymy prawo by ludzie na wsi mogli normalnie żyć, a rolnicy funkcjonować daleko od sąsiadów - to będę kupował polskie. A tak specjalnie szukam zachodniego. Niech śmierdzi Szwabom.
      • Haha 2020-10-16 21:32:24
        No to na zdrowie. Tylko nie płacz na onkologii że potrzebujesz na leczenie siebie lub dzieci
      • Puk puk 2020-10-16 21:59:22
        Szwabom smierdziec nie będzie tylko tobie i nie 100 szt polskich tylko 10000 szwabskich i tyle będziesz mieć z zielonej wsi. A co do zieleni to Holandia wycofuje tlenek cynku z pasz bo tyle tego dają że ziemię skazili tam gdzie gnojówe woza. To może warzywka byś zjadł z takiej ziemi? Jeszcze troszkę i twój smierdzacy sąsiad zamieni się w ferme typu gobarto 500. Popyt podaż skoro wolicie szwabskie
  • Rolnik 2020-10-10 20:08:12
    Hodujemy świnie jako rodzinne gospodarstwo. Nasza hodowla nie przekracza 100 sztuk. Świnie nie są stłoczone , mają więcej miejsca niż przepisy wymagają. Żyją bezstresowo, słomy pod dostatkiem. Prosiaczki wygrzewają się pod lampami . Zero stresu, lochy spokojne, nie agresywne .Ale niestety takie gospodarstwa jak nasze i wiele innych podobnych , chcą po prostu zniszczyć.
    • Krzysztof Kwik 2020-10-16 14:35:22
      Pewnie. Wykończyliście rolnika co miał 20 świnek, mając 100 świnek. Ten kto ma 500 świnek właśnie Was wykańcza. Ale spokojnie, jego wykańcza już ten co ma 2000 który panikuje przed tymi co mają 10 000 świnek. Dopóki mały rolnik nie wypnie się na większego kolegę, nie stanie murem za ekologami, nie zacznie promować się jako zdrowa, ekologiczna żywność, warta kilka razy tyle. Nie zacznie produkować dobrych wędlin sam - nie przeżyje. Kilogram szynki można dziś sprzedać za kilka razy tyle co w markecie. Jeśli jest naprawdę dobra.
      • Nie do końca 2020-10-16 21:47:17
        Mylisz się troszkę to nie rolnik jeden drugiego wykancza zadzwoń do skupu i zgłoś 10 świnek i zapytaj o cenę potem zgłoś 50 lub 100 zobaczysz różnicę a potem zobacz co byś musiał zrobić by pozwolono ci ubijac własne i to jeszcze na sprzedaż. Już lobby fermowe dobrze zadbalo u rządzących że nic nie zrobisz. A zadzwoń jeszcze i powiedz że masz ekologiczne to usłyszysz że nikt nie jest tym zainteresowany żadna ubojnia ci tego nie przyjmie a kogo stać na wasną ubojnie?
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.236.35.159
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.